שתף קטע נבחר

 

זינוק בבקשות איראנים למקלט בישראל: "הצילו אותנו מהמוות"

מאז הקורונה חל גידול בפניות של אזרחים איראנים למשרד החוץ בהגשת בקשות מקלט בישראל. "הצילו אותנו ממשטר האייתוללות", כתב אחד הפונים. אחר שאל: "אני יכול להגיע דרך טורקיה בלי מסמכים?". במשרד החוץ אמרו כי אי אפשר להיענות לכל הפניות: "אין לנו דרך לעזור להם"

 

איראן טהרן רחובות עמוסים פתיחת חנויות נגיף קורונה (צילום: AFP)
טהרן בתקופת הקורונה(צילום: AFP)

"בבקשה, עזרו לי להגיע לישראל". מאז פרוץ משבר הקורונה חל גידול דרמטי בפניות של אזרחים איראנים למשרד החוץ בירושלים בהגשת בקשות מקלט בישראל או סיוע להגירה למדינה אחרת.

 

"הדודים שלי הוצאו להורג על ידי האייתוללות"

כך למשל, מאהר (שם בדוי) כתב למשרד החוץ באחת הפלטפורמות הדיגיטליות שהמשרד מפעיל בשפה הפרסית: "גדלתי במשפחה מעורבת פוליטית. שניים מדודיי הוצאו להורג בידי משטר האייתוללות. אבי ישב בכלא שמונה שנים ושלושה דודים אחרים שלי - שנכלאו גם הם - נמלטו וחיים כיום באוסטרליה. גם אני יוצא ונכנס ממעצרים מסיבות פוליטית. אני רוצה להימלט מהמוות ההדרגתי הזה. ישראל היא החלום שלי. תעזרו לי, בבקשה". אדם אחר, שהזדהה בשם "אסהאן", שאל גם הוא: "כיצד אני יכול לקבל מקלט בישראל?". פונה אחר, "אסהאן", שאל: "איך אני יכול להגיע לישראל ולקבל בה מקלט?".

 

שרונה אבגינסז, שאחראית על הדפים בפרסית במחלקת הניו מדיה של משרד החוץ, אומרת כי הפניות מאיראנים להגר לישראל נמצאות בעלייה מתמדת בכל הפלטפורמות האפשריות כגון פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ומיילים. "מדובר באלפי פניות, כל הזמן, כל יום, בהמון וריאציות. הגענו למצב שבפייסבוק אנחנו כבר לא מאפשרים פנייה ישירה וגם לא בטוויטר. אני חייבת להגיד שפעם השתדלתי לענות לכל אחד מהם באופן אישי - אבל ההיקף גדול כל כך שאני לא יכולה לענות לכולם. אין לנו גם דרך לעזור להם".

 

"איך אפשר לקבל מקלט בישראל?"

 

"אם אגיע לטורקיה - תעזרו לי לעלות לישראל?"

פונים אחרים מספרים שעזבו את איראן בגלל שהם מתנגדים למשטר וברחו עם המשפחה לטורקיה ועכשיו מחפשים עזרה. פניות רבות הגיעו מאיראנים שנמלטו לטורקיה ויוון ונמצאים שם במחנות פליטים. "יש גם אלפי פניות מתוך איראן. אין פוסט שלא אעלה ולא ישאלו מיד רבים איך אפשר להגר לישראל. חלקם מספרים שגילו שסבתא שלהם מצד אבא היתה יהודיה ושואלים איך אפשר לעלות לארץ. אחד שאל: אם אני אגיע לטורקיה האם תעזרו לי לעלות לישראל? האם שגרירות ישראל יכולה לעזור לי?".

 

בין הפונים גם כאלה שמבקשים סיוע רפואי. אבגניסז אומרת: "פעמים רבות ניסינו לבדוק אם אפשר לעזור מבחינה רפואית, אבל מדובר במדינה עוינת כך שאפשרויות כמעט ואינן קיימות". היא הוסיפה כי באחת הפניות שהגיעה אליה, הביע אחד מאזרחי איראן אכזבה מכך שהוא אינו יכול להגיע לישראל עם הדרכון האיראני שברשותו. הוא כתב: "בבקשה, תענו לי. תעזרו לי. אני יכול להגיע לטורקיה ומשם להיכנס לישראל בלי מסמכים ולבקש מקלט?"?

 

נגיף קורונה איראן טהרן (צילום: AP)
איראן (צילום: AP)

חיטוי באיראן (צילום: AP)
(צילום: AP)

חלק מהפניות מגיעות גם מאזרחים איראנים מוכרים שהסתבכו עם הרשויות. אחת מהן הגיעה מספורטאית ידועה שנמלטה מאיראן אחרי שהסתבכה כי הצטלמה עם ספורטאים ישראלים בחו"ל - וכעת היא מבקשת סיוע מישראל. "כאשר יש פניות ממש יוצאות דופן שאנו יכולים לאמת את הזהות של הבן אדם", אומרת אבגניסז, "אנחנו מעבירים לגורמים המוסמכים כדי לראות אם אפשר לעזור. הפניות מאוד מרגשות ומעידות על מצוקה אמיתית. ליבי ממש יוצא אליהם",.

 

יפתח קוריאל, מנהל המחלקה לדיפלומטיה דיגיטלית, אמר: "אנחנו פעילים בשפה הפרסית המדיות החברתיות השונות עם קרוב למיליון עוקבים והתכנים שלנו מגיעים מדי שבוע לכמעט חמישה מיליון איש באיראן ומחוצה לה. העמודים שלנו זוכים להתעניינות רבה מצד האיראנים אשר שמחים להביע את תמיכתם בישראל, בניגוד לעמדת המשטר האיראני.

 

"במקביל, אנו מקבלים גם אלפי פניות דרך האימייל ובהודעות פרטיות של איראנים המבקשים סיוע/הכוונה בשאלה האם אפשר להגר לישראל, כיצד אפשר וכד. חלק מהפונים מעוניינים לצאת מאיראן בשל מצב כלכלי קשה וחלק אחר בשל מגבלות החופש והיעדר דמוקרטי. ישנם גם פעילים פוליטיים שנאלצים להימלט כדי להשתחרר מלחצים וממעצרים.

 

"אנו גם מקבלים לעתים פניות לצורך קבלת סיוע רפואי כאשר הפונים מדגישים שהם שמעו על הרפואה המתקדמת בישראל ומבקשים להגיע לכאן לטיפולים רפואיים. אנחנו משתדלים, במגבלות כוח האדם והזמן, לתת מענה אישי לפניות אלה - גם אם הוא קצר וגם אם אין ביכולתנו להגיש סיוע ממשי". 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים