עיתונאים על הכוונת – של השוטרים והמפגינים
נעצרים בשידור חי, בורחים ממפגינים זועמים, ונפצעים מכדורי גומי ואבנים: העיתונאים בארה"ב מסכנים עצמם כדי לסקר את מהומות הזעם על מותו של ג'ורג' פלויד. השוטרים מתעלמים מהסימנים שמזהים אותם כאנשי תקשורת, המפגינים דורשים לדעת למי הם שייכים. "מתקפה על חופש העיתונות"
צוות של CNN נעצר בשידור חי במינסוטה, עיתונאית של ערוץ מקומי בקנטקי נפגעה מכדורי גומי שירו שוטרים, ומפגינים ליד הבית הלבן רדפו אחרי צוות של פוקס ניוז תוך שהם מגדפים את אנשי רשת החדשות השמרנית.
המהומות בארה"ב – עדכונים אחרונים:
הדיווח למוקד, המעצר והתיעוד: הרגעים האחרונים בחיי ג'ורג' פלויד
עוצר ב-25 ערים, תיעודים קשים ממוקדי המהומות
אחיו של פלויד שוחח עם טראמפ: "לא נתן לי לדבר"
האיש השנוא באמריקה: אשת השוטר הדורך מתגרשת ממנו
עיתונאים וצלמים מסכנים עצמם כדי לסקר את מהומות הזעם בארה"ב,
שפרצו בשל מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד בידי
שוטר לבן, ורבים מהם נאלצים להתגונן מפני מפגינים זועמים או משוטרים שלא נראה שמייחסים חשיבות רבה לסמלים הברורים שמזהים אותם כעיתונאים.
רק הבוקר (א') דיווחה סוכנות הידיעות הבינלאומית רויטרס שצוות טלוויזיה שלה נפגע מכדורי גומי שירו לעברו שוטרים במהלך סיקור המהומות אתמול במיניאפוליס, מוקד ההפגנות הראשי בארה"ב. בעיר הזו, נזכיר, הגדולה בערי מינסוטה, נהרג ביום שני בשבוע שעבר ג'ורג' פלויד במהלך מעצרו. השוטר דרק שובין שתועד כורע ברך על צווארו במשך יותר משמונה דקות – למרות שפלויד התחנן לחייו וצעק שאינו יכול לנשום – פוטר, נעצר והואשם ברצח מדרגה שלישית.
משתתפי ההפגנות ברחבי ארה"ב, שהפכו במקרים רבים לאלימות ביותר עם אירועי ביזה, הצתות ותקיפות שוטרים, לא מסתפקים בהאשמה זו. מעבר לדרישתם להאשים את שובין ואת שלושת השוטרים האחרים שהיו מעורבים במעצר ברצח מדרגה ראשונה, המפגינים דורשים שינוי יסודי במערכת אכיפת החוק בארה"ב, שלטענתם מוטה נגד הקהילה האפרו-אמריקנית.
מעצר, התנצלות, ושוב מעצר
לפי רויטרס, הצוות שלה תיעד אמש הפגנה בת 500 משתתפים במיניאפוליס, זמן קצר לאחר כניסתו לתוקף של העוצר הלילי בשעה 20:00. צלם של הסוכנות, חוליו-סיזר צ'אבס, צילם שוטרים שעמדו על גג מבנה במקום, ואחד מהם הפנה את הכוונת שלו הישר לעברו. "השוטר שצילמתי הסתובב וכיוון את רובה כדורי הגומי שלו הישר לעברי", אמר צ'אבס.
Minnesota police arrest CNN reporter and camera crew as they report from protests in Minneapolis https://t.co/oZdqBti776 pic.twitter.com/3QbeTjD5ed
— CNN (@CNN) May 29, 2020
דקות לאחר מכן, צ'אבס והמאבטח שלו רודני סוורד נפגעו מכדורי הגומי שירו עליהם השוטרים. הם ברחו כדי למצוא מחסה, ובתיעוד של התקרית נשמע המאבטח סוורד צועק: "נפגעתי בפרצוף מכדור גומי". הוא סבל מחתך מתחת לעינו השמאלית. הוא וצ'אבס נפצעו גם בידיים. ברויטרס מציינים כי הצוות היה מזוהה בבירור כעיתונאי. צ'אבס נשא מצלמה ואישור הכניסה העיתונאי שלו היה תלוי על צווארו. סוורד לבש אפוד מגן עם הכיתוב "תקשורת" עליו.
התקרית הזו הייתה רק האחרונה בשורה ארוכה של פגיעות בעיתונאים, בחמשת לילות הזעם האחרונים שטלטלו את ארה"ב. התקרית המפורסמת ביותר עד כה היא ככל הנראה זה של צוות CNN שנעצר בשידור חי, בעת סיקור המהומות במיניאפוליס, ביום שישי האחרון.
כתב רשת החדשות עומאר חימנז העניק בעת שנעצר סיקור בשידור חי לתוכנית הבוקר של CNN, "יום חדש", בסביבות השעה 05:00. שוטרים שעטו מסכות גז ומגני פנים פנו אל הכתב, שהיה מוכן להתפנות מהמקום: "אנחנו נזוז לאן שתרצו, נזוז מדרככם", הוא אמר להם. למרות זאת השוטרים הודיעו לו שהוא עצור ואזקו אותו, כל זאת כאמור בשידור חי – כאשר קשה מאוד, עד בלתי אפשרי, שלא להבין שמדובר בצוות עיתונאי. השוטרים עצרו בהמשך גם את המפיק ואת הצלם, שנדרש להניח את המצלמה שלו על הקרקע בעוד זו ממשיכה לשדר תמונות שהועברו בשידור ישיר ב-CNN.
הצוות שוחרר כשעה לאחר מכן, לאחר שנשיא רשת CNN ג'פ צוקר התקשר למושל מינסוטה טים וולץ ודרש את שחרורו. המושל התנצל מעומק לבו על המעצר. "אנחנו חייבים להבטיח שיש מקום בטוח לעיתונאים לספר את הסיפור שלהם", אמר וולץ.
ב-CNN מתחו ביקורת חריפה על המעצר, ואמרו כי מדובר בפגיעה בחופש העיתונות. "מעצר הכתב וצוות ההפקה במיניאפוליס שעשו את עבודתם, למרות שהזדהו, הוא הפרה בוטה של התיקון הראשון לחוקת ארה"ב", מסרה הרשת.
את הבאה בתור
למרות התנצלות המושל, גם אתמול נעצר במינסוטה עיתונאי, הפעם של תחנה מקומית השייכת לרשת CBS. טום אבילס, צלם של תחנת הטלוויזיה המקומית במינסוטה WCCO, נפגע לפי CBS מכדורי גומי ונעצר במהלך סיקור ההפגנות בשבת בערב. לפי תיעוד מהתקרית, שוטרים השכיבו אותו על הקרקע למרות שהזדהה כאיש תקשורת.
“I want to apologize” Louisville, Kentucky police spokeswoman says after being asked about this video showing an officer aim a non lethal weapon at a reporter while she was on live TV & fire pepper bullets at her. It should not have occurred @LMPD says.
— David Begnaud (@DavidBegnaud) May 30, 2020
pic.twitter.com/u9A9QEQso8
המפיקה שעמדה לצדו של אבילס, ג'ואן גילברטסון, אמרה כי אחד השוטרים פנה אליה ואמר לה: "ראי הוזהרת, או שאותו דבר יקרה לך. או שאת הבאה בתור". אבילס שוחרר בהמשך, וגם הפעם הרשויות התנצלו. נציב המעצרים במינסוטה אמר כי המקרה "מצער". הוא הסביר שלאור האופי הכאוטי של ההפגנות והמהומות, קשה לעתים לזהות עיתונאים.
בלואיוויל שבקנטקי הפגיעה בצוות עיתונאי של תחנת הטלוויזיה המקומית WAVE-TV תועדה גם היא במהלך שידור חי. שוטר בציוד מגן צולם מכוון את נשקו לעבר הכתבת קייטלין ראסט וצוותה. ראסט נפגעה מכדורים עם אבקה של חומר שיוצר תחושת צריבה כמו גז מדמיע, וצעקה: "ירו בי! ירו בי!". גם הפעם התנצלו הרשויות, ובמשטרה המקומית אמרו כי יבחנו את הסרטון של התקרית וישקלו צעדי ענישה משמעתית.
מרדף ליד הבית הלבן: "מזכיר את מצרים"
לא בכל המקרים אלו השוטרים שמהם צריכים העיתונאים להיזהר, אלא דווקא המפגינים הזועמים. התקרית החמורה ביותר בהקשר של פגיעה מצד מפגינים אירעה בלילה שבין שישי לשבת, כאשר המון זועם שהפגין ליד הבית הלבן רדף אחרי אנשי צוות של רשת פוקס ניוז, תוך שהוא מגדף אותם בשל שייכות לרשת הנחשבת ימנית-שמרנית.
גם הפעם נקטע שידור חי שהעביר הצוות, אחרי שהמון זועם זיהה שמי מסקר את ההפגנה בפארק לאפייט בוושינגטון די. סי, לא הרחק מהבית הלבן, הוא צוות של פוקס ניוז. בתיעוד מהמרדף נראו אנשי הצוות, שכלל עיתונאי, צלם ושני מאבטחים, מבוהלים לחלוטין והולכים במהירות, אך נזהרים שלא לפתוח בריצה של ממש. המפגינים שפכו עליהם מים, ואחד ניסה לחטוף את המצלמה, שנשברה.
כתב הרשת, לילנד ויטרט, סיפר כי הוא וצוותו לא נשאו עמם סימנים שיכלו לזהות אותם כצוות של פוקס ניוז. לדבריו, במהלך ההפגנה אחד המשתתפים שאל אותו שוב ושוב לאיזה ארגון הוא משתייך. ויטרט לא ענה לו, אך האיש הצליח למצוא תמונה של ויטרט באינטרנט והחל לצעוק שהוא שייך לפוקס ניוז.
"המפגינים הפסיקו להפגין על מה שזה היה שהם הפגינו עליו – ופנו נגדנו", סיפר ויטרט לסוכנות הידיעות AP. "זו הייתה הרגשה שונה מאוד". ויטרט השווה את החוויה של רדיפה באמצע עיר הבירה וושינגטון להפגנות שסיקר במהלך מחאת "האביב הערבי" במצרים, ב-2011. לדבריו מפגינים צעקו אז לעברו "פוקס ניוז שונאת מוסלמים".
בפוקס ניוז אמרו כי הם נוקטים כעת את כל האמצעים הדרושים כדי להגן על הצוותים של הרשת שמסקרים את המהומות. "אנחנו חיים בזמנים של תמורות חסרות תקדים, וחופש העיתונות הוא אלמנט חיוני עבור יסודותיה של החברה שלנו", מסרה סוזן סקוט, מנכ"לית Fox News Media.
תמיכה מהרשת המתחרה, שגם הותקפה
תמיכה לוויטרט וצוותו הגיעה מהרשת המתחרה CNN. מנחה הטלוויזיה של הרשת, ג'ייק טאפר, שיתף בטוויטר סרטון של התקרית וכתב: "מתקפה בלתי מתקבלת על הדעת על חופש העיתונות".
CNN עצמה, אף שהיא נחשבת לרשת ליברלית שעומדת במוקד מתקפות הטוויטר של הנשיא דונלד טראמפ, מצאה עצמה גם היא יעד למתקפה פיזית במהומות. ביום שישי בערב, זמן לא רב לאחר מעצר הצוות של הרשת במיניאפוליס, המוני מפגינים צבאו על מטה CNN באטלנטה שבג'ורג'יה. הם ניפצו שם חלונות ודלתות זכוכית, ריססו כתובות על הבניין והציתו ניידת משטרה. מפגין אחד טיפס על לוגו הבניין והניף דגל עם סיסמת המחאה "לחיי שחורים יש ערך" (Black Lives Matter).
מקרה אחר אירע בקולומביה שבדרום קרוליינה, שם אבנים הושלכו לעבר צוות של תחנת טלוויזיה מקומית. מירנדה פרנל, עיתונאית של הערוץ WIS-TV, נפצעה ופונתה לבית חולים.
שורת מקרי הפגיעה בעיתונאים, והמעצרים שלהם, עוררו תגובה נחרצת ממזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש. "כשעיתונאים מותקפים, חברות מותקפות", צייץ אתמול גוטרש בטוויטר. "אף דמוקרטיה לא יכולה להתקיים בלי חופש העיתונות ואף חברה לא יכולה להיות הוגנת בלי עיתונאים שחוקרים אי-צדק וחושפים את האמת".