פרשת דוד ביטן: חיים רביבו יואשם ששיחד בכיר בעיריית תל אביב
הפרקליטות הודיעה לבאי כוחם של שלושה חשודים כי בכוונתה להעמידם לדין בכפוף לשימוע. ארנון גלעדי שהיה המשנה לראש העיר יואשם בלקיחת שוחד. כדורגלן העבר חיים רביבו יואשם במתן שוחד ויוסף רענן יואשם בהלבנת הון
שיחדו בכיר בעיריית תל אביב כדי לקדם מיזמי נדל"ן: ארנון גלעדי, חבר מועצת העיר תל אביב ולשעבר המשנה לראש העיר, יואשם בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים בכפוף לשימוע. כך הודיעה הפרקליטות הבוקר (יום ג') במסגרת פרשה 1803, שבה כבר הוחלט להעמיד לדין בכפוף לשימוע את ח"כ דוד ביטן (הליכוד). כדורגלן העבר ואיש העסקים חיים רביבו יואשם בכפוף לשימוע שנתן שוחד לגלעדי. יוסף רענן יואשם בהלבנת הון.
לפי כתבי החשדות, החל מנובמבר 2003 גלעדי מכהן כחבר מועצת העיר תל אביב ולאורך כל התקופה הרלוונטית כיהן בתפקידים בכירים בעירייה - המשנה לראש העיר, חבר בוועדת ההנהלה, חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב וממלא מקום יו"ר הוועדה, וכן חבר בוועדת המשנה לתכנון ובנייה תל אביב.
בנוגע לעבירת לקיחת השוחד, ציינה הפרקליטות כי "בסוף נובמבר 2017, ביקש גלעדי כספים משלושה יזמי נדל"ן שונים אשר להם סייע בקידום הליכים תכנוניים מול גורמי מקצוע בעיריית תל אביב ובוועדות התכנון. גלעדי הציג בפני אותם גורמים מצג שווא לפיו הכספים נועדו לקידום עמותה הפועלת בדרום תל אביב, לרבות בנושא מאבקם של תושבי שכונות הדרום בשוהים בלתי חוקיים. נושא זה היה חלק מהאג'נדה הפוליטית המוצהרת של גלעדי.
"בפועל, עמותה זו כלל לא קיימת ולא קיימה כל פעילות. גלעדי ביקש מיוסף רענן, פעיל ליכוד ותיק אשר בינו לבין גלעדי יחסים קרובים לאורך שנים, לעמוד בקשר עם יזמי הנדל"ן לשם איסוף הכספים בשמו ומטעמו. רענן אסף מיזמי הנדל"ן את הכספים בעבור גלעדי בסכום כולל של 30 אלף שקל. את הכספים הפקיד רענן בחשבון בנק אשר נפתח עוד בשנת 2013, הנושא את השם 'תל אביב שלנו צדק עירוני'. חשבון הבנק נוהל בחשאיות וגלעדי לא נרשם כבעליו או כנהנה בו. הכספים אשר הופקדו בחשבון הבנק לאורך השנים נועדו לשמש את גלעדי למימון אירועים ופעילויות שונות שמטרתם קידום מועמדותו, מעמדו ותדמיתו הציבורית".
"יחסים קרובים בין ביטן לגלעדי על רקע הפעילות בליכוד"
בנוגע לעבירת המרמה והפרת אמונים שמיוחסת לגלעדי, הפרקליטות ציינה כי |דוד ביטן כיהן החל משנת 1987 ועד למרץ 2015 כחבר מועצה בעיריית ראשון לציון והחל משנת 2005 כיהן גם כסגן ראש העיר. לאורך כל התקופה היה ביטן חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה ראשון לציון והחזיק בתפקידים נוספים שונים בעיריית ראשון לציון, הנוגעים, בין היתר, להליכי תכנון ובנייה. החל מ-21 במרץ 2015 כיהן ביטן כחבר כנסת מטעם מפלגת הליכוד והיה חבר בוועדות שונות של הכנסת, ומ-16 במאי 2016 ועד ל-20 בדצמבר 2017 כיהן גם כיו"ר הקואליציה.
"בין ביטן לבין גלעדי קיימים יחסים קרובים זה שנים רבות על רקע פעילותם המשותפת בתנועת הליכוד וכן נוכח תפקידיהם המקבילים בשלטון המקומי. ד.ג. הוא יזם נדל"ן, אשר בין השנים 2017-2010 קידם מספר מיזמים בשטח העיר תל אביב. על רקע מערכת יחסי השוחד שנרקמה בין ד.ג. לבין גלעדי ולבין ביטן בשנת 2011, כמתואר במכתב השימוע שנשלח לגלעדי ב-26 בינואר השנה, במהלך השנים 2017-2015 המשיך גלעדי לפעול במסגרת תפקידו ונענה לבקשותיהם של ביטן וד.ג. לקידום מיזמי נדל"ן שבהם מעורב ד.ג. בתחום השיפוט של עיריית תל-אביב, ולהביא לפתרון בעיות שהתעוררו בפרויקטים, תוך שגלעדי מצוי בניגוד עניינים חמור. בגין מעשיו אלו, נשקלת העמדתו לדין של גלעדי, בכפוף לשימוע, בעבירה של מרמה והפרת אמונים".
בנוגע לכדורגלן העבר רביבו, ציינה הפרקליטות כי "גלעדי לקח בין היתר שוחד מחיים רביבו, איש עסקים והבעלים של פרויקט נדל"ן בתל אביב, בתמורה לקידום פרויקט של כדורגלן העבר מול גורמים בעיריית תל אביב. בכפוף לשימוע נשקלת העמדתו לדין של רביבו בעבירה של מתן שוחד בהיקף של 10,000 שקל".
עוד נאמר בכתבי החשדות, כי "טובות ההנאה הכספיות שלקח גלעדי בסך 30 אלף שקל הן רכוש אשר מקורו בעבירה, וכן רכוש אסור לפי חוק איסור הלבנת הון. גלעדי לקחת את טובות ההנאה הכספיות ובהתאם לסיכום בינו לבין רענן הן הופקדו בחשבון הבנק, תוך שגלעדי ורענן יצרו מצג כוזב לפיו מקורן לגיטימי ותוך שהסתירו את זהות גלעדי כבעל זכויות בחשבון. בגין כך נשקלת העמדתו לדין של גלעדי בעבירות לפי חוק איסור הלבנת הון. בנוסף, נשקלת העמדתו לדין של גלעדי בעבירה של שיבוש מהלכי משפט".
בנוגע לרענן נמסר כי "לפי כתב החשדות, רענן פתח את חשבון הבנק, תוך שהסתיר את העובדה כי הכספים הוחזקו בחשבון ונמשכו ממנו בעבורו ולטובתו של גלעדי, ובכך מסר מידע כוזב בדבר זהות הנהנים בחשבון הבנק. בגין כך נשקלת העמדתו לדין של גלעדי בעבירה לפי חוק איסור הלבנת הון".
עוה"ד דרור מתתיהו, שרון כהנא ואפרים דמרי, המייצגים את ח"כ ביטן, מסרו: "אין לו כל קשר לחשדות המתוארים בידיעה והם אף אינם מופיעים בכתב החשדות שנמסר לו על ידי הפרקליטות לקראת השימוע בעניינו. ח"כ ביטן מעולם לא קיבל כספים או טובות הנאה בעד פעולות הקשורות בתפקידו כעובד ציבור. כל ההחלטות שקיבל ח"כ ביטן היו החלטות ענייניות, שהתקבלו אך ורק על בסיס שיקול דעת מקצועי, כשלנגד עיניו טובת הציבור והיא בלבד".
עו"ד דפנה וינברג, המייצגת את ארנון גלעדי, מסרה: "ארנון הוא שליח ציבור מסור למעלה משלושה עשורים, המקדיש את כל מרצו למען האוכלוסיות המוחלשות ביותר
בתל אביב-יפו, ומעולם לא לקח פרוטה לכיסו. הפעילות הציבורית של גלעדי לאורך השנים נעשתה על פי החוק וביושרה ציבורית. אנחנו כמובן נלמד את הטענות ונספק להם תשובות בהליך השימוע. ארנון גלעדי ימשיך בשליחותו הציבורית ויוסיף לתרום למען תושבי תל אביב-יפו גם בשנים הבאות".
בינואר השנה הודיעה כאמור הפרקליטות על החלטתה להעמיד לדין את חבר הכנסת ביטן בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים בתשע פרשות. לפי הזימון לשימוע, לביטן מיוחסים תקבולי שוחד בסך 992 אלף שקל בין השנים 2011 ל-2017. המלצות המשטרה ייחסו לו 12 פרשות שונות, אולם היועמ"ש החליט להסיר שלוש מהן. על כוונתו של היועמ"ש לאמץ את המלצת המשטרה והפרקליטות להעמיד לדין את ביטן פורסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" ב-15 בינואר.
חקירתו של ביטן הסתיימה לפני כשנה וחצי ביחידת להב 433 של המשטרה, בשיתוף עם רשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור. הפרשה המכונה "תיק 1803" היא אחת מפרשיות השוחד המסועפות, המורכבות והגדולות שנחקרו בישראל אי פעם. על פי פרטי החקירה, שבה נגבו עדויות של יותר מ-300 עדים ונחקרו כ-80 חשודים, קיבל ביטן במסגרת תפקידיו הציבוריים השונים, הן בתקופה שבה היה סגן ראש העיר ראשון לציון והן בתקופה שבה כיהן כח"כ, שוחד כספי וכן הבטחה לקבלת דירות. בתמורה, נטען, הפעיל ביטן את סמכותו, השפעתו ועוצמת קשריו על גורמים שונים. כך, הוביל לשינוי החלטות, מתן היתרים והפחתת תשלומי עירייה.
התיק הועבר לפרקליטות מיסוי וכלכלה ובקיץ המליצה פרקליטת המחוז דאז, ליאת בן ארי, לאמץ את המלצת המשטרה. בעמדתה תמכו גורמים בכירים בפרקליטות המדינה שהעבירו את חוות דעתם ליועמ"ש. עם סיום החקירה עמדת המשטרה הייתה שהתגבשה תשתית ראייתית מספקת לביסוס חשדות נגד עשרות מעורבים, ובהם ח"כ ביטן. על פי הודעת הפרקליטות, התיק עוסק בעבירות שחיתות שלטונית והלבנת הון שנעברו לכאורה על ידי ח"כ ביטן ואחרים במסגרת שורה ארוכה של פרשיות, מ-2011 ועד למועד פרוץ החקירה הגלויה בדצמבר 2017.