אנשי שמאל קראו לממשלת אירלנד להחרים התנחלויות
לקראת סיפוח אפשרי, ביקשו פעילי שמאל מהממשל החדש בדבלין לקדם חוק שמגדיר כעבירה פלילית קשר עם עסקים ישראליים בגדה. קולט אביטל, שנמנית עם החותמים, נאלצה לפרסם הבהרה: "מתנגדת להחרמת ישראל"
מבוכה גדולה לחברת הכנסת לשעבר ממפלגת העבודה: ברקע כוונות הסיפוח של ממשלת נתניהו-גנץ העתידית ביהודה ושומרון, קראה שורה של אנשי שמאל ישראלים לממשלת אירלנד החדשה לחוקק את "חוק השטחים הכבושים" שמגדיר כעבירה פלילית כל קשר עם עסקים ישראליים או אזרחים ישראלים מהגדה, מזרח ירושלים ורמת הגולן.
ואולם, אחרי פרסום הקריאה בעיתון "אייריש טיימס" טענה אחת החותמים, חברת הכנסת לשעבר קולט אביטל, כי כלל לא הייתה מודעת לכך שחתמה על מכתב שקורא להטלת חרם על מדינת ישראל ואזרחיה.
פרט לאביטל חתמו בין היתר על המכתב שפורסם בעיתון יו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון, שגריר ישראל בדרום אפריקה לשעבר אילן ברוך, יו"ר הכנסת לשעבר אברהם (אברום) בורג, אחד ממייסדי "שלום עכשיו" צלי רשף וחתן פרס ישראל אלכס ליבק.
כמה ימים לאחר הפרסום, הודיעה חברת הכנסת לשעבר אביטל כי היא לא הייתה מודעת ל"חוק השטחים הכבושים" כשחתמה על המסמך. לדבריה, "הייתי סבורה כשקראתי את הנוסח שמדובר בהתנגדות לסיפוח ובזה אני תומכת. אני מתנגדת לחרם ולכן שלחתי מכתב הבהרה לעיתון באירלנד".
בהבהרה ב"אייריש טיימס", הביכה אביטל גם את יוזמי פרסום המאמר: "מטרת המכתב הזה, כפי שהבנתי, הייתה להזהיר מפני ההשלכות השליליות של סיפוח חד-צדדי של השטחים בבקעת הירדן ובכל חלק של הגדה המערבית. סיפוח כזה לא רק ישים סוף לאופציה של מדינה פלסטינית, אלא יפגע קשות באינטרסים החיוניים של ישראל. זה יביא גם סוף לחלום הציוני שלמענו רבים כל כך נאבקו והקריבו את חייהם - מדינה יהודית דמוקרטית.
"זאת הסיבה שהסכמתי להחתים את שמי על מכתב זה. עם זאת, כאשר חתמתי עליו, לא יידעו אותי לקריאה לחוקק חוק שלמעשה יחרים את ישראל ואזרחיה. אני רוצה להבהיר שאני מתנגדת בתוקף לתנועת ה-BDS ומטרתה ומעולם לא תמכתי בכל צורה של חרם על מדינתי או אזרחיה. לכן - אני מתנגדת ל'חוק השטחים הכבושים', שמציב אג'נדה אחרת שלא קשורה ישירות לנושא הסיפוח ושלא יכולה לקדם בשום צורה את השלום".
מנגד, ח"כ לשעבר מוסי רז שאף הוא חתום על המאמר, ציין: "מאז שכבשנו את השטחים התערער מצבנו הביטחוני. אני מחויב לקניית תוצרת כחול לבן. כמו שאדם שאוכל כשר מקדם את אכילת הכשר, אני צורך רק מוצרים כשרים שלא יוצרו בשטח כבוש. זה עשרות שנים איני צורך תוצרת של ההתנחלויות".
הצעת החוק שאותה מבקשים פעילי השמאל הישראלים לקדם הוגשה כבר לפני יותר משנתיים על ידי חברים בפרלמנט האירי. הצעת החוק כוללת גם חרם על יבוא ויצוא סחורות מההתנחלויות, ומענישה תיירים אירים שמבקרים מעבר לקו הירוק ורוכשים שירותים או מוצרים מגורמים ישראלים.
הצעת החוק, שכבר אושרה בבית התחתון של הפרלמנט באירלנד אך נבלמה לאחר מכן בשל התקדמות הממשלה הקודמת ולחץ מסיבי מירושלים, טומנת בחובה עונש של עד חמש שנות מאסר וקנס של עד 250 אלף אירו. ישראל טענה שמטרת החוק היא תמיכה בתנועת ה-BDS.
בעבר פורסמו בעיתון האירי מאמרי דעה של אנשי שמאל ישראלים שקראו לפרלמנט בדבלין לתמוך בהצעת החוק. הצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בדבר רצונו לקדם את תוכנית הסיפוח בבקעת הירדן וביהודה ושומרון, הניעה את הקריאה המחודשת.
במכתב שפורסם בסוף השבוע בעיתון האירי ציינו אנשי השמאל כי סיפוח של חלקים גדולים בגדה יוביל להסלמה במשבר בשטחי הרשות הפלסטינית, ירדן והאזור כולו - ויגדיל את הסיכוי להפוך את ישראל למדינת אפרטהייד. הם גם קראו לקדם את "חוק השטחים הכבושים" כדי לשלוח מסר ברור לממשלת ישראל ולציבור בישראל שאירלנד פועלת להבטיח שהאיחוד האירופי והקהילה הבינלאומית עומדים מאחורי שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל, שהזהיר שהסיפוח יישאר ללא מענה.
"יותר מדי זמן העולם הסתפק בפרסום גינויים בתגובה להפרות המתמשכות של ממשלת ישראל לחוק הבינלאומי והפרות זכויות אדם נגד הפלסטינים בגדה ובעזה", כתבו פעילי השמאל. "אנו מאמינים שעכשיו זה הזמן לצעדים מהקהילה הבינלאומית למנוע מישראל להתקדם עם הסיפוח שיגזור על הדורות הבאים עוד דיכוי, חוסר צדק ואלימות".
חברת הכנסת איילת שקד תקפה את פעילי השמאל וצייצה בטוויטר: "פוליטיקאים לשעבר מהשמאל מבקשים מגויים להחרים את ישראל. אוטואנטישמיות".