הישגים לארדואן בלוב, צבא מצרים בכוננות
ההתערבות הטורקית במלחמה בלוב עוזרת לממשלה בטריפולי לרשום ניצחונות, ומדאיגה את מצרים - שתומכת בכוחות היריבים של הגנרל חפתר. א-סיסי רוצה לשמור על הגבול עם השכנה שעשירה בנפט וחושש שהמלחמה תתקרב למצרים. "תהיו מוכנים לכל משימה", אמר לחיילים בבסיס בגבול
לוב נמצאת בטלטלה בלתי פוסקת מאז 2011. באותה שנה, במלחמת האזרחים במדינה, הודח השליט מועמר קדאפי ובהמשך נרצח. מאז הדחת קדאפי המדינה מפולגת בין מזרח למערב: בכל צד יש ארגונים חמושים אחרים שנתמכים על ידי ממשלות זרות שונות. במזרח לוב פועלים כיום כוחותיו של הגנרל חליפה חפתר. במערב נמצאת ממשלת הפיוס הלאומי מעיר הבירה טריפולי, שבה מכירה הקהילה הבינלאומית והאו"ם.
כוחותיו של חפתר פתחו באפריל 2019 במתקפה לכיבוש טריפולי מידי הממשלה. הכאוס בלוב החמיר כשמדינות זרות החלו להתערב בסכסוך, למרות התחייבויות לקדם תהליך שלום בפסגה בברלין בשנה שעברה. כוחותיו של חפתר נתמכים על ידי מצרים, רוסיה ואיחוד האמירויות. טורקיה, איטליה וקטאר תומכות בממשלת הפיוס הלאומי.
הסיוע הטורקי לממשלה בטריפולי מעניק לה כעת יתרון במלחמה. בין השאר מספקת טורקיה תמיכה אווירית שכוללת מל"טים חמושים, וכן שלחה שכירי חרב סורים להילחם למען הממשלה בטריפולי. החודש כוחות ממשלת הפיוס הלאומי כבשו מחדש את שדה התעופה בבירה, את כל הדרכים שמובילות לעיר וכמה עיירות אסטרטגיות באזור.
מצרים, שכאמור תומכת בגנרל חפתר, רוצה להגן על הגבול המערבי שלה עם לוב שעשירה בנפט. היא חוששת שהכוחות שנתמכים על ידי טורקיה יחצו את החזית הנוכחית שמפרידה ביניהם לכוחותיו של חפתר – חזית ג'ופרה-סירת. החודש התקדמו כוחות הממשלה בטריפולי לכיוון סירת, "שער הכניסה" למתקני הנפט בדרום לוב. הצעד מנוגד ליוזמת תהליך השלום שמנסה לקדם מצרים. בקהיר הזהירו שמתקפה על העיר סירת תהיה חציית קו אדום.
נשיא מצרים סייר היום בבסיס חיל אוויר ליד הגבול המערבי עם לוב, שאורכו 1,200 ק"מ. הטלוויזיה הממלכתית הראתה אותו בוחן מטוסי קרב ומסוקים וכן מאות טנקים ורכבים משוריינים. "תהיו מוכנים לבצע כל משימה, כאן בגבולותינו – או במידת הצורך מחוץ לגבולות", אמר סיסי לכמה טייסי חיל אוויר ואנשי יחידות מיוחדות בבסיס.
א-סיסי טען שמצרים לא רוצה להתערב בלוב ובעיקרון מעדיפה פתרון מדיני. הוא הוסיף שעם זאת "המצב עכשיו שונה. אם אנשים חושבים שהם יכולים לחצות את חזית סירת-ג'ופרה, עבורנו זה קו אדום". הוא אמר לקהל, שבו היו מנהיגי שבטים לוביים: "אם האנשים בלוב יבקשו מאיתנו להתערב, זה יהיה סימן לעולם שמצרים ולוב הן מדינה אחת עם אינטרס אחד".
נשיא מצרים הוסיף שארצו גם יכולה לספק לשבטים הלוביים הכשרה ונשק כדי להיאבק ב"מיליציות טרוריסטיות" – מונח שבו משתמשים במצרים לתיאור ארגונים חמושים שנאמנים לממשלת הפיוס הלאומי. עם זאת הוא קרא לשני הצדדים הלוחמים בלוב לכבד את החזית ולחזור למו"מ.
בשבועות האחרונים הכריזה מצרים על הקמתם של כמה בסיסים חדשים, רובם בגבול המערבי עם לוב. הבולט שבהם הוא בסיס חיל הים "ג'רגוב", שנמצא בחוף הצפון מערבי של מצרים. במקביל להתפתחויות בלוב פרסם צבא מצרים סרטונים ותמונות של ההיערכות שלו בגבול המערבי שלה. בין השאר הציגה התקשורת המצרית סרטון שבו רואים כלי טיס צבאיים מתוצרת רוסית. אותם כלי טיס הוצגו לא-סיסי בביקורו בחזית המערבית.
החודש קראה מצרים להפסקת אש בלוב. ארה"ב, רוסיה ואיחוד האמירויות בירכו על הקריאה, אך טורקיה אמרה שמדובר בניסיון להציל את גנרל חפתר אחרי הפסדים בשדה הקרב. ההפסדים באזור טריפולי גרמו לכוחותיו של חפתר לסגת. לפי מפקדי הכוחות הנסיגה היא לא יותר מצעד טקטי שנועד לתת סיכוי למו"מ לשלום שמקדם האו"ם.
שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו, אמר היום שכוחותיו של חפתר איבדו את הסיכוי להיות חלק מפתרון פוליטי בגלל שחפתר התעלם מהקריאות הקודמות לפתרון בדרכי שלום. "הוא מפסיד. אין לו סיכוי לנצח. הייתה לו הזדמנות לתהליך מדיני והוא הפסיד גם את זה".