הורים לבעלי מוגבלויות: "בוכים על איאד, מפחדים שגם בהם יירו"
נמשכות ההפגנות במגזר הערבי בעקבות מותו של האוטיסט איאד אלחלאק מירי שוטרים. אב לבעל צרכים מיוחדים: "רוצים שהזעקה שלנו תגיע לכל העולם". מורה מטייבה: "המשטרה צריכה להגן על העם, לא להרוג אותו"
בחברה הערבית הרוחות עדיין סוערות בעקבות מותו של איאד אלחלאק (32) תושב ואדי אלג'וז במזרח ירושלים בעל צרכים מיוחדים, שנורה למוות ביום שבת על ידי שוטרים. התושבים דורשים להמשיך את המאבק למניעת ירי ואלימות משטרתית כלפי האזרחים הערבים.
אתמול אחר צהריים התקיימה הפגנה בכניסה לטייבה בהשתתפות ילדים בעלי צרכים מיוחדים והוריהם. הם הניפו כרזות עליהן נכתב "תפסיקו לירות", "רוצים לחיות", "למה יריתם באיאד". את ההפגנה ארגנה עמותת "קול האוטיסט". המשתתפים הביעו את זעמם וציינו את הפחד בקרבם: "ילדינו לא מפסיקים לשאול למה יורים בהם, הם מפחדים לצאת מהבתים כי חוששים על חייהם".
נוהא נאטור, אם לבעל צרכים מיוחדים מקלנסווה, אמרה: "ההרגשה לאחר רצח איאד קשה מאוד. אני מזדהה עם הכאב של האמא שעברה דרך ארוכה, רצופת קשיים ואתגרים בכדי שתגדל את בנה, ולצערי מגיעים שוטרים ומחליטים תוך שניות לסיים את חייו עם יד קלה מדי על ההדק. איך הם מרשים לעצמם לבצע מעשה כל כך אכזרי? גם הבן שלי מרגיש את כל מה שהתרחש וניכר שהוא מפחד שיירו גם בו. ייקח זמן עד שנצא מהאווירה המזעזעת. שיפסיקו עם זה, הדם שלנו לא זול כפי שהם חושבים".
רים חאג' יחיא, שגם בנה בעל צרכים מיוחדים, ציינה את תחושת חוסר הביטחון: "תודה לאל שבני ילד מיוחד. אני גאה בו. השתתפנו בהפגנה כי רצינו שהזעקה והכעס שלנו יגיעו לכל העולם. כולנו צריכים להיאבק ולהזדהות עם משפחתו של איאד ועם כל בעלי הצרכים המיוחדים שזכותם לחיות בביטחון וללא סכנה. אני מודאגת כי המקרה פגע בבני, הוא שואל כל הזמן 'אמא למה ירו באיאד. האם יפגעו גם בי?' כשאני שומעת את המילים האלו ליבי נקרע".
אחמד חאג', שהשתתף בהפגנה, אמר: "בכיתי מאוד על איאד. לא צפיתי אף פעם שיירו באדם עם מוגבלות. עד עכשיו המקרה לא יוצא לי מהראש. אנו נמשיך בדרכו של איאד ולא נשכח אותו בחיים. מרגיש שאני מכיר אותו כבר שנים".
סאידה ח'דר, מורה לבעלי צרכים מיוחדים מטייבה: "המשטרה צריכה לשרת את העם, להגן עליו ולא להרוג אותנו. היום יורים לעברנו בלי להסס. מה שהתרחש בירושלים מראה את הזלזול בחיי הערבים".
הנאא עאזם סעודי, מנהלת עמותת "קול האוטיסט", ציינה כי העמותה תעשה כל שביכולתה על מנת לסייע במניעת מקרים נוספים: "העמותה שלנו התחילה את פעילותה בשנה שעברה והיא ללא כוונת רווח. מקווה שנוכל להגיע לכל בית בכדי שנתמוך ולהעביר מודעות דרך צוות רופאים ומתנדבים. המון משפחות יצרו איתנו קשר ודיברו על הקשיים שעוברים עליהם ועל ילדיהם בגלל המקרה של איאד".
השר לביטחון פנים אמיר אוחנה התייחס בכנסת לפרשה, ואמר: "למשפחה הזו מגיע חיבוק. צריך לבדוק זיהוי בעלי מוגבלויות, אבחון בשטח של בעלי מוגבלויות, אולי יש ניואנסים שאפשר להבין במטרה למנוע הישנות של מקרים כאלה". הוא קרא לקרוא לא לאלימות, והוסיף: "אני מקווה שזה גם ייפול על אוזניים קשובות, ושלא ינסו להביא לפה את מיניאופוליס והפרעות והפוגרומים. אני חושב שאנחנו במצב טוב יותר, צריך לשמור על הדבר הזה, על החיים המשותפים בינינו".