שתף קטע נבחר

 

חשש עולמי מההשלכות: העימות הרב-חזיתי בין ארה"ב לסין מחריף

וושינגטון מאיימת להעניש את בייג'ינג על הפגיעה באוטונומיה של הונג קונג, אך שורת סכסוכים מביאים את המתיחות בין שתי המעצמות לשיא. ממשחק ההאשמות סביב מגפת הקורונה, דרך מלחמת הסחר שטרם נפתרה, ועד הזעם של סין מעסקאות הנשק עם טייוואן

 

עימותים בהונג קונג בעקבות "חוק הביטחון הלאומי" של סין    (צילום: רויטרס)

עימותים בהונג קונג בעקבות "חוק הביטחון הלאומי" של סין    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי לכנס הערב (יום ו') מסיבת עיתונאים מיוחדת בנושא סין, יומיים לאחר שממשלו הודיע שאינו רואה עוד בהונג קונג כבעלת אוטונומיה מבייג'ינג הקומוניסטית, בעקבות קידום ואישור "חוק הביטחון הלאומי" שלדברי סין נועד למנוע "חתרנות" והתערבות זרה בעיר. בממשל טראמפ שוקלים כעת צעדי עונשין כלכליים נגד בייג'ינג, ואמש אמר הנשיא לכתבים בבית הלבן: "אנחנו נכריז מחר מה אנחנו הולכים לעשות עם סין. אנחנו לא מרוצים ממנה".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

המתיחות בין וושינגטון לבייג'ינג סביב סוגיית הונג קונג היא רק האחרונה בשורה ארוכה של סכסוכים בעת האחרונה, וברחבי העולם חוששים מההשלכות שעשויות להיות למשבר כזה ביחסים בין שתי המעצמות הגדולות בעולם, יחסים שנחשבים לכאלו שמשפיעים במידה רבה על הסדר הגלובלי של המאה ה-21.

נשיא ארה
טראמפ, נשיא סין שי ג'ינפינג והמפגינים בהונג קונג(צילום: AP)

ממשחק האשמות סביב האחריות למגפת הקורונה ועד להתנגשויות בנושאי מסחר וטייוואן, המתיחות בין וושינגטון לבייג'ינג מגיעה כעת לשיא חדש. לקראת האפשרות של הכרזה מצד טראמפ על סנקציות כלשהן נגד סין, זו הזדמנות טובה לבחון מחדש את נושאי המחלוקת הנוכחיים, והרבים, בין שתי המעצמות.

 

מגפת הקורונה

הנשיא טראמפ האשים את בייג'ינג באי-שקיפות בנוגע להתפרצות נגיף הקורונה בעיר ווהאן בסוף השנה שעברה, לפני שהוא התפשט משם לרחבי העולם במגפה שפגעה בארה"ב יותר מכל אומה אחרת.

 

סין מכחישה בזעם את ההאשמה הזו, ומזהירה שוושינגטון דוחפת בכך לפתיחתה של "מלחמה קרה חדשה".

דונלד טראמפ נגד טוויטר רשת חברתית רשתות חברתיות צו נשיאותי קורונה (צילום: AP)
הכעיס את בייג'ינג כשכינה את הקורונה "הנגיף הסיני". טראמפ(צילום: AP)

טראמפ ומזכיר המדינה מייק פומפאו הכעיסו גם את בייג'ינג בכך שקראו שוב ושוב לנגיף הקורונה "הווירוס הסיני" או "וירוס ווהאן", וקידמו תיאוריות לא-מוכחות שהנגיף יצא לעולם מהמעבדה לחקר נגיפים בווהאן.

 

מסחר

כבר שנים ארוכות שטראמפ מביע תסכול ממה שהוא מתאר כיתרון "לא הוגן" של סין על ארה"ב בתחום המסחר, ומאשים שבייג'ינג לא מנסה למנוע גניבה של קניין רוחני.

 

את מלחמת הסחר שלו עם סין הוא פתח עוד בתחילת 2018, בניסיון לשים סוף למה שהוא תיאר כהסכמים שפגעו בארה"ב והועילו רק לסין. וושינגטון ובייג'ינג הטילו אחת על השנייה מכסים על ייבוא סחורות בשווי מאות מיליארדי דולרים. מלחמת הסחר הזו עוררה דאגה רבה בכלכלה העולמית, זמן רב לפני שנפגעה קשות במשבר הקורונה.

 

בינואר השנה חתמו הצדדים על "שלב ראשון" בהסכם שאמור לשים סוף למלחמת הסחר, אך הם לא הצליחו עדיין לפתור את כל סוגיות המחלוקת ביניהם.

 

וואווי

ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי עומדת במוקד הקמפיין של ארה"ב נגד הענקת גישה לחברות סיניות לענפי מסחר, תעשייה ותשתיות ברחבי העולם (קמפיין שמופעל גם בישראל). וושינגטון פועלת לבודד כמה שיותר את החברה, ומאשימה אותה בגניבה של סודות מסחריים. בארה"ב מזהירים כי בייג'ינג תוכל להשתמש בציוד שלה כדי לעקוב אחר אמצעי תקשורת ברחבי העולם.

מנג וואנזו (צילום: EPA)
אוטווה התעמתה עם סין בגללה. מנג וואנז'ו(צילום: EPA)

וואווי דוחה כמובן את ההאשמות הללו. רק בשבוע שעבר ספגה מכה נוספת כאשר ארה"ב הטילה סנקציות שמונעות ממנה גישה לחומרים מוליכים למחצה שפותחו באמצעות תוכנות וטכנולוגיות אמריקניות.

 

ארה"ב הוציאה גם צו מעצר נגד בכירת החברה ובתו של המייסד שלה, מנג וואנז'ו. היא דורשת את הסגרתה מקנדה, וגררה בכך את אוטווה לעימות עם סין.

 

הונג קונג

ביום רביעי הודיע כאמור מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו שהונג קונג כבר אינה אוטונומית, בצעד שעשוי להוביל לביטול הזכויות המיוחדות שמקבלת הונג קונג במסחר עם ארה"ב, זכויות שסייעו לה להפוך למרכז כלכלי עולמי.

הפגנות מחאה ב הונג קונג נגד סין ב-24 במאי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 

מפגינים מול שוטרים בהונג קונג

מפגינים מול שוטרים בהונג קונג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הקביעה האמריקנית באה כתגובה לחוק הביטחון הלאומי שקידמה סין, שאתמול אושר על-ידי הפרלמנט הסיני (שנחשב לחותמת גומי עבור החלטות שכבר התקבלו על-ידי ההנהגה בבייג'ינג).

 

בסין טוענים כי החוק נחוץ על מנת להילחם בטרור, ב"חתרנות" ובהתערבות זרה בהונג קונג. לטענת בייג'ינג, לפעילים הפרו-דמוקרטיים בעיר – שבשנה שעברה יצאו בהמוניהם להפגנות חסרות תקדים נגד הפגיעה באוטונומיה של הונג קונג וכעת יוצאים להפגין מחדש נגד "חוק הביטחון" של סין – עושים זאת בתמיכה של גורמים בינלאומיים.

ה קונגרס הלאומי העממי של סין אישור חוק הביטחון הונג קונג (צילום: AP)
החוק נגד "חתרנות" אושר. הקונגרס הלאומי העממי של סין(צילום: AP)

מנגד, רבים מתושבי הונג קונג וממשלות רבות במערב רואים במהלך של בייג'ינג ניסיון לחסל את החירויות המיוחדות שמהן נהנתה העיר מאז שעברה לידי סין משלטון בריטי ב-1997, תחת מתווה של "מדינה אחת, שתי שיטות". וושינגטון הבטיחה להעניש את בייג'ינג, והנשיא טראמפ כאמור הודיע שהערב יקיים מסיבת עיתונאים בנושא.

 

בסין אמרו היום שכל התערבות בענייניה הפנימיים של בייג'ינג תגרור תגובה, אחרי שבארה"ב ובבריטניה ביקשו לכנס את מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע להונג קונג. לפי גורמים דיפלומטיים ששוחחו עם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, הדיון ייערך בהמשך היום בפורמט לא-רשמי ומקוון. בסין אמרו כי לא יאפשרו לארה"ב "להחזיק את האו"ם כבן ערובה בידיה", והפצירו בארגון "לעצור מהלכים פוליטיים טיפשיים כגון זה".

 

אויגורים

ממשל טראמפ מותח ביקורת חריפה על סין גם בשל מעצרם של יותר ממיליון בני המיעוט האויגורי המוסלמי במחוז שינג'יאנג בסין.

 

לטענת פעילים אויגורים ועדי ראייה, סין שולחת המוני מוסלמים למחנות חינוך מחדש, מענישה כאלו ששומרים על מנהגי דת בסיסיים ומנסה למחוק את זהותם התרבותית כדי להטמיע אותם בחברה הסינית המרכזית. בייג'ינג מתעקשת שמדובר במחנות הכשרה מקצועיים שמטרתם למנוע קיצוניות.

סין מוסלמים מחנות חינוך מ חדש ארכיון (צילום: gettyimages)
"מנסים למחוק את הזהות". מוסלמים אויגורים בסין(צילום: gettyimages)

בשבוע שעבר הקונגרס האמריקני הגביר את הלחץ על בייג'ינג בסוגיה זו ואישר, בתמיכה חוצת מפלגות, סנקציות על פקידים סינים בשל המעצרים ההמוניים של האויגורים. בסין, מנגד, הגדירו את ההחלטה היא "הכפשת מאמצי הלוחמה בטרור של סין והתערבות בענייניה הפנימיים".

 

טייוואן

סין רואה בטייוואן האוטונומית והדמוקרטית חלק מהטריטוריה שלה, כזו שיום אחד תצטרך להיטמע בה, אפילו אם הדבר יצריך שימוש בכוח.

 

רק הלילה, הגנרל הסיני הבכיר לי זוצ'נג, שחבר בנציבות הצבאית המרכזית של סין, אמר שיש לפעול לאיחוד טייוואן עם השלטון בבייג'ינג וכי לצורך מימוש מטרה זו יש לשמור על שתי אפשרויות, גם איחוד בדרכי שלום וגם איחוד באמצעות פעולה צבאית. הוא אמר כי יש לתת הזדמנות לאיחוד שייעשה באופן לא אלים, אך הדגיש שהצבא הסיני ינקוט את כל האמצעים כדי להבטיח את "שלמות הטריטוריה" של סין.

  ()

וושינגטון, מנגד, מהווה בעלת ברית מרכזית של טייוואן ומספקת לה כלי נשק – מבלי להכיר בה דיפלומטית. בייג'ינג מביעה תרעומת על עסקאות הנשק בין ארה"ב לטייוואן, וזועמת בכל פעם שמתקיימים מפגשים רמי דרג בין נציגיהן.

 

בשבוע שעבר סין הגיבה בזעם לאחר שמזכיר המדינה מייק פומפאו בירך את נשיאת טייוואן צאי יינג-וון על בחירתה מחדש לתפקיד, ואמרה כי המסר שלו "מסוכן מאוד".

 

ים סין הדרומי

ארה"ב וסין מתעמתות גם על השליטה בים סין הדרומי, מעבר מים עשיר במשאבים. סין טוענת כי רוב האזור נמצא בריבונותה, ואף בנתה איים מלאכותיים בים הזה על מנת לחזק את שליטתה בו.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מבקריה האשימו אותה בשליחת ספינות מלחמה לאזור תוך פגיעה בספינות הדיג של שכנותיה. כלי שיט אמריקניים עורכים לעתים קרובות בים סין הדרומי אימונים המכונים "חופש ניווט", תוך שהם משייטים סמוך לאזורים שסין טוענת לשליטה עליהם. סין מגנה את התרגולים הללו, ומפעילה גם היא ספינות מלחמה שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, רויטרס
דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג
צילום: AP, רויטרס
מומלצים