המתמחים מחו מחוץ לבית שר הבריאות אדלשטיין: "מתים מעייפות"
עשרות מתמחים המוחים על משך המשמרות בבתי החולים הגיעו לביתו של שר הבריאות החדש בהרצליה פיתוח - והועברו לקצה הרחוב בעקבות דרישת המשטרה. "תעזור לנו לסיים את זה, התורנויות הארוכות פוגעות בציבור", הם קראו. אדלשטיין יצא אל המפגינים: "מקווה שנגיע לפתרון"
כמאה מתמחים לרפואה הגיעו הערב (שלישי) להפגנה ליד ביתו של שר הבריאות יולי אדלשטיין בהרצליה פיתוח. המפגינים הגיעו במסגרת מחאת המתמחים לקיצור שעות התורנות, ובעקבות דרישת המשטרה הוזזו לקצה הרחוב של אדלשטיין במקום להפגין מחוץ לביתו. אדלשטיין יצא אל המפגינים וניסה לשכנע אותם להתפזר. ynet העביר את ההפגנה בשידור חי.
המארגנים טענו כי ההפגנה מחוץ לביתו תהיה במתכונת של משמרת מחאה - ותימשך עד מחר ב-18:00. השר לא השיב לפניית ynet אם בכוונתו להתייחס לטענות המפגינים.המפגינים אחזו שלטים עם הכיתובים "מתים מעייפות" ו"26 שעות תורנות זו רשלנות", וקראו קריאות, בהן "יולי יולי מה עשו לי את השינה שלי לקחו לי" ו"עוד מחדל ועוד מחדל לא לטובת המטופל". הם קראו מחוץ לבית השר: "יולי, בוא ותשמע מאיתנו מה זה לעלות על ההגה על אחרי 26 שעות" ו"כבוד השר, בוא וצא. אנחנו מעוניינים בדיאלוג".
26 שעות ברצף, 40 חולים ו-15 כוסות קפה: כך נראת משמרת של מתמחה בשיבא
ד"ר רשא חורי, רופאת ילדים, אמרה: "אנחנו פה כדי לברך את שר הבריאות החדש על התפקיד, וקוראים לו להקשיב לדרישות שלנו. עזור לנו לסיים עם זה, התורנויות הארוכות פוגעות בציבור ובמטופלים. תשבו איתנו ותקשיבו לנו, ההכשרה שלנו תשתפר ולא ננקר מעייפות. ננצל את הזמן להכשרה טובה יותר".
גם ד"ר עומר עדני, שנמצא בשלב שבין הסטאז' להתמחות במחלקה הפנימית, הגיע להפגנה."אני רוצה תיקון בתנאי ההעסקה שלי ושל החברים שלי כדי שנספק רפואה טובה יותר לציבור הישראלי", אמר ל-ynet. "בניגוד למה שחלק מהרופאים הבכירים אומרים, אנחנו לא מפונקים. העומס הוא גדול, לא לרצות לעבוד 26 שעות זה לא פינוק, אלא תנאי בסיסי".
חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן מהרשימה המשותפת הגיעה לתמוך במתמחים. "זהו אחד המאבקים הצודקים ביותר שנחשפתי אליהם בתקופה הקצרה שכיהנתי כיו"ר ועדת העבודה והרווחה", אמרה. "כולם דיברו על העבודה הנפלאה שאתם עושים בבתי החולים, כולנו הרגשנו שאנחנו בידיים טובות אבל כשזה הגיע לכך שיתרגמו את זה בשביל לתת לכם את מה שמגיע לכם - לצערי הרב הקולות האלה משתתקים ולא מגיעים לתמיכה אמיתית בכל הדרישות המוצדקות שלכם. אני לא רוצה שיטפל בי רופא או רופאה סחוטים אחרי 24 שעות".
פרופ' מאיר אורן, שעמד בראש משרד הבריאות בשנים 1996-1995, הגיע גם הוא להפגנה. "צריך להפחית את העומס, ויש צורך בתוספת משמעותית של תקנים", אמר אורן.
שר הבריאות אדלשטיין יצא אל המפגינים שהורחקו לקצה הרחוב. "אני מצטער שאחרי 26 שעות אתם צריכים עוד לבלות שעות נוספות כאן, אבל אני מקווה מאוד שבסופו של דבר נגיע לפתרונות", אמר אדלשטיין. "אני לומד בימים אלה את מערכת הבריאות. הכול ייעשה בצורה של התייעצויות ובצורה מקובלת, כי פתרון שהוא לא מקובל, הוא לא פתרון".
הבוקר הודיעה ההסתדרות הרפואית על הקמת ועדה מיוחדת שתבחן את סוגיית התורנות ללא מעורבות של משרד הבריאות. "המטרה של הוועדה היא לבחון את כל ניירת העמדה הקיימים של המקצועות הקיימים", אומר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית. "ביקשנו להביא את חוות דעתם כיצד לקצר את משך התורנות בכל מקצוע. אי אפשר לתפור חליפה אחת לכל המקצועות".
פרופ' חגי הוסיף כי "אנחנו מחפשים פיילוטים של מתווים שהם ישימים וניתנים לביצוע. צריך ללכת על מתווה שהוא ישים וזה מה שייבדק מול האיגודים המקצועיים".
על רקע המשא ומתן עם משרד האוצר על הסכם שכר קיבוצי חדש לרופאים, לאחר שהנוכחי פג בדצמבר 2019, צוין כי הוועדה "תמליץ על סט הדרישות הנגזרות מול משרדי האוצר והבריאות בכל הקשור לכוח אדם, שכר, סיוע של כוחות עזר, הפחתת ביורוקרטיות, הטמעת אמצעים טכנולוגיים ועוד". המלצות הביניים של הוועדה יוגשו תוך שלושה חודשים ומסקנותיה הסופיות תוך שישה חודשים.
בראש הוועדה יעמדו פרופ' רן טור-כספא שכיהן כדיקן הפקולטה לרפואה בצפת וכיו"ר הוועדה לשיפור הטיפול במחלקות הפנימיות, ופרופ' יוסף קלאוזנר, מנהל מרכז הסרטן בבית החולים איכילוב בתל אביב.