גל שנאה נגד האיטלקייה שהתאסלמה בשבי
איטליה שילמה כופר של מיליון וחצי אירו, וסילביה רומנו חזרה הביתה אחרי 18 חודשים בידי איסלאמיסטים באפריקה. היא נחתה לבושה כיסוי ראש וסיפרה: "התאסלמתי מרצוני, קוראים לי עאישה". עכשיו היא מוצפת הודעות שנאה. הכותרת בעיתון: "כפוית טובה", פוליטיקאי קרא: "לתלות אותה"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
רומנו נחטפה על-ידי חמושים בנובמבר 2018, כשעבדה בהתנדבות בבית יתומים בכפר בדרום-מזרח קניה. היא הוברחה לסומליה השכנה, ושם הוחזקה במשך השנה וחצי הבאות על-ידי ארגון הטרור א-שבאב.
כשרומנו בת ה-24 נחתה באיטליה ביום ראשון השבוע קיבלו את פניה ראש הממשלה ושר החוץ. היא חייכה מאוזן לאוזן ולבשה כיסוי שהסתיר את שיערה. אף שלא דיברה בפומבי על שעבר עליה בשבי, משפחתה אישרה לתקשורת האיטלקית כי במהלך השבי היא התאסלמה ושינתה את שמה לעאישה – שם רעייתו של הנביא מוחמד.
לפי דיווחים באיטליה, רומנו סיפרה לגורמים ברשויות האיטלקיות כי בחרה להפוך למוסלמית מרצונה החופשי אחרי שקראה בקוראן וכי לא עברה התעללות או ספגה אלימות מצד שוביה. למרות זאת, הדיווחים על כך שהמירה את דתה לאיסלאם עוררו זעם בחוגים מסוימים.
"מוסלמית ושמחה. סילביה כפוית טובה", נכתב שלשום בכותרת העיתון האיטלקי "איל ג'ורנלה", המזוהה עם הימין. פוליטיקאי ממחוז טרוויזו כתב בפייסבוק שיש לתלות את רומנו, אבל הפוסט הוסר במהרה.
רוב אוכלוסיית איטליה היא נוצרית-קתולית, והכנסייה בירכה בחום על שובה של רומנו בשלום. "כולנו מרגישים שהיא בתנו", הצהיר הקרדינל קואלטיירו בסטי.
התקשורת האיטלקית דיווחה כי ממשלת איטליה שילמה כופר בסך מיליון וחצי אירו כדי להביא לשחרורה של רומנו. כפי שקורה בדרך כלל במקרים כאלה, הממשלה האיטלקית סירבה להגיב על הדיווח.
ארגון הטרור: "נשתמש בכסף לג'יהאד"
שר הפנים לשעבר מתיאו סלביני – מנהיג מפלגת "הליגה" מהימין, ויש שיאמרו הימין הקיצוני – הביע גם הוא זעם: "דמיינו לכם את הטרוריסטים האיסלאמיים: הם הביאו הביתה כסף, ביצעו פשע – ו'ניצחו' בקרב התרבות בשם כיסוי הרעלה האיסלאמית וההתאסלמות".
בריאיון לעיתון האיטלקי "לה רפובליקה" אישר דובר של ארגון הטרור הסומלי, עלי דהרה, כי רומנו שוחררה תמורת כופר, אך סירב לנקוב בסכום ששולם. על האופן שבו ישמש הכסף את הארגון אמר: "חלקו ישמש לקניית נשק, שאנחנו זקוקים ליותר ויותר ממנו כדי לנהל את מלחמת הקודש (הג'יהאד) שלנו. השאר ישמש לניהול המדינה – לממן בתי ספר, לקנות אוכל ותרופות שיחולקו לאנשים, לאמן שוטרים ששומרים על הסדר ואוכפים את חוקי הקוראן". הדובר אמר שרומנו התאסלמה מרצונה שלה "משום שאין ספק שהיא ראתה במו עיניה עולם טוב יותר מזה שהכירה לפני כן".
מאז שובה של רומנו לאיטליה חושפים העיתונים בארץ המגף עוד ועוד פרטים על שעבר עליה בשבי, לפי המידע שמסרה לרשויות. רומנו סיפרה שביום שבו נחטפה הגיעו שלושה גברים ולקחו אותה מהכפר צ'קמה שבקניה. הם מסרו אותה מיד לכנופיה שהזמינה את חטיפתה, ומשם הובילו אותה השובים במסע לסומליה – מסע שנמשך כחודש ונעשה חלקו בנסיעה וחלקו ברגל. הוא כלל חציית נהר.
כשהגיעו ליעד הראשון בסומליה שבו הוחזקה סגרו אותה השובים בחדר. "החודש הראשון היה נורא", סיפרה. "הייתי מיואשת, בכיתי כל הזמן". לדבריה, עם הזמן נרגעה, והשובים הבטיחו לה שלא יפגעו בה. השובים נכנסו לחדרה תמיד בפנים מכוסות, ולכן היא אינה יכולה לזהותם.
האמא: "כל אחד היה חוזר מוסלמי"
רומנו סיפרה כי במהלך השבי הועברה בין שישה מקומות מסתור. בשלב מסוים ביקשה מהשובים מחברת, ובה ניהלה יומן. היא הקפידה לכתוב בו לפרטים את שעובר עליה ולתעד את תחושותיה. לפני שחרורה לקחו ממנה השובים את המחברת.
במהלך השבי התקשתה רומנו לתקשר עם השובים במילים, משום שרק אחד מהם דיבר אנגלית, וגם זו הייתה אנגלית רצוצה. בשלב מסוים ביקשה ספר קוראן, ועיינה בו. "קראתי בקוראן, התפללתי", סיפרה. "ההרהור שלי היה ממושך, ובסוף הוא הפך להחלטה".
רופאים שבדקו את רומנו אומרים שמצבה הפיזי והנפשי טוב. למרות התעקשותה שהתאסלמה מרצונה החופשי בלבד, באיטליה ממשיכים רבים לתהות אם אכן עשתה זאת בדעה צלולה. אמה של סילביה, פרנצ'סקה פומגלי, אמרה היום לעיתונאי ליד ביתה שכל מי שהיה עובר את החוויה שעברה בתה היה חוזר מוסלמי.