שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

הקורונה פגעה ב"עקב אכילס" של ארדואן

טורקיה רק יצאה ממיתון כשהמגפה הכתה בה. ארדואן קיווה לצמיחה של 5%, במקום זה הכלכלה תתכווץ ב-5%. המשבר עשוי לפגוע בפופולריות שלו, והכלכלנים תוהים אם יבקש סיוע בינלאומי, למרות ההשפלה

טורקיה החלה להשתקם מהמיתון הראשון שלה במשך עשור, אבל אז הגיעה הקורונה. כעת הכלכלה שוב עומדת בפני קריסה, והאפשרויות של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הולכות ונגמרות.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

קונצנזוס עולמי: חקירה לבחינת התפרצות הקורונה

התרופה של טראמפ, הרווח של הודו

4 שבועות אחרי הסגר: הניסיון המוצלח של דנמרק

האיטלקים חוזרים לבתי הקפה: "יום מרגש"

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: MCT)
לבקש סיוע בינלאומי? עבור ארדואן זו השפלה(צילום: MCT)

"המצב גרוע ביותר", מזהיר אטילה יסילאדה, כלכלן ממכון המחקר GlobalSource Partners, תוך שהוא מציין את החשש מאבטלה המונית, קריסה של ענף התיירות והמטבע הלא יציב.

 

ארדואן חשף במרץ האחרון תוכנית לתמרוץ הכלכלה, לפני שהנגיף החל להתפשט במהירות במדינה ולהדביק יותר מ-150,000 אלף איש, אך כבר אז מבקריו טענו ש-15 מיליארד הדולר שהיא מציעה אינם מספיקים.

 

כעת, כאשר מספר המתים היומי בטורקיה מהנגיף נמצא במגמת ירידה, ארדואן הכריז על הקלות בהגבלות הקורונה, בתהליך הדרגתי שיימשך על פני החודש הנוכחי והחודש הבא, בתקווה להחזיר מחדש את הפעילות הכלכלית.

צעיר עם מסכה וברקע דגל טורקיה איסטנבול טורקיה קורונה (צילום: EPA)
צעיר עם מסכה כשברקע דגל טורקיה. באיסטנבול(צילום: EPA)

כלכלת טורקיה מדורגת במקום ה-19 בגודלה בעולם, עם תוצר מקומי גולמי (תמ"ג) שערכו 770 מיליארד דולר. כעת, כלכלנים חוזים מיתון נוסף, וחלקם סבורים שארדואן ייאלץ לבקש עזרה מקרן המטבע הבינלאומית, אפשרות שאותה דחה בעבר שוב ושוב.

 

השאיפות להשפעה אזורית ייפגעו?

אחת הסיבות המרכזיות שבגינן ארדואן שולט כבר שנים בטורקיה, בראשות מפלגת הצדק והפיתוח שלו, היא השגשוג הכלכלי שהגיע לאחר המשבר הפיננסי של 2001. סונר קגפטאי, ממכון וושינגטון לחקר המזרח התיכון, סבור שהכלכלה היא בגדר "עקב אכילס" עבור ארדואן.

 

בטורקיה תוהים כעת אם המשבר הכלכלי עשוי להשפיע על שאיפותיו של ארדואן לחזק את מעמדה האזורי של ארצו, כשבתקופה האחרונה אנקרה משחקת תפקיד משמעותי בסכסוכים בסוריה ובלוב.

איש הסהר האדום ב איסטנבול טורקיה מחלק מזון בסגר ה קורונה (צילום: EPA)
הפופולריות עלולה להיפגע. איש הסהר האדום באיסטנבול עם תמונת ארדואן על הטבעת(צילום: EPA)

הכלכלה במדינה, נזכיר, נמצאת במצב שברירי מאז המשבר ב-2018, אז צנח ערכה של הלירה הטורקית. בשנה שעברה הצמיחה הכלכלית עמדה על 0.9% בלבד, ובפברואר, לפני פרוץ המגפה, שיעור האבטלה הגיע ל-13.6%. האינפלציה התקרבה לשיעור דו-ספרתי.

 

המשבר היה מבין הגורמים שהביאו אשתקד להפסד של מפלגת השלטון בבחירות המקומיות, כאשר הן איסטנבול והן אנקרה עברו לידיים של האופוזיציה. "זה לא נוף כלכלי שמשאיר מנהיג בשלטון", אומר הכלכלן אטילה יסילאדה.

 

אמנם עד 2023 לא צפויות בחירות נוספות בטורקיה, אך החוקר קגפטאי סבור שהפופולריות של ארדואן נמצאת בירידה. לדבריו, "יהיה קשה להתעלם מקריאות לבחירות מוקדמות אם הכלכלה תתרסק".

 

"מתקפת קסם". טורקיה שלחה ציוד רפואי לארה"ב    (צילום : רויטרס)

"מתקפת קסם". טורקיה שלחה ציוד רפואי לארה"ב    (צילום : רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הממשלה קיוותה ששיעור הצמיחה השנה יעמוד על כ-5%, אך קרן המטבע הבינלאומית חוזה כעת שהכלכלה תתכווץ ב-5%, וששיעור האבטלה יטפס ל-17.2%. החשש מהמצב הכלכלי מתבטא גם בערכה של הלירה, שצנח בכ-15% לעומת הדולר האמריקני מתחילת 2020. בתחילת החודש הגיע השפל בערך הלירה לשיא של 7.24 לכל דולר אחד, אך בהמשך הצניחה הזו התבטלה.

 

המוצא האחרון

על מנת לעודד את הפעילות הכלכלית, ארדואן ניסה לאורך משבר הקורונה להימנע מסגר כללי, והטיל הגבלות ממוקדות יותר כדי למנוע את התפשטות הנגיף, כמו סגר רק בסופי שבוע או בימי חג.

 

בשבת הוא שיבח 4,000 פועלים שהמשיכו לבנות במצר הדרדנלים את הגשר התלוי הארוך בעולם, למרות המגפה. אבל התיירות, שמביאה לטורקיה 33.5 מיליארד דולר בשנה, נפגעה קשות מהפסקת הטיסות בחודשיים האחרונים.

חולת קורונה ב בית חולים ב איסטנבול טורקיה (צילום: EPA)
150,000 נדבקו. חולת קורונה בבית חולים באיסטנבול(צילום: EPA)

ואל מול תמונת מצב עגומה זו, הכלכלנים סבורים שאנקרה תצטרך בסופו של דבר לבקש עזרה מקרן המטבע הבינלאומית. טורקיה ביקשה בעבר, ב-19 פעמים שונות, סיוע מהקרן.

 

אך עבור ארדואן – מנהיג לאומני שמדגיש בלהט את ריבונות ארצו – צעד שכזה נחשב להשפלה. "הסכם עם קרן המטבע הבינלאומית הוא המוצא האחרון", אומרים בחברת הייעוץ Capital Economics. "ארדואן צפוי לנצל את כל שאר האפשרויות שלו לפני שיבקש חילוץ".

 

בניסיון למנוע מחסור במטבע חוץ, טורקיה פועלת בימים אלו להגיע להסכמים מול בנקים לאומיים של מדינות אחרות, בראשם הפדרל ריזרב בארצות הברית. לפי קגפטאי, זו אחת הסיבות ל"מתקפת הקסם של אנקרה", ששלחה במסגרתו ציוד רפואי למדינות ברחבי העולם, בהן גם ארה"ב.

ארון קבורה בבית קברות ב איסטנבול טורקיה קורונה  (צילום: gettyimages)
שיעור התמותה מקורונה נמוך יחסית: "מערכת בריאות חזקה". בחדר מתים באיסטנבול(צילום: gettyimages)

אבל לארדואן יש עוד כמה קלפים בשרוול. קריסת מחירי הנפט אמורה לסייע בהפחתת האינפלציה, כך לפי הבנק האירופי לבנייה מחדש ולפיתוח (EBRD), שצופה שכלכלת טורקיה תשתקם בשנה הבאה.

 

יסילאדה מוסיף כי אנקרה תוכל למשוך השקעה של חברות אירופיות באמצעות כוח העבודה הזול והמיומן שלה. הוא מציין גם שהמגפה המחישה את חוזקה של מערכת הבריאות בטורקיה, ואומר שהיא תוכל להפיק רווחים מתיירות רפואית, שכבר עתה היא תעשייה משגשגת שם לדבריו.

 

יצוין כי למרות שמספר הנדבקים בטורקיה זינק בחודש שעבר, וכאמור עומד על יותר מ-150,000 – בנתון זה היא מדורגת במקום התשיעי בעולם – מספר המתים בה נמוך יחסית, ועומד על כ-4,200.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
יש לו עוד קלפים בשרוול. ארדואן
צילום: MCT
מומלצים