באסון התאומים ובסופ"ש: הבונקר שאליו הובהל טראמפ
מרכז שליטה עם דלתות פלדה מתחת לבית הלבן, שהוקם בזמן מלחמת העולם: עקב המהומות הנשיא שהה בבונקר ביום שישי כמעט שעה, כנראה עם מלניה ובארון. רק פעם אחת בעבר נודע שנעשה בו שימוש מבצעי: בעת שבכירי הממשל הועברו אליו ביום אסון התאומים. מאז נבנה בונקר נוסף?
ארצות הברית התמודדה בעבר עם מהומות אלימות, כמו אלו שפרצו בעקבות חניקתו למוות של העצור השחור ג'ורג' פלויד על ידי שוטר, אבל כנראה זו הפעם הראשונה שבמהלך מהומות שכאלו הובהל הנשיא לבונקר של הבית הלבן. זה קרה ביום שישי בלילה, בעת שמאות הפגינו מחוץ למתחם הנשיאותי, וחלקם יידו אבנים.
גורם רפובליקני המקורב לבית הלבן אמר לסוכנות הידיעות AP כי הנשיא דונלד טראמפ שהה כמעט שעה בבונקר התת-קרקעי, שנועד לשימוש במצבי חירום כמתקפות טרור. הוא הובהל לשם על ידי סוכני השירות החשאי. לפי CNN, כנראה שגם מלניה והבן בארון היו איתו בבונקר, שנמצא מתחת לאגף המזרחי בבית הלבן ושמו הרשמי הוא מרכז המבצעים הנשיאותי לשעת חירום (PEOC).
הבונקר הוקם בתקופת נשיאותו של פרנקלין דלאנו רוזוולט, בתחילת שנות הארבעים, בזמן מלחמת העולם השנייה. יורשו, הארי טרומן, הרחיב את PEOC, כחלק משיפוץ כללי למתחם הבית הלבן. עד אסון התאומים, בכירי הממשל האמריקני כמעט ולא עשו בו שימוש - אם בכלל. גם מאז, ועד סוף השבוע, לא מוכר מקרה שבו הנשיא הובהל לבונקר.
ב-11 בספטמבר 2001, לאחר המתקפה המשולבת על מגדלי התאומים והפנטגון, הובהלו לבונקר סגן הנשיא באותה עת דיק צ'ייני, רעייתו לין, הגברת הראשונה דאז לורה בוש ובכירים נוספים בממשל, בהם היועצת לביטחון לאומי קונדוליסה רייס. זאת, מחשש שיעד אחד המטוסים שנחטפו הוא הבית הלבן. הנשיא ג'ורג' בוש הבן לא היה בוושינגטון באותו יום, אלא בפלורידה, והגיע לבונקר לאחר מכן.
בוש: "אנחנו לא נישן כאן"
לפי ספר ב-2008, סגן הנשיא צ'ייני "הורם ונישא" לבונקר על ידי סוכני השירות החשאי. באוטוביוגרפיה שלה, שנכתבה ב-2010, סיפר לורה בוש על הירידה לבונקר: "נדחפתי פנימה ולמטה ועברתי דרך זוג דלתות פלדה שנסגרו מאחוריי, כשהן יוצרות איטום בלתי חדיר. הייתי עכשיו במסדרונות שמובילים ל-PEOC. צעדנו על רצפות עם אריחים ישנים לצד צינורות שיוצאים מהתקרה. PEOC נועד לשמש כמרכז שליטה לשעת חירום, עם טלוויזיות, טלפונים ואמצעי תקשורת".
אחר כך היא תיארה את העברתם לחדר כנסים קטן עם שולחן גדול. בתמונות הרשמיות של צלמי הבית נראים צ'ייני, רעייתו, הגברת הראשונה, רייס ובכירים אחרים מתייעצים זה עם זה באותו יום בבונקר. זהו כנראה גם אותו החדר שאליו הורדו טראמפ ובני משפחתו ביום שישי בלילה.
באותה אוטוביוגרפיה כתבה לורה בוש כי "סוכני השירות החשאי הציעו שנעביר את הלילה שם. הם הראו לנו את המיטה, מיטה מקופלת שנראה שהותקנה כשרוזוולט עוד היה נשיא. ג'ורג' ואני הבטנו על זה, ואמרנו – 'לא'. ג'ורג' הוסיף: אנחנו לא נישן כאן. נעלה למעלה ואתם יכולים לקחת אותנו אם משהו קורה. אני חייב לישון קצת, במיטה שלנו".
פרויקט הבנייה הסודי
ב"דיילי מייל" נכתב כי בכירים בממשל בוש הגיעו למסקנה שהבונקר – במבנהו באותה תקופה - אינו מספיק על מנת לאפשר לנשיא ולעוזריו לתפקד ביעילות במצב חירום. בעקבות זאת החל הבית הלבן לפי דיווחים לא מאומתים בפרויקט גדול לבניית בונקר גדול נוסף מתחת למדשאה הצפונית, בעומק של חמש קומות.
"אחרי המתקפה הזו, אנשי הביטחון הלאומי הבינו שזה לא מספיק", אמר ל"וושינגטון פוסט" הסופר רונלד קסלר, שכתב ב-2018 ספר על נשיאותו של טראמפ. "לפני כן המטרה הייתה שאם תהיה מתקפה גרעינית, ביולוגית או רדיואקטיבית, צוות הבית הלבן ואנשי הנשיא יוכלו להתפנות לאזור מרוחק בווסט וירג'יניה או בפנסילבניה. אבל אחרי ה-11 בספטמבר כולם הבינו שאי אפשר יהיה לעזוב את וושינגטון, בטח לא ברכב, כי כל הכבישים יהיו פקוקים. ובמסוק זה מסוכן מדי, בטח כאשר המדינה תחת מתקפה. אז הם העלו תוכנית לבניית מתקן נפרד לגמרי".
רשמית, נמסר כי פרויקט הבנייה הגדול שהחל ב-2010 נועד להחלפת תשתית קיימת בבית הלבן. גדר גדולה וירוקה חסמה את המתחם המפורסם ביותר בארצות הברית מעיני הציבור. ניתנה הוראה לקבלני המשנה לא לומר דבר על העבודות, והוסתרו פרטי החברות שעל המשאיות שנכנסו לשערי הבית הלבן.
אבל לפי הדיווחים היה מדובר בבניית הבונקר, שעלותו נאמדה ביותר מ-375 מיליון דולר, ופרטים מעטים בלבד ידועים עליו. הוא נועד לכאורה לשמש כמרכז שליטה ומגורים לנשיא ועוזריו הבכירים, ולפי הדיווחים מצויד במספיק מזון לחודשים, כשאספקת האוויר בו בלתי-תלויה. נטען כי זמן קצר לאחר הגעת טראמפ לבית הלבן, הוא וכמה מעוזריו ביקרו במתחם. ביום שישי הנשיא הגיע לבונקר הישן יותר, ולא כדי לסייר בו, אלא עקב המהומות.