הקרב בהימלאיה: "סין שחררה עשרה חיילים הודים"
לפי הדיווחים בהודו החיילים, אחד מהם קצין בכיר בדרגת לוטננט-קולונול, נלכדו בעימות הקטלני עם צבא סין ביום שני, שבו עשרות לוחמים נאבקו באלות ובאבנים. הממשלה בניו דלהי לא הגיבה, הצבא: "אף חייל לא נעדר"
סין שחררה עשרה חיילים של צבא הודו, שאותם שבתה במהלך העימות החריג והקטלני בין צבאות המדינות באזור הגבול שעליו הן מסוכסכות בהרי ההימלאיה. כך דיווחו הלילה (בין חמישי לשישי) כלי תקשורת בהודו.
עוד על הסכסוך בגבול:
אחרי העימות הקטלני: הודו וסין מנסות להתפייס
זעם בהודו על הקרב בהימלאיה: "הכפפות הוסרו"
הסכסוך המתלקח בין סין להודו בהימלאיה
עזים נלכדו בסכסוך "על גג העולם"
הדיווחים על שחרור החיילים, שעצם לכידתם בידי סין לא היה ידוע עד כה, מגיעים אחרי כמה סבבי דיונים בין שני הצדדים בניסיון להפיג את המתיחות ביניהם – שהגיעה לשיא בעקבות הקרב בעמק גלוואן, בגובה של כ-4,500 מטר. בקרב לא נפתחה אמנם אש חיה לטענת הצדדים – אך הם נאבקו זה בזה באלות ממוסמרות והשליכו אבנים, והוא הסתיים במותם של לפחות 20 חיילים הודים ועשרות פצועים. סין לא חשפה כמה אבידות היא ספגה בקרב.
לפי סוכנות הידיעות ההודית Press Trust of India, שחרורם של עשרת החיילים התבצע אמש. בעיתון The Hindu דיווחו כי בין החיילים קצין בכיר בדרגת לוטננט-קולונל, שמקבילה לדרגת סגן-אלוף בצה"ל, וכן שלושה קצינים בדרגת מייג'ור, המקבילה לדרגה הישראלית של רב-סרן.
לפי הדיווחים, השחרור נעשה בעקבות הסכמה שהושגה בדיונים בין דרגות קצונה בכירות ביותר בצבאות שתי המדינות. בממשלת הודו לא הגיבו לדיווחים הללו, אך בצבא ההודי פרסמו הודעה שבה הובהר כי "אף חייל הודי אינו נעדר" לאחר הקרב בעמק גלוואן.
הקרב שם, נזכיר, היה העימות הראשון זה 45 שנה שהסתיים במותם של חיילים מצד כלשהו באזור הגבול בהימלאיה, שעליו מסוכסכות הודו וסין כבר שנים רבות. למרות שהסכסוך הוביל כבר למלחמה בין הצדדים ב-1962, המומחים מעריכים כי לא סביר שתתלקח כעת מלחמה בין שתי המעצמות הגרעיניות. עם זאת, הם סבורים כי יהיה קשה להפחית את המתיחות במהרה.
במסגרת סכסוך הגבולות ארוך השנים בין הודו לסין בעמק גלוואן, שבו גובל אזור לדאק ההודי באזור אקסאי צ'ין הסיני, טוענת כל אחת מהמדינות כי יריבתה כובשת שלא כדין שטח בן עשרות אלפי קילומטרים רבועים השייך לה.
המתיחות שניכרת באזור בשבועות האחרונים החלה בתחילת מאי, כשבכירים הודים טענו כי חיילים סינים חצו את הגבול בלדאק בשלוש נקודות שונות, הקימו אוהלים ועמדות שמירה והתעלמו מאזהרות שהופנו אליהם – במילים – לעזוב את המקום. האירועים האלה הובילו לחילופי צעקות, זריקות אבנים וקרבות אגרופים. סין מצדה דוחה את הטענות של הודו, ומאשימה אותה שהחלה לסלול כבישים באזור, שאותו כאמור מחשיבה בייג'ינג לטריטוריה שלה.
ביום שני הגיעה המתיחות לשיא בעימות שהפך לקרב קטלני. לפי הדיווחים, כאמור, הלוחמים משני הצדדים תקפו זה את זה באלות ובאבנים. רבים מההרוגים הוכו והושלכו מרכס ההרים לעבר הסלעים והנהר הקפוא שמתחת. גורם הודי אמר לסוכנות הידיעות AFP שלפי הנתיחות שנערכו לאחר המוות נראה שחלק מההרוגים טבעו למוות, וסבלו מפגיעת ראש בגלל שנפלו מגובה רב. מצבם של 18 חיילים הודים עדיין מוגדר קשה.
לכל צד יש גרסה משלו לאלימות. בייג'ינג טוענת שהכוחות ההודיים "חצו את קו הגבול פעמיים, התגרו ותקפו אנשי צוות סיניים". ניו דלהי מצהירה שסין ניסתה "להקים מבנה" בצד ההודי של עמק גלוואן ו"נקטה פעולה שתוכננה מראש שהייתה אחראית באופן ישיר" לאלימות.
בצל הדאגה הרבה בקהילה הבינלאומית, שקראה לאיפוק ודיאלוג בין הצדדים, הודו וסין המשיכו אתמול בניסיון להפיג את המתיחות, ובין היתר שרי החוץ של שתי המדינות שוחחו בטלפון. עם זאת, השיחה בין שר החוץ הסיני וואנג יי לשר ההודי סוברהמניאם ג'יישנקאר הגיעה בשעה שמקורות באזור הגבול אמרו ל-AFP שכוחות הודיים התפרסו באזור הגבול. במקביל, הטלוויזיה הסינית שידרה תיעוד של טנקים וחיילים מבצעים תרגילים באש חיה באזור טיבט.