שתף קטע נבחר

 

קשיים בחזרה ללימודים: "המתווה - מדע בדיוני"

רה"מ אישר חזרה מלאה מיום א', ברשויות רבות היא תתעכב בשל ההיערכות ליישום הנהלים הקפדניים. מנהלים טוענים בזעם שמנסים לגלגל אחריות: "תלמידי כיתה ד' יעטו מסכות כש-90% ברחוב הולכים איתן על הסנטר?". ההפסקות הנפרדות עלולות למנוע מנוחה מהמורים, גם ההסעות הן מכשול


Резиновые перчатки в школе. Фото: AFP ()
מחטאים שולחנות בבית ספר במבשרת ציון

הלחצים שהפעילו משרדי החינוך והאוצר, מרכז השלטון המקומי והנהגת ההורים הארצית לחזרה מלאה נשאו פרי, אך החזרה תהיה הדרגתית והמערכת תצטרך להתמודד עם מספר קשיים שטרם נמצא להם פתרון, בעוד מכשולים אחרים ימנעו מרשויות רבות לחזור ללימודים במתכונת מלאה כבר ביום ראשון הקרוב.

 

למתווה המלא

 

לפי המתווה שאותו אישר ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול (יום ה'), נזכיר, מערכת החינוך תיפתח במלואה מיום ראשון, אבל החזרה עצמה תהיה לפי מוכנות הרשויות, ובאופן הדרגתי. ה"קפסולות" בגנים (קבוצות הלמידה הנפרדות) יבוטלו וכולם ישהו יחדיו. גם כיתות ד' עד י' יחזרו לבתי הספר, אך ברשויות רבות זה לא יקרה מיום ראשון. הורים לא יחויבו לשלוח את ילדיהם לבתי הספר.

 

לפי המתווה, מערכת החינוך תיפתח באופן מלא מלבד ב"אזורים מוגבלים" שמהווים מוקדי תחלואה. כל תלמיד יצטרך להציג הצהרת בריאות בהגיעו לבית הספר, במהלך ההפסקות התלמידים יעטו מסכות בשטחים הפתוחים, ובכיתות ד' ומעלה הם יעטו את המסכות גם בשיעור עצמו. בהפסקות האוכל תהיה הקפדה על מרחק של 2 מטר בין תלמידים, וההפסקה בין השיעורים תהיה מדורגת.

הנהלים דורשים חיטוי יסודי ותכוף ()
הנהלים דורשים חיטוי יסודי ותכוף

על פי התוכנית, בתי הספר יפעלו להעביר את מירב הפעילות למקומות שמאפשרים מרחק של 2 מ' בין תלמיד לתלמיד - אם כי לא ברור אם הדבר אפשרי. אם תתגלה תחלואה במוסד חינוכי המוסד ייסגר לפעילות בהתאם להנחיות המשרד ומשרד הבריאות.

 

כל רשות תכין את המוסדות שבשטחה לפתיחה מלאה בהתאם להנחיות ההיגיינה והניקיון. בין היתר נדרשים בת הספר לבצע ניקוי יסודי בכל שטח המוסד בסוף כל יום, כאשר לפי ההנחיות משטחים במקומות סגורים שבהם נוגעים באופן תדיר יצטרכו לעבור ניקוי במים וסבון ואחר כך גם בחומר חיטוי.

 

מנהלי בתי ספר רבים אומרים כי הנהלים הקפדניים בלתי אפשריים ליישום. "הכללים שהציגו לבתי הספר נראים יותר כמו דף מספר מדע בדיוני. כנראה שמי שכתב את הכללים כבר מזמן לא ביקר בכיתה בבית הספר וחבל מאוד שלא היו מורים ומנהלים בצוות שהחליט על המתווה", אמר מנהל בית ספר ממרכז הארץ.

Учебный класс в одной из школ Тель-Авива. Фото: AP ()
המנהלים חוששים. בבית ספר יסודי בתל אביב

"התחושה היא שהכללים נועדו לכסות את היושבים למעלה כדי שאם תלמידים או מורים יחלו, יהיה את מי להאשים - שזה בגלל ש'הם לא שמרו על ההנחיות'. איך בדיוק חושבים שהמורים יעמדו בהנחיות האלו? מצפים שתלמידי כיתות ד' ומעלה יחבשו מסכות גם בשיעור עצמו, כש-90% מהאנשים ברחוב או בחנויות הולכים עם המסכה על הסנטר או במקרה הטוב רק על הפה", הוסיף המנהל.

 

"הדבר הכי מדהים הוא צורת ההתנהלות. אין פה טיפת התחשבות, צוותי ההנהלה והמורים ישבו ימים ולילות ובנו את המערכת לחזרת כיתות ד' ומעלה לפי ההנחיות הקודמות, וכאן באים וברגע אחד הופכים את הכול, זורקים את כל מה שהכנו וברגע צריכים להתחיל לבנות הכול מחדש".

 

לפני קבלת המתווה: זעם על הלימודים החלקיים    (צילום: אלי סגל)

לפני קבלת המתווה: זעם על הלימודים החלקיים    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנהל אחר אמר כי הפער בהפסקות לתלמידים יצור מצב שלמורים לא תהיה מנוחה, כיוון שהם עצמם יצטרכו לעבור מכיתה לכיתה בלי יכולת לצאת בעצמם להפסקה. "התחושה היא של זלזול במנהלים ובמורים. האמת היא שעושים כאן ניסוי ומקווים שלא תהיה הדבקה המונית, אבל מפחדים לומר את האמת - ולכן ממציאים נהלים שאין סיכוי לעמוד בהם באף בית ספר. התלמידים לא יבצעו את ההנחיות ואי אפשר להעמיד שוטר על כל תלמיד".

 

גם סוגיית ההסעות לבתי הספר מסתמנת כמכשול עבור מוסדות רבים. 54 מועצות אזוריות הודיעו כי לא יחזרו ביום ראשון ללימודים בשל העדר "מתווה הסעות". החזרה המלאה מחייבת חידוש התקשרויות עם מסיעים והסדרת תקצוב.

Учащиеся школы
ההפסקות השונות לכל כיתה עלולות לגרום לכך שלמורים עצמם לא תהיה מנוחה

שי חג'ג', יו"ר מרכז המועצות האזוריות, ציין כי הנושא מוכר ומטופל מול משרדי הממשלה, אך עד לרגע זה לא נמצא פתרון. חג'ג' שיבח את החלטת ראש הממשלה להחזיר את הלימודים למתכונת מלאה, והוסיף: "הרשויות המקומיות פעלו לאורך כל המשבר למען צמצום נזקי המגפה למשק. הקריאה לחידוש מלא של מערכת החינוך ביישובים עם תחלואה נמוכה הייתה מתבקשת".

 

סוגיה נוספת נוגעת למורים שלהם יש מחלות רקע או כאלו שנמנים עם קבוצות סיכון אחרות. שיראל לוי עטר, מורה מאילת, מסבירה כי בצו הבריאות שפורסם עם תחילת משבר הקורונה נקבעו קריטריונים לאנשים הסובלים ממחלות רקע המעמידות אותן בסיכון לחלות בקורונה ותוך כך ניתנה המלצה שלא יגיעו למקומות העבודה.

 

אולם רופאי משפחה הונחו שלא לספק לעובדי הוראה בסיכון או לאלו שבביתם בני משפחה בסיכון אישורי מחלה - וגם אלה שהשיגו אישורים נדרשים לחזור לעבודה.

יום ראשון לחזרה ללימודים בבית הספר 'שיטים' במועצה אזורית הערבה התיכונה (צילום: מירית הלמן, הערבה התיכונה)
ההסעות - מכשול נוסף עבור מוסדות רבים(צילום: מירית הלמן, הערבה התיכונה)

לדבריה, עובדי ההוראה נחשפים לאיומים על משרתם מצד מנהלים ומפקחים ואלו שבחרו להישאר בבית מבלי שקיבלו אישור רפואי נקנסים במאות שקלים ביום בגין היעדרות לא מוצדקת. בעבור רבים מהם שנותרו ללא מכסת ימי מחלה לא נותרה ברירה והם נאלצים לחזור לעבודה תוך סיכון בריאותם. לוי עטר הוסיפה כי כעת עם החזרה ללימודים במתכונת מלאה, יימצאו המורים בסיכון גבוה יותר להידבקות.

 

בנוגע לצהרונים, בשלטון המקומי מעריכים שהללו יפעלו באופן מלא עד יום שלישי. הצהרונים שחזרו לפעול השבוע ואלה שאמורים היו להיפתח ביום ראשון ברשויות במדד סוציו-אקונומי 5-1, בהתאם למתווה הקודם של קבוצות הלמידה הנפרדות, ימשיכו לפעול ויקלטו תלמידים נוספים.

 

החזרה ללימודים במתכונת מלאה תקל על הרשויות לפתוח את הצהרונים מבחינת עלויות, כיוון שאין הגבלה על מספר הילדים. הצפי לפתיחה מלאה עד יום שלישי נובע מהצורך להיערך באמצעות התקשרויות נוספות עם מפעילי צהרונים וספקים, וכן להרחבה ולהתאמה בהתאם להנחיות משרד הבריאות.


פורסם לראשונה 14/05/2020 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחטאים שולחנות במבשרת ציון
מומלצים