אירופה נפתחת: טסים לחופשות, חוצים גבול לסיגריות
גל פתיחת גבולות רחב ביבשת, 3 חודשים אחרי סגירתם בשל הקורונה: אלפי גרמנים טסו למיורקה בלי חובת בידוד, כחלק מניסוי ספרדי. תור מכוניות של 8 ק"מ בגבול גרמניה-דנמרק, צרפתייה אחת נסעה 200 ק"מ לבלגיה בשביל סיגריות זולות. בהולנד הזהירו: "זו לא תהיה חופשה חסרת דאגות"
מדינות ברחבי אירופה החלו היום (ב') לפתוח את גבולותיהן אחרי כמעט שלושה חודשים שבהם הם היו סגורים, כחלק מהמאבק בהתפשטותו של נגיף הקורונה, מגפה שבימים אלו נמצאת במגמת ירידה מתמשכת ברחבי היבשת.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
חולה קורונה שוחרר מבית החולים. החשבון: מיליון דולר
אלמנת הרופא שהזהיר מהקורונה ילדה בן: "מתנה אחרונה ממך"
טראמפ לתומכיו: לא לתבוע אם נדבקתם בקורונה בעצרות
ההגבלות על תנועת רוב אזרחי מדינות האיחוד האירופי הוסרו היום בגרמניה, שאפשרה לאזרחיה לטוס או לנסוע לחופשות ביעדים שונים ביבשת. הגבלות דומות הוסרו גם בצרפת, שאזרחיה ניצלו את פתיחת הגבול עם בלגיה כדי לקנות בהמוניהם סיגריות זולות. גרמניה, צרפת ועוד מדינות ביבשת פותחות גבולות שבועיים אחרי שאיטליה – ממוקדי ההתפרצות הקשים ביותר והראשונים ביבשת – פתחה כבר את גבולותיה.
בדיקות קורונה אקראיות
27 מדינות האיחוד האירופי, בנוסף לאלו שחברות באזור התנועה החופשית שנגן (שכולל בתוכו מדינות שלא חברות באיחוד, כמו שווייץ), לא צפויות לפתוח את גבולותיהן לזרים מחוץ ליבשת לפחות עד לתחילת החודש הבא, וייתכן שאף מאוחר יותר מכך.
ביוון התירו היום נחיתות באתונה ובסלוניקי של טיסות בינלאומיות ממדינות שרמת הסיכון להדבקה מהן נקבעה כנמוכה, ואזרחיהן לא נדרשים לעבור בדיקות קורונה – אם כי בדיקות אלו עדיין נערכות באופן אקראי.
נוסעים ממדינות בעלות סיכון גבוה יותר נדרשים לעבור בדיקות קורונה ולהיכנס לבידוד של 14 יום. הגבלות עדיין קיימות על נוסעים מטורקיה ומבריטניה. טיסות בינלאומיות ישירות לנמלי התעופה האזוריים ביוון, כולל אלו שבאיים היווניים, יתחדשו ב-1 ביולי. המבקרים יהיו נתונים גם שם לבדיקות קורונה אקראיות.
טסים עם מסכות: "יהיה שקט מהרגיל"
ספרד אמנם נותרה מאחור ועדיין דורשת מאלו שנכנסים לשטחיה לעבור בידוד של 14 יום, אך החלה היום בניסוי שבמסגרתו אפשרה לקבוצה של אלפי תיירים מגרמניה לבקר באיים הבלאריים שלה, מבלי שיצטרכו לעבור בידוד. מטרת הניסוי לבדוק מהם הנהלים והפרקטיקות הטובים ביותר עבור ענף התיירות בעידן הקורונה.
"תוכנית הפיילוט הזו תסייע לנו ללמוד רבות על מה שמצפה לנו בחודשים הבאים", אמר ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס. "אנחנו רוצים שהמדינה שלנו, שידועה כבר כיעד תיירות עולמי, תוכר כיעד בטוח לבקר בו".
מרטין הופמן, תייר גרמני מהעיר אוברהאוזן, הביע שמחה רבה כשעלה על הטיסה לאי הספרדי מיורקה, בנמל התעופה של דיסלדורף. הוא ציין שלא היה יכול לדחות את החופשה שלו: "להישאר בגרמניה לא הייתה אופציה", אמר לסוכנות הידיעות AP. "אנחנו לגמרי מאושרים שאנחנו יכולים לצאת החוצה".
תייר אחר שעלה על הטיסה למיורקה בנמל התעופה בדיסלדורף אמר לסוכנות הידיעות רויטרס, תוך שהוא עוטה מסכה: "היא (הטיסה) תהיה שקטה מהרגיל". הוא הוסיף: "זו תחושה טובה שהכול מתחיל להתחדש, ושאנחנו יכולים לטייל שוב".
בדנמרק, שמתירה מעתה כניסת תיירים מגרמניה – רק אם הזמינו מקום לינה ללפחות שישה לילות – נוצר במעבר הגבול תור ענק של כלי רכב של תיירים גרמנים, באורך של שמונה קילומטרים. דנמרק מאפשרת כניסת תיירים תחת תנאים זהים גם מאיסלנד ונורבגיה – אך לא משבדיה, שכידוע לא הטילה הגבלות נרחבות כדי לבלום את התפשטות הנגיף, וסבלה מהתפרצות נרחבת יחסית של המגפה לעומת שכנותיה.
200 ק"מ בשביל סיגריות: "שווה את המאמץ"
באחד מהכפרים של בלגיה שבגבול עם צרפת זכו חנויות הטבק שם לזרם של קונים מהמדינה השכנה, שחצו את הגבול על מנת לקנות טבק זול יותר, שמחירו בצרפת זינק בחודש מרץ האחרון. "זה שווה את המאמץ", אמרה נדאג' קפלן, שעשתה בבוקר מסע של 200 ק"מ על מנת לקנות סיגריות לה ולמשפחתה.
מטרה דומה הניעה היום איטלקים לחצות את הגבול לצרפת, כדי לקנות שם כרטיסי גירוד של הגרלות. גם בצ'כיה נפתחים הגבולות, אך ממשיכים לאסור כניסה של אזרחים ממדינות שאותן סיווגו הרשויות שם בצבע "כתום" או "אדום" – לפי רמת הסיכון של התפשטות הנגיף מהן – כמו למשל פורטוגל ושבדיה.
מדינות ברחבי אירופה נואשות לשקם את ענף התיירות, שמהווה כמעט 10% מכלכלת היבשת כולה. היום הנציבות האירופית השיקה אתר חדש, בשם "האיחוד האירופי נפתח מחדש". ניתן למצוא בו מידע על נסיעות, הגבלות קורונה שונות וכן מידע על בתי מלון וחופים שפתוחים לציבור.
לא בכל מדינות אירופה הגבולות נפתחים בינתיים, וכאמור בספרד ממשיכים להטיל הגבלות על זרים ודורשים מהם להיכנס לבידוד של שבועיים. כך גם בבריטניה, שהטילה את ההגבלה הזו על כניסת זרים מרוב המדינות רק בשבוע שעבר, בהחלטה שעוררה חשש רב בענפי התיירות והתעופה בממלכה.
חופשה עם דאגות
ההחלטה של בריטניה הובילה את צרפת לדרוש שמי שמגיע אליה מבריטניה ייכנס גם הוא לבידוד של 14 יום, וכמה מדינות באירופה לא מאפשרות לתיירים מבריטניה להיכנס אליהן במסגרת גל פתיחת הגבולות הנוכחי.
יש לציין כי בעוד מספר הטיסות עולה עם פתיחת הגבולות, העובדה שעדיין יש אי-בהירות באשר לשמירה על הנחיות הריחוק החברתי במוקדי התיירות והעובדה שמיליונים עדיין מובטלים או מתמודדים עם הפחתה בשכרם – עשויות להביא לכך שאירופים רבים יבחרו להישאר בבית. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וקנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ, אגב, הודיעו שהם מתכננים חופשה מקומית בארצותיהם.
בהולנד הודיעה הממשלה לאזרחיה שיוכלו מעתה לבקר ב-16 מדינות, אך קראה להם לשמור על זהירות. "אתם יכולים לנפוש שוב בחו"ל", אמר שר החוץ ההולנדי סטף בלוק. "אבל זו לא תהיה (חופשה) חסרת דאגות כמו לפני משבר הקורונה. הווירוס עדיין מסתובב בינינו והמצב עדיין חסר בהירות".