העולם המוסלמי חוגג עיד אל-פיטר בצל הקורונה
מסעודיה עד הולנד: החג שמציין את סוף הרמדאן יוצא לדרך, ובחלק ממדינות האיסלאם חוששים מהדבקה המונית. באינדונזיה מזייפים מסמכים ומשתמשים במבריחים כדי לעקוף את הסגר, בפקיסטן יצאו המונים לשווקים: "אם לילדים לא יהיו בגדים חדשים לחג, למה עבדנו כל השנה?"
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
שליט צ'צ'ניה אושפז בגלל חשד לקורונה
טראמפ תועד עם מסכה: "נראה טוב עליי"
עיר הנגיף ווהאן אוסרת אכילת חיות בר
"הדרך עוד ארוכה": כבר יותר מ-5 מיליון נדבקו
באינדונזיה, המדינה עם האוכלוסייה המוסלמית הגדולה בעולם, הוטל סגר שבמסגרתו נאסר על תושבים לנסוע בין ערים כפי שהם עושים בהמוניהם לרגל החג מדי שנה. בצל האיסור הזה פונים רבים למבריחים ולזיוף מסמכים שיעידו כי נסיעתם לכאורה חיונית כדי לעקוף את האיסורים ולהגיע לחגיגות עם משפחתם.
עיד אל-פיטר מגיע בשעה שמספר הנדבקים באינדונזיה גדל בקצב מדאיג מאוד, והחשש הוא שנדידה בין ערים, כפרים ועיירות רק תקל על הנגיף להתפשט. "זה רגע קריטי", אמר בסוף השבוע דוני מונרדו, ראש צוות המשימה של אינדונזיה למלחמה בקורונה. "אני פוחד שאנשים שנוסעים מאזור לאזור יחזרו כשהם נשאים וכל המאמץ שעשינו יהיה לשווא".
בכל שנה מיליוני בני אדם גודשים את שדות התעופה, תחנות הרכבת והנמלים באינדונזיה, במעין גל-הגירה ענקי המזכיר את זה שפוקד את סין בראש השנה הסיני או את העולם הנוצרי בסמוך לחג המולד. מחשש לאסון הטילה בחודש שעבר ממשלת אינדונזיה איסור על נסיעות-פנים דרך הים והאוויר והקימה מחסומים. בהמשך ריככה את האיסורים האלה מחשש לקריסת הכלכלה, אבל רק עבור מי שיכולים להוכיח שהם אינם נשאים של הנגיף ושנסיעתם חיונית.
עיד אל-פיטר נמשך שלושה ימים, ולפי ההלכה האיסלאמית הוא נועד לבטא רגשי הוקרה ותודה לאל על שסייע למאמין לקיים בהצלחה את מצוות הצום בחודש הרמדאן. בימי החג נהוג לתת צדקה לעניים, לבקר חולים, לחלק מתנות לילדים ולהרבות באכילת דברי מתיקה.
החג חל בתחילתו של חודש חדש, ומכיוון שתחילת חודש נקבעת לפי הולדתו של ירח חדש – כך נקבע גם מועד תחילת עיד אל-פיטר. רק כאשר נצפה ירח חדש אפשר להכריז על סיום צום הרמדאן ועל תחילת החגיגות, ולכן במדינות שונות מתחיל החג בימים שונים במקצת. השנה מתחיל החג ברוב המדינות מחר, למשל בסעודיה, טורקיה ואינדונזיה, אבל יש גם מדינות שבהן הוא יחל רק מחרתיים, למשל עיראק.
קניות בשוק עם כפפות ומסכה
ברחבי אסיה גדשו בסוף השבוע מוסלמים את השווקים כדי להיערך לחג, ובמקומות רבים התעלמו מהנחיות הריחוק הפיזי למרות הגידול בהדבקות. בפקיסטן, אינדונזיה, מלזיה ואפגניסטן נהרו הקונים לשווקים.
"במשך יותר מחודשיים הילדים שלי מקורקעים לבית", הסבירה אישראת ג'האן, אם לארבעה שבאה לשוק הומה אדם בעיר רוולפינדי שבפקיסטן. "החג הזה הוא בשביל הילדים, ואם הם לא יכולים לחגוג אותו עם בגדים חדשים אין טעם שנעבוד קשה כל כך כל השנה".
"בגלל הסגר הצטברו הרבה דברים שצריך לקנות", הוסיפה סאנה אחמד בשוק בעיר לאהור שבמזרח פקיסטן. "החנויות ייסגרו שוב במהלך החג, אז אני חייבת להשלים את הקניות. אנחנו לא יכולים להישאר סגורים בבית לנצח, החיים חייבים להימשך". שווקים מלאים נראו גם בפשאוור ובקטה, ערים הקרובות לגבול עם אפגניסטן, אבל בעיר הענקית קראצ'י התלוננו מוכרים דווקא על מחסור בקונים.
בקאבול בירת אפגניסטן גדשו קונים – חלקם במסכות וכפפות – את השווקים וקנו תבלינים וצעיפים צבעוניים לחגיגות. "הנגיף מסוכן מאוד, אבל אנשים לא מתייחסים לסגר ברצינות רבה. לקראת החג אנשים מרבים לצאת החוצה", סיפר אחד הקונים.
מדינות מוסלמיות גדולות כגון טורקיה, סעודיה וסוריה אסרו התקהלויות גדולות לצורך תפילות החג, אבל פקיסטן טרם קיבלה החלטה בנושא. בחודש הרמדאן היא נכנעה ללחץ ואפשרה לקיים תפילות ביום והתכנסויות-ערב במסגדים. ראש הממשלה אימראן חאן הסתפק בקריאה הרפה לציבור לגלות זהירות בעיד אל-פיטר ולחגוג השנה את החג "באופן אחר".