שתף קטע נבחר

 

וידויה של האישה שהובילה לאישור הפלות בארה"ב

חשיפה מטלטלת בסרט חדש: נורמה מקורבי, האישה מפסק הדין "רו נגד ווייד" שהתיר הפלות בארה"ב, הודתה על ערש דווי כי שיקרה כששנים אחרי פסק הדין הכריזה לפתע שהיא מתנגדת להפלות. מתנגדי ההפלות שילמו לה עד חצי מיליון דולר: "הם אמרו לי מה להגיד, אני שחקנית טובה"

נורמה מקורבי, האישה שהתפרסמה כ"ג'יין רו" במסגרת פסק הדין ההיסטורי של בית המשפט העליון בארה"ב ב-1973 שהתיר הפלות, הודתה לפני מותה כי ההצהרה שלה שנים אחר כך שהחליטה להחליף צד ולתמוך במתנגדי ההפלות – הייתה למעשה הצהרה שקרית, וכי עשתה זאת תמורת כסף. כך עולה מסרט תעודה חדש שישודר מחר וששמו "AKA Jane Roe".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארה
נורמה מקורבי בעדות בסנאט. "הוציאו אותי למצלמות ואמרו לי מה להגיד"(צילום: רויטרס)

"פסק דין רו נגד ווייד" של בית המשפט העליון מ-1973 נחשב לאחד מפסקי הדין המפורסמים בתולדות ארה"ב, וגם קרוב ל-50 שנה אחרי שניתן – הוא עדיין מוקד למחלוקת פוליטית, משפטית ומוסרית עמוקה שם. בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי חוקת ארה"ב מותירה בידיה של אישה את הזכות להחליט אם לעבור הפלה.

 

בית המשפט העליון נדרש אז לנושא בשל רצונה של מקורבי, צעירה בת 25 מטקסס, שיוּתר לה לעבור הפלה. בטקסס היו אז ההפלות אסורות למעט במקרים שבהם נשקפת סכנה לחיי האם, ומקורבי רצתה להימנע מלידת ילדה השלישי. "ג'יין רו" הוא השם הבדוי שניתן לה בפסק הדין כדי להגן על פרטיותה. הנרי ווייד, האדם השני ששמו מתנוסס בכותרת הפסיקה, היה התובע הכללי של טקסס ויצא להגן על חוקי ההפלות המחמירים של המדינה.

ארה
וידוי על ערש דווי. מקורבי(צילום: רויטרס)

מקורבי התראיינה לסרט הדוקומנטרי לפני מותה ב-2017 והיא מוסרת בו את מה שהיא עצמה מכנה "וידוי על ערש דווי". היא אומרת בו: "קיבלתי כסף והם הוציאו אותי אל המצלמות ואמרו לי מה להגיד. גם אני עשיתי את זה טוב. אני שחקנית טובה. עכשיו, כמובן, אני לא משחקת". עוד היא נשמעת מצהירה בו: "אם אישה צעירה רוצה לעבור הפלה, זה לא צריך לעניין אותי. לכן קוראים לזה בחירה".

 

הכומר מודה: "זה היה לא מוסרי"

הסרט שישודר מחר בארה"ב עוקב אחר נעוריה המסובכים של מקורבי, אחר הפיכתה ל"נערת הפוסטר" של התנועה למען התרת הפלות – וגם אחר התפנית של 180 מעלות שעשתה בשנות ה-90 כשהכריזה לפתע על הפיכתה לנוצרייה מאמינה ועל התנגדותה להפלות. סרט התעודה צולם בחודשים האחרונים לחייה של מקורבי. היא מתה ב-2017 בטקסס, כשהיא בת 69.

 

האב רוברט שנק, אחד הכמרים האוונגליסטיים שעבדו עם מקורבי אחרי שהכריזה על הפיכתה לנוצרייה-דתייה באמצע שנות ה-90, נראה בסרט המום כשמוצג לו הווידוי שלה. שנק מודה בו שהתנועה נגד הפלות ניצלה את חולשתה של מקורבי למטרותיה שלה – וששילמה לה כדי שתופיע בשם התנועה. לפי הנאמר בסרט, מקורבי קיבלה ממתנגדי ההפלות סכום של עד חצי מיליון דולר כדי שתעשה את "המוטל עליה". "מה שעשינו עם נורמה היה מאוד לא מוסרי", מודה הכומר בסרט.

 

בפוסט שפרסם שלשום בבלוג כתב שנק כי הוא מקווה שאנשים יצפו בסרט התעודה. "תראו בו אותי מביע חרטה עמוקה על האופן שבו מנהיגים בתנועה (כמוני) נהגו שלא כשורה בנורמה", כתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נורמה מקורבי. "זה לא צריך לעניין אותי"
צילום: רויטרס
מומלצים