שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

מנהלי בתי האבות מזהירים: "לא נוכל להגן על הקשישים בגל השני"

42% מהנפטרים מקורונה בישראל הם דיירים בבתי אבות, שבשיא המגפה נותרו ללא הגנה מול הנגיף. בעקבות שיפור מצב התחלואה במוסדות משרד הבריאות מעוניין להרחיב את מדיניות ביקורי המשפחות - אך המנהלים מזהירים: ללא תוספת כוח אדם וציוד מיגון - הקשישים ייחשפו לסכנה

 

בית אבות ירדן לגיל הזהב בנהריה (צילום: שרון צור )
מוסד "ירדן לגיל הזהב" בנהריה(צילום: שרון צור )

בסיום הגל הראשון והקטלני של נגיף הקורונה בבתי האבות הוחלט במשרד הבריאות לאפשר שחרור מדורג של המוסדות. נטען כי המשך הבידוד הכפוי, הרחק מהמשפחות, מזיק לבריאותם הנפשית של הקשישים. לפני כחודש וחצי הורשו הדיירים להיפגש עם הקרובים שלהם. בעקבות שיפור מצב התחלואה הזמני, הכוונה כעת היא להרחיב את המפגשים, תוך פיקוח קפדני כדי למנוע התפרצות נוספת. אלא שבתי האבות מזהירים: אין לנו מספיק כוח אדם כדי לפקח על הביקורים ולמנוע התפרצות נוספת.

 

אתמול: התפרצות קורונה בבית אבות באור יהודה, 9 נדבקו

 

בתי האבות מתריעים כי במצב הנוכחי הם לא יוכלו להמשיך ולאפשר את הביקורים. במוסדות מסבירים כי הם נאלצים לבחור בין שתי אפשרויות גרועות: ביקורים ללא פיקוח תוך סיכון הקשישים בהידבקות, או סגירת השערים תוך פגיעה נוספת במצבם הנפשי.

 

בית האבות "אחוזת אייל" שבו התפרץ הנגיף    (צילום: נדב אבס )

בית האבות "אחוזת אייל" שבו התפרץ הנגיף    (צילום: נדב אבס )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

123 דיירים בבתי אבות ודיור מוגן מתו מקורונה. מדובר ב-42 אחוזים מסך המתים מהנגיף בישראל. הרשויות טיפלו באיחור רב בהתפרצויות הקשות במוסדות לקשישים, וכעת עושה רושם שהמחדל הבא כבר נרשם על הקיר. יש לציין כי בניגוד לבתי האבות והמוסדות הסיעודיים, שרובם ציבוריים, בתי הדיור המוגן הפרטיים יכולים להרשות לעצמם להקצות את כוח האדם והציוד הנדרשים.

 

"אנחנו עומדים להודיע שלא ניתן לבני משפחה לבקר בבתי האבות", אומר רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן. "משרדי הבריאות והאוצר הם הגורמים האחראים לכך. מה אשמים הזקנים האלה שלא יוכלו לראות את בני משפחתם? אנחנו במצוקה גדולה. האלטרנטיבה היא שלא נספק אוכל ותרופות".

 

"או שאני מוותר על הקשישים או שאני מוותר על הביקורים", מוסיף דני בן שטרית, מנהל בית האבות "עידן הזהב" בירושלים. "אנחנו צריכים לפחות שני אנשים עבור הביקורים - אחד שומר ואחד שמוודא שנוהלי הביקור מתקיימים. אין תקצוב ואלה כספים עצומים. כמוסד ציבורי ללא כוונות רווח אני ממש עומד לפני קריסה, ולא תהיה לי ברירה אלא לסגור את הביקורים. זה להיות או לחדול. אם אפתח את המוסד לביקורים ‑ לא אוכל להגן על הקשישים בגל השני". 

 

פיקוד העורף עזב

הנוהל הקיים היום, שגובש בחודש אפריל, מאפשר ביקורים בתיאום מראש של בן משפחה או אפוטרופוס אחד מחוץ לבית האבות ולזמן מוגבל. משפחות הדיירים טוענות שישיבה מחוץ למוסד, בשמש או בקור, אינה נוחה, וכי הרישום המקדים לא מאפשר הגעה לעיתים קרובות יותר.

 

על פי הנוהל החדש והמקל יותר, שטרם אושר אך אמור להיכנס לתוקף בימים הקרובים, יתאפשרו ביקורים בתוך המוסד עצמו של יותר מבן משפחה אחד, ללא הגבלה של תדירותם. על המוסד מוטלת האחריות לתאם את זמני הביקורים ולוודא שהם עומדים בהנחיות משרד הבריאות. הנוהל קובע כי "מנהל המסגרת ימנה אחראי לתוכנית, מומלץ מינוי העובדת הסוציאלית", אך במוסדות מסבירים כי העובדות הסוציאליות קורסות כבר עתה תחת העומס.

 

במוסדות אומרים עוד כי לא ניתן לנהל את תוכנית הביקורים ולפקח עליה ללא משרת שומר. עד לאמצע חודש מאי חיילי פיקוד העורף מילאו את המשימה, אך הם עזבו. כעת המוסדות נותרים חסרי אונים מול הדרישה לפיקוח על כל מי שנכנס בשעריהם בתקופה הקרובה.

בית אבות עידן הזהב בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי )
משרד הבריאות: "צריך לסמוך על המשפחות". בית האבות "עידן הזהב" בי-ם(צילום: אלכס קולומויסקי )
 

בסופו של דבר, אומרים בבתי האבות, הנוהל יוצר שורה של תפקידים חדשים - שומר, מתאם ביקורים, מפקח מיגון ושמירת נהלים - שאין באפשרותם להקצות. במצב דברים זה, המוסדות מזהירים כי ייאלצו להשאיר את שעריהם סגורים בפני ביקורים.

 

מנהל מוסד "ירדן לגיל הזהב" בנהריה, משה לייבוביץ', מסביר את המצוקה החדשה: "את הנהלים החדשים כתבו אנשים שלא מבינים מה באמת קורה בשטח. עובדת סוציאלית למשל היא האחרונה שיהיה לה זמן לנהל את הדבר הזה. עד 14 במאי היו אצלנו חיילים שעזרו לנו, ומאז אנחנו מרגישים את היעדרם".

 

פרופ' נמרוד מימון, שעומד בראש התוכנית הלאומית "מגן אבות ואמהות" מטעם משרד הבריאות למתן הגנה לדיירי מוסדות הגיל השלישי בתקופת הקורונה, אמר בתגובה: "המצב הקשה של בתי האבות והמוסדות הסיעודיים בישראל לא התחיל במהלך מגפת הקורונה. המיקום שלהם בסדר העדיפויות הציבורי הוא בסוף הרשימה. הפתרון הוא להקצות עוד כוח אדם ולסמוך על בני המשפחה. הקורונה עדיין איתנו ולא נכון יהיה לסגור עכשיו את בתי האבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
בית האבות "עידן הזהב" בירושלים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים