הגבלת משתתפים ושידור במעגל סגור: משפט נתניהו מתחיל מחר
ב-15:00 אמור רה"מ להתייצב לדיון הראשון במשפטו. נהלים חריגים לקראת הקראת האישום, עקב הנחיות משרד הבריאות ואילוצי האבטחה: הוקמו עמדות בידוק, באולם ישהו רק הנאשמים ונציג אחד מצוותי ההגנה שלהם, והדיון ישודר לעיתונאים ולשאר הסנגורים שיישבו באולמות אחרים. מחר מ-14:00: משדר מיוחד ב-ynet
הדיון הראשון במשפטו של בנימין נתניהו שיתקיים מחר (יום א') החל מהשעה 15:00 ויכלול את הקראת כתב האישום, יהיה חריג לא רק בשל העובדה שמדובר שבפעם הראשונה שראש ממשלה מכהן במדינת ישראל עומד לדין, אלא גם בגלל השינויים המתחייבים מהגבלות מגפת הקורונה: מספר הנוכחים באולם בית המשפט המחוזי בירושלים יהיה מוגבל, הם יישבו במרחק של שני מטרים אחד מהשני, ולא תהיה נוכחות נציגי תקשורת. אלו יישבו באולם נפרד וסגור לעיתונאים בקומה אחרת, והדיון ישודר אליהם במעגל סגור. פתיחת משפט נתניהו תועבר מחר מ-14:00 במשדר מיוחד ב-ynet.
- מיהם השופטים, מה הלו"ז הצפוי - ועוד שאלות ותשובות
- לקריאת כתב האישום המלא - לחצו כאן
בכדי לעמוד בדרישות משרד הבריאות קבעו השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם ומשה בר-עם שבאולם בית המשפט ינכחו רק ארבעת הנאשמים (נתניהו, בעל השליטה בבזק לשעבר שאול אלוביץ', רעייתו איריס ומו"ל "ידיעות אחרונות" נוני מוזס) ונציג אחד מכל צוות סניגורים. הדיון ישודר במעגל סגור לא רק לאולם נפרד לעיתונאים, אלא גם לאולם שבו ישהו שאר נציגי הצדדים במשפט.
עבור הנאשמים יכול הדבר להיחשב כפריבילגיה, שכן בדיונים מסוג זה מגיעים עשרות עיתונאים שעוקבים אחרי כל הבעת פנים, וכעת הם ייאלצו להסתמך על המצלמות.
במחוזי בירושלים עבדו ביום שישי ומתכוונים להשלים אחרי צאת השבת את ההכנות לדיון, שמעבר להתאמות הלוגיסטיות להעברת השידור לאולמות החיצוניים, דורש גם התאמות בשל אבטחת השב"כ המתלווה לראש הממשלה. לשם כך הוקמו עמדות בידוק והוצבו מחסומים.
עד לאחרונה כמעט שלא שודרו דיונים מתוך בתי המשפט, אך מגפת הקורונה אילצה את מערכת המשפט לערוך שינויים. בחודשיים האחרונים התבצע פיילוט בבית המשפט העליון, שכלל שידור חי מדיונים בעתירות נגד אמצעי המעקב של שב"כ למאבק בקורונה, ובעתירות נגד כהונת ראש הממשלה תחת כתב אישום ונגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד וכחול לבן.
ההכנות לפיילוט החלו ללא קשר לקורונה, בהתאם להמלצות ועדת ביניש משנת 2004. לאחר שהוטל הסגר החליטה הנשיאה אסתר חיות לאפשר לשידור ישיר של הדיונים בכדי לאפשר לציבור לצפות בהליך. בעקבות הצלחת השידור החי מהדיונים לעליון הגישו כמה כלי תקשורת בקשה להעביר בשידור חי גם את דיון הקראת כתב האישום של נתניהו, אבל השופטים סירבו.
הדיון יתקיים באולם נשיא בית המשפט המחוזי, אהרן פרקש, שבו נערך גם משפטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. האולם מוכר לראשת ההרכב, השופטת פרידמן-פלדמן, שישבה בדיונים בתיק טלנסקי לאחר שהוחזר לדיון במחוזי בעקבות הפיכתה של שולה זקן לעדת מדינה והשמעת ההקלטות.
ביום חמישי סיירה פרידמן-פלדמן באולם כדי לבחון את סדרי הישיבה של הנאשמים. לרוב הנאשמים יושבים על ספסל קבוע שנמצא לימין השופטים, וצוות ההגנה והתביעה יושבים מולם. האולם יכול להכיל בימים כתיקונם כ-60 איש, אבל בשל הצורך לשמור על מרחק של שני מטרים בין אחד לשני, סדרי הישיבה הרגילים אינם אפשריים. בהנהלת בית המשפט התלבטו אם לסמן מקומות עם שמות הנאשמים והפרקליטים, או רק להגדיר מקומות לפי המעמד בדיון והנוכחים יתחלפו במקומות לפי הדוברים.
הגעתו של ראש ממשלה מכהן לבית המשפט דורשת אבטחה מיוחדת. אמנם המחוזי מאובטח היטב על ידי משמר בתי המשפט, אך המיקום במזרח ירושלים מגביר את הסיכון הביטחוני, וכל הנוכחים ייאלצו לעבור בידוק קפדני. עם זאת, בהנהלת בית המשפט מבקשים לשדר עסקים כרגיל ולא להפריע לדיונים האחרים. מספר הדיונים אמנם נמוך מעט מיום רגיל, אך בבית המשפט ייערכו דיונים כסדרם. כך למשל, השופט שחם - אחד משופטי נתניהו - יפתח את היום בדיון בעתירת האסיר יניב אביטן המואשם בייבוא סמים מברזיל.