זעם בהודו על הקרב בהימלאיה: "הכפפות הוסרו, סין הרחיקה לכת"
ממשלת הודו שומרת על שתיקה אחרי ש-20 חיילים נהרגו בעימות עם צבא סין בעמק גלוואן, האירוע הקטלני ביותר שם זה 45 שנה. ב-Times of India דורשים סנקציות על בייג'ינג, באופוזיציה שואלים: "למה רה"מ מתחבא?". בסין מאשימים שניו דלהי הפרה את הסטטוס קוו: "לא פוחדים מעימות"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי כוחות הביטחון ההודיים, נזכיר, העימות בין החיילים ההודים לסינים לא כלל שימוש בנשק חם, ועל סמך דיווחים מהאזור הם תקפו זה את זה באגרופים, אבנים ואלות. רבים מהחיילים שנפצעו, כך נטען, מתו בין השאר משום שנכנעו לטמפרטורות באזור הגבוה הזה, שבלילה צונחות אל הרבה מתחת לאפס. סין מצדה האשימה כי הכוחות ההודיים ביצעו "התקפות פרובוקטיביות" נגד כוחותיה – אך לא חשפה אם גם בקרב חייליה יש הרוגים.
אף שמדובר בעימות הקטלני ביותר במקום זה 45 שנה, מומחים אומרים כי לא סביר שתתלקח מלחמה בין שתי המעצמות הגרעיניות. עם זאת הם מעריכים כי יהיה קשה להפחית את המתיחות במהרה.
"סביר להניח שזה יהיה קו פרשת מים ביחסי הודו-סין", אומר אברהם דנמרק, מנהל תוכנית אסיה במכון ווילסון. "התנאים הם כאלה: היינו עדים לעימות הקטלני ביותר בגבול הודו-סין זה קרוב ל-50 שנה; שתי המדינות מונהגות על-ידי גברים שאימצו את הלאומנות; ושתי המדינות מתמודדות גם עם טלטלה פנימית ובינלאומית אדירה בגלל משבר הקורונה ובעיות ארוכות טווח אחרות. זה מצב שברירי ומסוכן מאוד בין שתי מעצמות גרעיניות, ודווקא בימים שבהם ההשפעה האמריקנית פחתה דרמטית".
הסטטוס קוו הופר: צעקות הפכו למכות
העימותים הקטלניים התחוללו בעמק גלוואן, שבו גובל אזור לדאק ההודי באזור אקסאי צ'ין הסיני. במסגרת סכסוך הגבולות ארוך השנים בין הודו לסין טוענת כל אחת מהמדינות כי יריבתה כובשת שלא כדין שטח בן עשרות אלפי קילומטרים רבועים השייך לה.
המתיחות שניכרת באזור בשבועות האחרונים החלה בתחילת מאי, כשבכירים הודים טענו כי חיילים סינים חצו את הגבול בלדאק בשלוש נקודות שונות, הקימו אוהלים ועמדות שמירה והתעלמו מאזהרות שהופנו אליהם – במילים – לעזוב את המקום. האירועים האלה הובילו לחילופי צעקות, זריקות אבנים וקרבות אגרופים. סין מצדה דוחה את הטענות של הודו, ומאשימה אותה שהחלה לסלול כבישים באזור, שאותו כאמור מחשיבה בייג'ינג לטריטוריה שלה.
סין ניסתה במהלך השבועות האלה להמעיט בערכה של המתיחות וטענה כי שני הצדדים מקיימים מגעים בעניין באמצעות נציגיהם, אלא שאתמול מסר צבא הודו כי 20 מחייליו נהרגו ו-17 נפגעו באורח קשה בעימותים עם החיילים הסינים שם. לדברי הצבא ההודי, אחרי העימות התרחקו שני הצדדים הלוחמים זה מזה וניתקו מגע. באו"ם קראו בשעות האחרונות לשני הצדדים לגלות איפוק מרבי.
בצד ההודי טענו אתמול כי גם חיילים סינים נהרגו בעימות, אבל דובר משרד החוץ הסיני ז'או ליג'יאן סירב למסור פרטים על קורבנות בצד של בייג'ינג. הוא אמר כי סין מחתה בתוקף על האירוע, אבל נותרת מחויבת לשמירה על "השלום והרגיעה" באזור הגבול. "מה שמזעזע", טען, "הוא שב-15 ביוני הכוחות ההודיים ביצעו הפרה חמורה של הקונצנזוס בין שני הצדדים, חצו את הגבול פעמיים שלא כחוק וביצעו התקפות פרובוקטיביות נגד סינים, מעשה שהוביל לעימות פיזי חמור בין כוחות הביטחון של שתי המדינות". משרד החוץ ההודי, מנגד, טען בהצהרה מטעמו כי האירוע התרחש כתוצאה מ"ניסיון של הצד הסיני לשנות באופן חד-צדדי את הסטטוס קוו בעמק גלוואן".
זה לא ייגמר בקרוב
ממשלת הודו שומרת בינתיים על שתיקה כמעט מוחלטת בכל הקשור לעימות. ראש הממשלה נרנדרה מודי נפגש אתמול בלילה עם שרי ההגנה והחוץ שלו ועם ראשי הצבא, אך טרם התייחס בפומבי לאירועים. העימות בגבול עשוי להתברר כאתגר הגדול ביותר של מודי בתחום יחסי החוץ מאז עלייתו לשלטון ב-2014.
בתקשורת ההודית היו היום התגובות סוערות. במאמר המערכת של העיתון Times of India נכתב: "הכפפות הוסרו, בעימות בעמק גלוואן סין הלכה רחוק מדי. הודו חייבת להגיב. בייג'ינג אינה יכולה להרוג את חיילינו בגבול ולצפות ליהנות מהשוק האדיר שלנו". במאמר קראו העורכים להטיל סנקציות על מוצרים המיובאים מסין.
רהול גנדי, מנהיג מפלגת הקונגרס בהודו, צייץ בטוויטר: "מדוע ראש הממשלה שותק, מדוע הוא מתחבא? מספיק. אנחנו צריכים לדעת מה קרה. איך סין מעיזה להרוג את החיילים שלנו? איך הם מעיזים לגזול את אדמתנו?".
בסין, לעומת זאת, האירועים בגבול לא זכו לסיקור נרחב בתקשורת הממלכתית. ההתייחסות הבולטת ביותר של כלי תקשורת סיני ממלכתי הייתה של Global Times, עיתון השייך למפלגת השלטון. העורך הראשי שלו, הו שיג'ין, כתב ברשתות החברתיות כי הציבור ההודי צריך "להישאר רגוע", והזהיר כי סין אינה חוששת מעימות.
מייקל קוגלמן, מומחה לדרום אסיה במרכז ווילסון, אומר שלא סביר כי שתי המדינות יגלשו למלחמה, משום שהן אינן יכולות להרשות לעצמן עימות כזה. "אבל בואו נבהיר", אמר, "אין מקום לחשוב שהן יכולות להרגיע את המתיחות כבמטה קסם אחרי חילופי מהלומות קטלניים עם מספר גדול כל כך של קורבנות. המשבר הזה לא ייגמר בקרוב".
ויוק קטג'ו, דיפלומט הודי לשעבר, אומר שהאלימות היא התרחקות דרמטית מסטטוס קוו בן ארבעה עשורים שבמסגרתו חיילים משתי המדינות ניצבו זה מול זה בקו הגבול, בהו האחד בשני – אך לא עשו דבר. "הדרג הפוליטי והדרג הביטחוני כולם יצטרכו לחשוב היטב כיצד להמשיך הלאה".