שתף קטע נבחר

 

בלי מדידת חום: הנחיות משרד הבריאות נותרו מחוץ לבסיסי צה"ל

אבסורד המדחומים: משרד הבריאות מורה לעסקים ולמוסדות אזרחיים למדוד חום כדי לצמצם גישה של חולי קורונה, אבל בצבא קיימו הערכת מצב והחליטו שיעילות הנוהל היא אפסית. צה"ל: הנהלים מתעדכנים על סמך מידע מהימן

 

בניגוד לבסיס הסמוך: בדיקת חום בכניסה לעזריאלי    (צילום: עמית הובר)

בניגוד לבסיס הסמוך: בדיקת חום בכניסה לעזריאלי    (צילום: עמית הובר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אבסורד בדיקות החום ברקע מגפת הקורונה: זה כעשרה ימים לא בודקים בצה"ל חום לחיילים ולאזרחים הנכנסים לבסיסים, וזאת בניגוד להנחיה של משרד הבריאות המיושמת בכניסה למקומות סגורים אחרים כקניונים, אולמות, חנויות, בתי חולים ועוד.

 

יצוין כי גם מספר בדיקות הקורונה המדגמיות בצה"ל הצטמצם באופן משמעותי, והפעילות במעבדות הקורונה שהוקמו בצבא דוללה - זאת אף שעד כה נחשב צה"ל לסמן ימני בגישה להתמודדות עם המגפה, וחלק מההגבלות שהוטלו על הציבור הוחרפו, תוך נקיטת זהירות יתר שתמנע את הפצת הנגיף בין החיילים ותפגע בכשירות הצבא למלא את משימותיו.

 

כמו כן, בחיל הרפואה ערכו לפני כשבועיים כמה דיונים בהשתתפות מומחים, והגיעו למסקנה שלנוהל יש משמעות נמוכה עד אפסית: הוא לא מגלה חולי קורונה, ועלול לשבש את הפעילות הרציפה של הצבא יותר מאשר למנוע הידבקות. במטכ"ל אישרו את המלצות חיל הרפואה, ומאז נוצרו מחזות מוזרים: חיילים או אזרחים מבקרים שנכנסים, למשל, למחנה הקריה בתל אביב, עושים זאת במהירות וללא בדיקת חום, אולם רגעים לאחר מכן, כשהם חוצים את הגשר לתוך קניון עזריאלי, הם נדרשים לבדיקת חום לפי הנחיית משרד הבריאות.

 

מדידת חום בכניסה לקניון עזריאלי - שלא כמו בבסיס הקריה הסמוך:

מדידת חום בכניסה לקניון עזריאלי תל אביב (צילום: עמית הובר)
(צילום: עמית הובר)

מדידת חום בכניסה לקניון עזריאלי תל אביב (צילום: עמית הובר)
(צילום: עמית הובר)

 

אם צה"ל החליט לעצור את בדיקות החום בכניסה לבסיסים ולהסתפק במגבלות אחרות - שגם הן צומצמו - הדבר מעלה סימני שאלה ביחס לגישת משרד הבריאות לנושא.

 

יוזכר כי ישראל השקיעה בחודשים האחרונים מיליוני שקלים בפיתוח וברכש של מערכות אוטומטיות למדידת חום, המבוססות על סריקת הגוף ומופעלות בכניסות לבתי החולים ולאתרים רגישים. בנוסף, עסקים שנדרשו למדוד חום בכניסה רכשו על חשבונם את מכשירי המדידה, בעלות של מאות שקלים למד חום מיידי.

 

הירידה במספר הנדבקים בצה"ל היא איטית אך הדרגתית, ושומרת בימים האחרונים על קצב של כ-25-23 חיילים ביום במצב קל מאוד. 255 חיילים ואזרחים עובדי צה"ל נדבקו בקורונה בחודשים האחרונים, אך 232 מהם החלימו או הספיקו להשתחרר מהשירות. עם המגבלות שנותרו בצה"ל ניתן למנות ריחוק חברתי, דיונים מצומצמים או ב-VC וכן סגירת הבריכות בבסיסי חיל האוויר ובמחנות נוספים.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מיישם את הנחיות חיל הרפואה ומשרד הבריאות לשמירה על בריאות המשרתים, בריאות הכלל ושמירה על כשירות מבצעית. בהתאם להערכת מצב עיתית בנושא, ולאחר שהצטבר מידע מקצועי ורפואי על יעילות המדידה, הוחלט כי בשלב זה אין בה צורך בכניסה למתקני צה"ל. נוהלי הצבא מתעדכנים כל העת על סמך מידע מהימן ומקצועי בתחום. מערך הדגימות בצה"ל ומעבדת הקורונה הצה"לית ממשיכים לפעול בהתאם לצורכי הצבא ולהערכות מצב עיתיות".

 

 

פרופ' סדצקי: "נראה שאנו בתחילתו של גל שני"    (צילום: ערוץ הכנסת)

פרופ' סדצקי: "נראה שאנו בתחילתו של גל שני"    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרופ' סדצקי: הקורונה חוזרת, נראה שאנחנו בתחילתו של גל שני

בתוך כך, מוקדם יותר היום הזהירה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, כי אין באמת הקפדה על עטיית מסכות, שמירה על ריחוק חברתי והקפדה על היגיינה, ובשל כך רואים את העלייה במספר החולים בישראל.

 

"ממצב שבתקופה של שלושה שבועות היינו על 20 חולים ביום, ונראה היה שהמצב משתפר, אנחנו בעלייה הדרגתית. שכשמציירים אותה היא נראית כמו תחילתו של גל", אמרה סדצקי.

 

"השאלה העיקרית כיום היא למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים 'תו סגול', ובאיזו מידה אנחנו מוכנים להיות נחושים בשביל לשמור על נושא הריחוק, המסיכות, ההיגיינה, וחוסר ההתקהלות. צר לי לבשר, אבל אנחנו רואים שבלי זה, המחלה חוזרת".

 

Prof. Siegal Sadetzki  ()
פרופ' סיגל סדצקי

לדברי סדצקי, העלייה בתחלואת הקורונה שונה מהגל הראשון ואמרה כי מאז פתיחת המשק ישנה עלייה בקצב הכפלת החולים מדי יום. "את הגל הראשון צפינו מראש, נערכנו אליו", אמרה סדצקי בוועדת הקורונה בכנסת. "כמובן שהיו דברים לא צפויים, אבל ידענו לחפש את החולים שלנו בקרב החוזרים מחו"ל, ולבצע חקירות אפידימיולוגיות. רוב החולים כבר היו בבידוד", ציינה.

 

 

גם בשוק הכרמל לא מודדים חום בכניסה    (צילום: איתי בלומנטל)

גם בשוק הכרמל לא מודדים חום בכניסה    (צילום: איתי בלומנטל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כעת, לפי סדצקי, קצב העלייה עומד על 200 חולים חדשים ביום, ו-57 יישובים שונים עם תחלואה. "חלק גדול מהתחלואה הוא בקרב תלמידים, שזה לא משהו שראינו בגל הראשון", אמרה סדצקי והוסיפה: "ברור ש-30 תלמידים בכיתה לא עומד ב'תו הסגול'. אנחנו עובדים קשה כדי לזהות את התחלואה ולקטוע את שרשראות ההדבקה".

 

היא הדגישה כי בעיניה, הציבור פשוט לא מבין את ההנחיות. "פירוט המתווה מאוד מורכב, ואני לא חושבת שזו גזירה שהציבור יכול לעמוד בה", אמרה סדצקי. "אם הציבור יפנים את החוקים הגדולים ירווח לי מאוד".

 

יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא ביטון, שאלה את פרופ' סדצקי אם העלייה במספר החולים לא נובעת מהעלייה במספר הבדיקות. סדצקי השיבה בחיוב אך הדגישה כי מספר המאומתים גבוה מבעבר. "יש תחלואה ב-57 יישובים, זה לא משהו שאנחנו יכולים להתעלם ממנו", אמרה סדצקי. "זה אומר שיש יותר חולים ממה שאיתרנו, ואותי זה מדאיג".

 

חבר הכנסת מיקי לוי מיש עתיד כעס על דבריה של סדצקי, והאשים אותה בזריעת פניקה. "זו עלייה, אבל היא לא משמעותית", אמר לוי. "אמירות מהסוג הזה גוררות שובל נוסף של שינויים משמעותיים. היזהרו בדבריכם, תמלאו את תפקידכם, אבל תרגיעו", אמר חבר הכנסת. סדצקי ענתה ללוי ואמרה: "חובתי לשקף את הנתונים כמו שאני רואה אותם. אנחנו חווים עלייה במספר המקרים וגם באופי של המקרים, אין פה היסטריה, יש פה התרעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית הובר
בדיקת חום בכניסה לעזריאלי
צילום: עמית הובר
מומלצים