מיניאפוליס: המבחן של ראש העיר היהודי
עורך הדין ג'ייקוב פריי, שהגיע לעיר כדי לרוץ מרתון והתאהב, הוא האיש שיצטרך לשקם אותה ממהומות ג'ורג' פלויד. מי שנבחר בגיל 36 בזכות ההבטחה לרפורמה במשטרה ולצמצום הפער בין שחורים ללבנים עומד עכשיו למבחן הגדול בחייו. טראמפ כבר תוקף אותו: "דמוקרט מהשמאל הקיצוני"
המהומות בארה"ב – עדכונים אחרונים:
- האיש השנוא באמריקה: אשת השוטר הדורך מתגרשת
- שוטר נורה למוות בקליפורניה, הצבא נערך להיכנס למיניאפוליס
- עימותים מחוץ לבית הלבן: "צדק לג'ורג'"
- השוטר הדורך נעצר ונאשם ברצח
- צפו: צוות CNN נעצר בשידור חי
התיעוד המחריד של השוטר שובין חונק למוות בברכו את פלויד בן ה-46 הפנה תשומת לב בלתי צפויה לפריי בן ה-38, עורך דין יהודי וספורטאי לשעבר ששתיים מהבטחות הבחירות המרכזיות שלו כשהתמודד על ראשות העיר ב-2017 היו לערוך רפורמה במשטרה המקומית ולצמצם את הפער הבין-גזעי במיניאפוליס. "היותך שחור באמריקה אינה צריכה להיות גזר דין מוות", הכריז פריי בבוקר שלאחר מותו של פלויד, ואחר כך בירך על ההחלטה לפטר את כל ארבעת השוטרים שהיו מעורבים בתקרית.
פריי התמנה לראש העיר רק לפני שנתיים, אבל כבר עתה עתידו הפוליטי מוטל על הכף, והוא תלוי מאוד בטיפול שלו בפרשת מותו של פלויד ובמהומות האלימות שמרעידות את העיר כבר ארבעה ימים. המהומות האלה, יש לזכור, באות אחרי חודשיים שבהם כלכלת מיניאפוליס – כמו כלכלותיהן של ערים רבות אחרות בעולם – הייתה משותקת ברובה בגלל מגפת הקורונה.
האוכלוסייה השחורה גדלה
פריי גדל בווירג'יניה, הסמוכה לוושינגטון הבירה, ובשנת 2009 השלים תואר במשפטים באוניברסיטת וילאנובה בפילדלפיה. לפי אתר האינטרנט שלו, במיניאפוליס הוא התאהב כשהגיע אליה ב-2007 כדי להשתתף בריצת מרתון. פריי היה במשך שנים רץ תחרותי, ובאותה שנה אף נמנה עם נבחרת ארה"ב למשחקים הפאן-אמריקניים. לפי הביוגרפיה שלו, באותו מרתון במיניאפוליס הכיר את מישל, מי שלימים הפכה לאשתו.
בשנת 2013, ארבע שנים אחרי שעבר לגור שם, נבחר פריי למועצת העיר מיניאפוליס, וב-2017 נבחר לראש העיר – תפקיד שאליו נכנס ב-2018. הוא ראש העיר היהודי השני בתולדות מיניאפוליס – והאדם השני הכי צעיר שנבחר לתפקיד, בן 36 בהיבחרו.
מיניאפוליס נחשבת אמנם לעיר ליברלית מבחינה פוליטית, אבל בשנים האחרונות הרעידו אותה כמה מקרי ירי של שוטרים באזרחים, מקרים שזכו לתהודה רבה והעלו ספקות בנוגע לליברליות שכל כך מזוהה איתה. מקרה אחד כזה אירע ב-2015 כשג'מאר קלארק, גבר שחור, נורה למוות, ומקרה נוסף ב-2017, כשג'סטין רוסיצ'יק, אישה לבנה, נורתה ונהרגה. בשמונה השנים האחרונות עברה מיניאפוליס שינוי דמוגרפי מהיר, והאוכלוסייה האפרו-אמריקנית בה גדלה ב-95 אלף איש, שהם 36%, ובהתחשב בכוחה הגדל של הקהילה השחורה בעיר, אין פלא שמקרים כמו זה של ג'ורג' פלויד אינם עוברים כעת בשתיקה.
טראמפ לא מבין כלום
פריי, שבימיו כעורך דין הרבה לעסוק בענייני זכויות האזרח, הבטיח עם היבחרו כי יפעל "לאחות את הפצעים". הוא הצהיר בין השאר כי ינהיג רפורמה במשטרה המקומית, ומאז כניסתו לתפקיד הספיק להיקלע לכמה עימותים עם איגוד השוטרים בעיר, בין השאר כשדרש שבניידות המשטרה ייתלו כרזות המציגות את זכויותיהם של מהגרים באנגלית ובספרדית.
מיד אחרי שנחשף האירוע שבו נהרג פלויד ביום שני התייצב פריי לצדו ולצד בני קהילתו, ותקף בחריפות את השוטרים המעורבים. במקביל לקריאה שלו למפגינים למחות בדרכי שלום הוא הביע שוב ושוב הזדהות איתם, ובמסיבת עיתונאים שאל: "למה האיש שהרג את ג'ורג' פלויד לא נמצא בכלא? אם אתם או אני היינו עושים דבר כזה כבר היינו מאחורי סורג ובריח עכשיו. לג'ורג' פלויד ולמשפחתו מגיע צדק, לקהילה השחורה מגיע צדק ולעיר שלנו מגיע צדק".
ובכל זאת, הצהרות הזדהות לבדן לא יספיקו לפריי. במאמר המערכת של ה"מיניאפוליס סטאר-טריביון" כבר הכריזו כי באופן טבעי מידת האמון של התושבים השחורים בו נמוכה כעת, ובסוף השבוע הזה, כשריח הפלסטיק וחומרי הבניים הבוערים נישאו ברחבי העיר – הוא מצא עצמו במבחן שמולו טרם עמד.
דייוויד שולץ, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת המלין בסנט פול, מסביר שפריי מנהיג עיר שאמנם מבחינה פוליטית היא ליברלית ברובה, אבל היא עודנה מפולגת בין אזורים לבנים ועשירים לבין אזורים עניים, שחורים ברובם, שלא הצליחו ליהנות מהתנופה הכלכלית שממנה נהנה האזור. בהתחשב בכך שלפני משבר הקורונה היה שיעור האבטלה במיניאפוליס נמוך, כעת יהיה על פריי לשקם את העיר בעת ובעונה אחת הן מההרס הכלכלי שהמיט עליה הנגיף והן מההרס הפיזי והחברתי שגרמו לה הרג פלויד והמהומות שבאו בעקבותיו. ליכולתו לעמוד במשימה הזו תהיה השפעה מכרעת על עתידו הפוליטי.
וברקע של כל האתגרים האלה, איך לא, עומד עימות עם הנשיא הרפובליקני דונלד טראמפ. פריי הוא מבקר חריף של טראמפ, וב-NBC מדווחים שבעצרת בסוף השנה שעברה אמר בין השאר: "אמנם אין כלי משפטי שמאפשר לנו למנוע מהנשיא לבקר כאן, אבל מסר השנאה שלו לעולם לא יתקבל בברכה במיניאפוליס".
בצל התמונות הקשות מההרס והביזה ברחובות מיניאפוליס ביומיים האחרונים מצא עצמו ראש העיר תחת התקפה של הנשיא, שכינה אותו "חלש" והאשים אותו כי הוא דמוקרטי מהשמאל הקיצוני.
"חולשה זה להפנות אצבע אל מישהו אחר בזמן משבר", השיב לו פריי במסיבת עיתונאים. "דונלד טראמפ לא יודע דבר על כוחה של מיניאפוליס. אנחנו חזקים ברמה שאי אפשר לתאר". עכשיו הוא צריך להוכיח.