שתף קטע נבחר

 

טראמפ מאיים: ניתוק היחסים עם סין – אופציה

בצל המתיחות עם סין בשלל סוגיות, ממשבר הקורונה ועד הונג קונג, נשיא ארה"ב מזהיר: "אולי לא הייתי ברור – ניתוק מוחלט מסין הוא אופציה שאנו בהחלט שומרים לעצמנו". האיום מגיע יום לאחר שדווח כי טראמפ ביקש מנשיא סין סיוע בבחירות

נשיא סין שי ג'ינפינג  (צילום: AP, רויטרס)
טראמפ לא מוכן לדבר איתו כעת. נשיא ארה"ב והנשיא הסיני שי ג'ינפינג(צילום: AP, רויטרס)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ איים אמש (ה') לנתק את קשרי ארצו עם סין. "ארה"ב בהחלט שומרת לעצמה אופציה מדינית, תחת תנאים מסוימים, של ניתוק מוחלט מסין", צייץ הנשיא בחשבון הטוויטר שלו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

האיום של טראמפ מגיע בצל המתיחות העמוקה בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, מתיחות שאותה מלבים שלל סכסוכים ומחלוקות – בין היתר סביב משבר הקורונה והונג קונג. בחודשים האחרונים הגבירו טראמפ ואנשי ממשלו את הביקורת על סין, ובחודש שעבר אמר הנשיא שאין לו שום רצון לשוחח כעת עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג, אותו נשיא שבעבר נהג טראמפ לשבח שוב ושוב. כבר בדבריו בחודש שעבר רמז טראמפ על האפשרות של ניתוק הקשרים עם סין.

דונלד טראמפ שי ג'ינפינג ב ועידת G20  (צילום: רויטרס)
בולטון טוען: טראמפ ביקש משי עזרה בבחירות(צילום: רויטרס)

את הציוץ אמש כתב טראמפ בעקבות דבריו של נציג הסחר האמריקני רוברט לייטהייצר בדיון בקונגרס, שבו טען כי אפשרות של ניתוק בין הכלכלות הגדולות בעולם אינה על הפרק. "אתם חושבים שאתם יכולים לשבת ולנתק את הכלכלה האמריקנית מהכלכלה הסינית?", אמר לייטהייצר בדיון ביום רביעי בוועדה האחראית על המלצות תקציב בבית הנבחרים. "לא. אני חושב שזו הייתה אופציה לפני שנים. אני לא חושב שבשלב זה זו מדיניות סבירה".

 

בעקבות דבריו צייץ טראמפ אמש את האיום שלו, תוך הוא מדגיש שלייטהייצר אינו אשם בסתירה בין דברי השניים. "זו לא הייתה אשמתו של לייטהייצר כיוון שאני אולי לא הבהרתי את עצמי היטב", כתב טראמפ בתחילת הציוץ שלו. מלשכתו של לייטהייצר טרם נמסרה תגובה.

 

לייטהייצר ציין בפני המחוקקים בקונגרס כי סין עומדת לפי שעה במחויבויותיה במסגרת הסכם הסחר הראשוני שהביא להפוגה במלחמת הסחר בין שתי המעצמות. לדבריו, ההסכם הזה הביא להתפתחויות חיוביות בדמות רכישה מצד סין של מוצרים ושירותים אמריקניים.

Госсекретарь США Майк Помпео. Фото: AFP (  )
מאוכזב מהיחס הסיני. מזכיר המדינה מייק פומפאו( )

איומו של טראמפ מגיע גם יממה בלבד לאחר פרסום קטעים מספרו של היועץ לביטחון לאומי לשעבר ג'ון בולטון, ספר שממשל טראמפ מנסה למנוע את יציאתו לאור בשבוע הבא. בספר טוען בולטון, בין היתר, שטראמפ ביקש מהנשיא הסיני לסייע לו להיבחר לכהונה שנייה.

 

לפי בולטון, בפגישה בדלתיים סגורות עם שי ג'ינפינג ביוני 2019 טראמפ התמקד במפתיע בבחירות בארה"ב, שייערכו ב-3 בנובמבר. "הוא הזכיר את היכולות הכלכליות של סין והפציר בשי להבטיח שהוא ינצח", כתב בולטון. לפי היועץ לשעבר טראמפ ציין בפני שי שאם סין תרכוש תוצרת חקלאית מחקלאים אמריקנים, בין השאר חיטה ופולי סויה, היא תשפיע על ההצבעה במדינות שכלכלתן נשענת על החקלאות – ובכך תשפיע על תוצאות הבחירות.

 

טראמפ הכחיש מכל וכל את הטענות בספר, אך הפרטים שחושף בולטון, בין אם הן נכונות או לאו, פוגעים בניסיונותיו של הנשיא להציג עמדה נוקשה מול סין, כזו שבקמפיין שלו סבורים שתסייע לו להיבחר מחדש בנובמבר. בקמפיין טראמפ מנסים להציג דווקא את ג'ו ביידן, המועמד הדמוקרטי לנשיאות, כמי שיהיה חלש מול סין.

 

בסרטון לגו: סין לועגת לארה"ב על הנגיף

בסרטון לגו: סין לועגת לארה"ב על הנגיף

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המתיחות בין וושינגטון לבייג'ינג, נזכיר, החריפה בחודשים האחרונים בעקבות ההאשמות של ממשל טראמפ כי סין היא שאחראית להתפשטותו של נגיף הקורונה ברחבי העולם. לטענת הממשל סין לא שיתפה את העולם מספיק מהר בנתונים על המגפה בשטחה, ובכך בזבזה זמן חשוב שהיה מסייע למדינות אחרות להתכונן להגעת הנגיף. בממשל טראמפ אף טענו ללא הוכחה שהנגיף יצא ממעבדה בעיר ווהאן.

 

נקודת מחלוקת מרכזית נוספת נוגעת כאמור להונג קונג ולניסיונה של בייג'ינג – כפי שהוא נראה בעיני המערב – לשחוק את הדמוקרטיה והאוטונומיה של הטריטוריה. סין חוקקה לאחרונה את "חוק הביטחון הלאומי", תוך שהיא עוקפת את הפרלמנט המקומי של הונג קונג. לדבריה החוק הזה נועד למנוע חתרנות, בדלנות, טרור והתערבות זרה בעיר. החוק עשוי לאפשר לסוכנויות המודיעין הסיניים להקים בסיסים בתוך הונג קונג. ארה"ב, כמו מדינות רבות במערב, גינו את המהלך הסיני, וממשל טראמפ אף הטיל סנקציות מוגבלות על בייג'ינג בשל כך.

 

השבוע טראמפ גם חתם על חוק שאושר בקונגרס ונועד להעניש את בייג'ינג על דיכוי מוסלמים. החוק, שעבר בקונגרס כמעט פה אחד, דורש מהממשל האמריקני לקבוע מיהם הגורמים הסינים שאחראים "למעצרים השרירותיים, לעינויים ולהטרדות" של המוסלמים – ולהטיל עליהם סנקציות אישיות. פעילי זכויות אדם, נזכיר, טוענים שסין כולאת יותר ממיליון מוסלמים, רובם מהמיעוט האויגורי, במחנות "חינוך מחדש" בחבל שינג'יאנג. סין טוענת מנגד שמדובר במרכזים להכשרה תעסוקתית שמהווה "חלופה לקיצוניות איסלאמית".

שוטרים ברחובות הונג קונג בזמן אישור חוק הביטחון של סין (צילום: AP)
שבייג'ינג תבין את המסר. כוחות ביטחון בהונג קונג(צילום: AP)

בניסיון להפחית את המתיחות בין הצדדים, ביום רביעי נפגשו מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו והדיפלומט הסיני הבכיר יאנג ג'יצ'י. הפגישה, בבסיס צבאי בהוואי, נערכה בדלתיים סגורות וללא סיקור תקשורתי. הלילה מסר גורם בכיר במחלקת המדינה כי ארה"ב "מאוכזבת" מהיחס הסיני במפגש. עוזר מזכיר המדינה לענייני מזרח אסיה והאוקיינוס השקט, דייוויד סטילוול, אמר שסין לא הייתה "גלוית לב" בשיחות, אם כי הוא הבהיר שבייג'ינג כן הביעה "מחויבות ברורה מאוד" לשלב הראשון של הסכם הסחר.

 

סטילוול ציין שוושינגטון מעוניינת להעניק לסין "מרחב דיפלומטי" לשינוי אופן התנהגותה במגוון של תחומים. הוא מנה את נקודות המחלוקת השונות, כמו משבר הקורונה והמצב בהונג קונג. לדבריו, פומפאו הבהיר לדיפלומט הסיני הבכיר ג'יצ'י כי היחסים בין הצדדים צריכים להיות "הדדיים יותר". בשיחת ועידה עם עיתונאים אמר סטילוול שעל העולם לעקוב אחר התנהלותה של סין בשבועות הקרובים, ולראות אם היא הפנימה את ה"מסר".

 

פרט מעניין שסטילוול חשף מהפגישה בין פומפאו לדיפלומט הסיני היא שמזכיר המדינה הבהיר בה שטראמפ מוכן לאפשר להסכם בקרת נשק גרעיני מרכזי עם רוסיה לפוג מתוקפו – אלא אם ניתן יהיה לדון בשילובה של סין בהסכם. סין עד כה סירבה לדון בהכללתה בהסכם New START, שמגביל את מספר ראשי הקרב הגרעיניים המבצעיים שיכולות ארה"ב ורוסיה לפרוס. תוקף ההסכם יפוג, אם לא יחודש, בפברואר 2021. "אנחנו רוצים לראות אותם (הסינים) משתתפים בדיונים הללו כדי למנוע תוצאה מצערת", אמר סטילוול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, רויטרס
לא מדבר איתו. טראמפ ונשיא סין
צילום: AP, רויטרס
מומלצים