חדש בהונג קונג: גלידה בטעם גז מדמיע
הקורונה קטעה את המחאה הסוערת נגד סין, אך כעת נערכים הפעילים בעיר האוטונומית-למחצה לחידושה. השבוע נעצרו מאות מהם, גלידרייה אחת תומכת בדרך יצירתית: גלידה בטעם גז מדמיע, שהפכה ללהיט
באחת מחנויות הגלידה בהונג קונג אפשר היום למצוא טעם חדש: גז מדמיע.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המרכיב העיקרי בגלידה בטעם הזה הוא פלפל שחור, תזכורת לגז החריף והצורב שירו השוטרים ברחובות העיר האוטונומית-למחצה במהלך חודשי המחאה הסוערים בשנה שעברה.
"הטעם של זה דומה לגז מדמיע. זה מרגיש שקשה לנשום בהתחלה, וזה מאוד חריף ומעקצץ. זה גורם לי לרצות לשתות מיד מים", אומרת הלקוחה אניטה וונג, שחוותה בעצמה גז מדמיע באחת ההפגנות. "זה מזכיר לי את הכאב שחשתי במחאה, ושאני לא צריכה לשכוח אותו".
בעל הגלידרייה הסביר כי את הטעם החדש יצר לאות תמיכה במחאה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג, שבימים אלו מבקשים הפעילים בה לחדשה. מגפת הקורונה גרמה להפסקה ממושכת בהפגנות הפרו-דמוקרטיות, שבהן דרשו המפגינים לשמור על עצמאות העיר האוטונומית-למחצה מהשלטון הסיני בבייג'ינג.
"יצרנו את הטעם הזה כתזכורת לכך שצריך עדיין להמשיך במחאה ולא לאבד את הלהט", אמר בעל הגלידרייה בן ה-31, שביקש לשמור על אנונימיות מחשש שהשלטונות בעיר יתנקמו בו. לדבריו, הוא השתמש ברכיבים שונים, כולל ווסאבי וחרדל, כדי לחקות את הטעם שיש לגז מדמיע. פלפל שחור, הוא אמר, עזר מאוד ליצור תחושה של גירוי בגרון.
"אנחנו קולים ואז טוחנים גרגירי פלפל שחור והופכים אותם לג'לאטו, בסגנון האיטלקי. זה די חריף, אבל אנחנו מדגישים את טעם הלוואי שיש לזה, שהוא תחושה של גירוי בגרון. זה פשוט מרגיש כמו לשאוף גז מדמיע", הוא אמר.
במחיר של 5 דולר לגביע, גלידת הגז המדמיע הפכה ללהיט. בעל הגלידרייה סיפר כי לפני שפורסמו הנחיות הריחוק החברתי בשל מגפת הקורונה, הוא מכר 30-20 כדורים ביום.
יותר מ-16,000 מכלי גז מדמיע נורו על-ידי המשטרה במהלך ההפגנות שטלטלו את הונג קונג. ההפגנות הללו פרצו בשנה שעברה בעקבות הצעת חוק שהייתה אמורה לאפשר הסגרה של חשודים לסין. למרות שהשלטונות משכו את הצעת החוק הזו, ההפגנות נמשכו אז ביתר שאת, בטענה שבייג'ינג פוגעת בחירויות האזרחיות והאוטונומיה שהוענקו לעיר, עם החזרתה משלטון קולוניאלי-בריטי לידיים סיניות ב-1997.
אותה גלידרייה שמוכרת כעת טעם חדש של גז מדמיע נותנת ללקוחותיה מקום להביע בחופשיות את עמדותיהם, בין היתר באמצעות כתיבת מסרים על פתקים דביקים בקירות החנות. הפתקים הללו הם מסמלי המחאה בעיר, עוד מההפגנות הקודמות ב-2014. אז, על גרם המדרגות שמוביל למטה הממשלה הודבקו אלפי פתקים שעליהם נכתבו מסרי מחאה.
ההפגנות במחאה האחרונה שכחו כמעט לגמרי מאז שהעיר החלה להילחם בנגיף הקורונה. אלא שכעת, כך נראה, המאבק בו פחות או יותר הצליח. במשך כמעט חודש דיווחה הונג קונג על אפס נדבקים חדשים ביממה, אם כי השבוע היא דיווחה על כמה נדבקים שהתגלו בשטחה.
בחודשים הקרובים, רבים בהונג קונג מעריכים, תתחדש פעילות המחאה בעוצמה. כבר השבוע נעצרו בהפגנה ברובע מונג-קוק בעיר כ-230 פעילים, שגילם נע מ-12 ועד 65. לפי המשטרה, המפגינים הציתו אש והקימו מחסומים באזור. גם הנחיות הריחוק החברתי שימשו כעילה למעצר של חלק מהמפגינים.
מנגד, בממשלת הונג קונג, הנחשבת לתומכת של המשטר בבייג'ינג, מקדמים כעת הצעת חוק שעלולה להצית מחדש את הסערה. הצעת החוק תהפוך את הזלזול בהמנון הלאומי של סין לעבירה פלילית. לפי הצעה זו, מי שישתמש בהמנון לצרכים מסחריים או ילעג לו בפומבי ובכוונת תחילה (כמו שכבר אירע בעבר במשחקי כדורגל בהונג קונג), עלול לקבל קנס של עד 6,450 דולר אמריקני, ולהישלח לעד שלוש שנות מאסר. קארי לאם, מנהיגת הונג קונג, קראה להעניק "עדיפות" לאישור הצעת החוק בפרלמנט.