שתף קטע נבחר

 

בדלנים כבשו את "איי הגלפאגוס של תימן"

לוחמי הממשלה הפרו-סעודית וארגון "מועצת המעבר הדרומית" הם בעלי ברית במלחמה מול החות'ים, הנתמכים על-ידי איראן. אלא שבסוף השבוע השתלט הארגון על האי סוקוטרה שבאוקיינוס ההודי, בית לזנים נדירים של חיות וצמחים. ההשתלטות מאיימת להצית את "המלחמה שבתוך המלחמה"

בדלנים בדרום תימן השתלטו על האי האסטרטגי סוקוטרה, שיש המכנים אותו "הגלפאגוס של האוקיינוס ההודי", וההשתלטות הזו מחלישה עוד יותר את כוחות הממשלה התימנית, המנסים כבר שנים להכניע כוחות מורדים אחרים, אלה של החות'ים, שביססו את אחיזתם בצפון תימן.

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: shutterstock)
באי סוקוטרה. משקיף על באב אל-מנדב(צילום: shutterstock)

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: shutterstock)
מיני צמחים נדירים. סוקוטרה(צילום: shutterstock)

האי סוקוטרה שוכן מול קרן אפריקה, כ-350 קילומטרים מתימן היבשתית. הוא משקיף על מצר באב אל-מנדב, נתיב השיט הראשי המחבר את הים האדום למפרץ עדן ולים הערבי, ובעלי החיים והצמחים הייחודיים בסביבתו זיכו אותו בהשוואה לאיי הגלפאגוס באקוודור. לאורך רוב המלחמה בתימן בין הקואליציה בהובלת סעודיה לבין החות'ים הזוכים לתמיכת איראן, מלחמה הנמשכת כבר יותר מחמש שנים, הקרבות כמעט שלא הגיעו אל האי.

 

אלא שבשנים האחרונות הפך סוקוטרה למקור מחלוקת בתוך מחנה המתנגדים לחות'ים, מחנה שאליו משתייכים הן כוחות הממשלה התימנית הנתמכים על-ידי סעודיה והן הבדלנים מארגון "מועצת המעבר הדרומית" (STC), המקבלים סיוע והכשרה מאיחוד האמירויות הערביות, מדינה שגם היא שייכת לקואליציה הסעודית.

מפה אי סוקוטרה תימן ()

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: shutterstock)
הסעודים באו, כוחות האמירויות נסוגו. סוקוטרה(צילום: shutterstock)

נפילתו של האי סוקוטרה בסוף השבוע מעמיקה את המשבר בין הבדלנים מה-STC לבין הממשלה, אחרי שקודם לכן הצדדים דווקא הצליחו להגיע להסכם חלוקת כוחות ביניהם באזורים שאינם בשליטת המורדים החות'ים. החות'ים, נזכיר, שולטים בבירה צנעא וברוב צפונה של תימן. ארגון "מועצת המעבר הדרומית", שהכריז על עצמאות בדרום תימן ב-26 באפריל, הודיע כי כבר החל ליישם שלטון עצמי באי.

 

אפס סובלנות לאיסלאמיסטים

סאלם עבדאללה אל-סוקוטרי, בכיר ב-STC, בירך את כוחותיו של הארגון על "נִרמוּל המצב" בסוקוטרה, כדבריו. מקורות צבאיים אמרו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי כוחות הארגון השתלטו על האי בשבת, אחרי מבצע שהחל ביום שלפני כן. לדבריהם, נרשמו רק עימותים מעטים עם כוחות הממשלה. הם אמרו כי לוחמי "מועצת המעבר הדרומית" נכנסו לבירת האי חדיבו והקימו שם נקודות בידוק.

תימן צנעא מורדים חות'ים חמושים חותים (צילום: AFP)
מורדים חות'ים בבירה צנעא(צילום: AFP)

המורדים שכבשו את האי הם מתנגדים חריפים של ארגונים איסלאמיסטיים. לדבריהם הכוחות הפרו-ממשלתיים באי היו ברובם תומכי מפלגת אל-איסלאח, מפלגה איסלאמיסטית המשתייכת לממשלה התימנית, הממשלה המוכרת על-ידי רוב העולם.

 

איחוד האמירויות הערביות, מדינה שבעצמה מגלה אפס סובלנות כלפי איסלאמיסטים, הנחיתה כוחות באי סוקוטרה בשנת 2018, והצעד הזה הרגיז אז את ממשלת תימן. הממשלה התימנית טענה באותה העת כי המהלך אינו מוצדק, משום שבאי אין כוחות חות'יים. המתיחות בין הצדדים, שהדגישה את שאיפותיה של איחוד האמירויות לחזק את נוכחותה בתימן ובאפריקה, לא הגיעה לכדי עימות, אחרי שכוחות סעודיים נפרסו באי והכוחות של האמירויות נסוגו.

 

50 אלף תושבים, שפה שלא נכתבת

הצמחייה הייחודית של האי סוקוטרה כוללת בין השאר את עץ דם הדרקון (דרקונית קינבר), שצמרתו יוצרת צורה דמוית מטרייה וצבעו הפנימי אדום. רבים מהצמחים באי – כ-300 מ-900 המינים הגדלים בו – אי אפשר למצוא בשום מקום אחר על פני כדור הארץ, ומכאן חשיבותו העולמית לעולם החי והצומח.

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: רויטרס)
חמש שנים כמעט בלי קרבות. האי באוקיינוס ההודי(צילום: רויטרס)

בסוקוטרה חיים כ-50 אלף תושבים, והוא נותר מבודד למדי עד לאיחודן של דרום תימן וצפונה למדינה אחת ב-1990 ועד להקמתו של שדה תעופה חדש באי ב-1999. בשנים שעברו מאז הוא נפתח מעט למודרניזציה, ובעשור האחרון התרבו בו הטלפונים הניידים וצלחות הלוויין, ואיתם הדרישה למוצרי צריכה אחרים. הקִדמה הביאה איתה לאי גם בתי ספר חדשים, מרפאות וסירות מנוע, המאפשרות כעת לתושבים – שרבים מהם עדיין מבססים את תזונתם על דגים, תמרים ועיזים – לצאת לצוד כרישים בעומק הים.

 

גם במנהגי המקום נרשמו שינויים בעקבות קיצור המרחק בינו לבין תימן היבשתית ולמדינות אחרות, וכך למשל החלו בשנים האחרונות רבים מתושביו ללעוס גת – מנהג שנחשב נפוץ מאוד בתימן היבשתית, אבל לא היה מקובל בעבר בסוקוטרה.

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: shutterstock)
"זו הפיכה של ממש". בבריכה טבעית בסוקוטרה(צילום: shutterstock)

כך או כך, תושבים באי שומרים בקנאות גם על מאפייניהם הייחודיים. רבים מהם מדברים את שפת הסוקוטרי, שפה מוזרה ועתיקה יותר מהערבית, שאינה נכתבת אלא מדוברת בלבד. עוד לפני המלחמה הגיעו אליו רק תיירים מעטים – כמה אלפים בודדים בכל שנה – ואלה נדרשו לכבד את אורח החיים של המקומיים, בכלל זה שמירה על כללי הצניעות.

 

מי שאמורים לעזור לנו שתקו

כוחות הממשלה והבדלנים שהשתלטו על סוקוטרה הם מבחינה טכנית בעלי ברית במאבק מול המורדים החות'ים, אבל השתלטות הבדלנים על האי מאיימת להצית מחדש "מלחמה בתוך המלחמה" בתימן, המדינה הענייה ביותר בחצי האי ערב. מאז שנת 2015 נהרגו עשרות אלפי בני אדם, רובם אזרחים, במלחמה בין כוחות הממשלה הפרו-סעודיים לבין החות'ים הפרו-איראנים בתימן, ומיליונים נעקרו מבתיהם. האו"ם מגדיר את המלחמה בתימן כאסון ההומניטרי הכבד ביותר בעולם.

 

דובר של ממשלת תימן האשים אתמול את "מועצת המעבר הדרומית" כי חוללה "הפיכה של ממש" באי, וטען כי לוחמי הארגון תקפו מוסדות מדינה ופשטו על מחנות צבאיים ועל בסיסים של הממשלה. הוא קרא לקואליציה הסעודית לשים קץ ל"מעשי החבלה, הכאוס וההתקפות" של הארגון, ולאלץ אותו ליישם את הסכם חלוקת הסמכויות שנחתם בשלהי השנה שעברה.

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: רויטרס)
"עץ דם הדרקון" בסוקוטרה(צילום: רויטרס)

תימן האי סוקוטרה עץ דם הדרקון דרקונית קינבר (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תימן סוקוטרה אי נכבש על ידי בדלנים שנלחמים גם הם נגד החות'ים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מושל סוקוטרה, רמזי מחרוס, אמר שכוחות הארגון הדיחו את מוסדות המדינה ואז "פשטו" על העיר חדיבו. בהודעה שפרסם אמר שכוחות הממשלה ותושבים "נחלו אכזבה", ותקף את מה שכינה "השתיקה מצד אלה שאנחנו מצפים מהם לעזור לנו להשיג ניצחון ולעמוד לימיננו".

 

לקריאה נוספת: האי הסורי שהמלחמה לא הגיעה אליו

 

עדכון (דצמבר 2020): בספטמבר, אחרי ההכרזה על כינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל לאיחוד האמירויות, פורסמו בכלי תקשורת זרים טענות שלפיהן סעודיה והאמירויות אפשרו למשלחת משותפת של ישראלים ואמירתים להיכנס לסוקוטרה, ונטען גם כי ריאד ואבו דאבי מקימות שם בסיסים צבאיים תוך הרס של אוצרות טבע הייחודיים לאי. בכתבה מפוקפקת של אתר אמריקני דווח עוד כי האמירויות וישראל אף מתכוונות להקים יחדיו מתקני צבא ומודיעין בסוקוטרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוף בסוקוטרה, תימן
צילום: shutterstock
מומלצים