מזכ"ל האו"ם: לא לסיפוח. ארה"ב: זו החלטה ישראלית
שבוע לפני המועד המתוכנן לסיפוח, קיימה מועצת הביטחון דיון בנושא. מזכ"ל הליגה הערבית: "הסיפוח עלול להוביל למלחמת דת". מזכ"ל האו"ם גוטרש קרא לישראל לזנוח את היוזמה: "הפרת חוק חמורה ביותר". מזכיר המדינה האמריקני פומפאו: "ישראל זו שתחליט". דנון: "לא נאפשר לאיים עלינו"
הסיפוח הגיע לאו"ם: שבוע לפני המועד המתוכנן לתחילת הסיפוח - על פי הצהרות ראש הממשלה בנימין נתניהו - דנה הערב (יום ד') מועצת הביטחון של האו"ם בנושא. עקב מגבלות הקורונה, הדיון התקיים בזום, כשהנציגים אינם נוכחים במטה האו"ם בניו יורק.
בפתח הדיון מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא לישראל לזנוח את תוכניות הסיפוח. "אם ייושם, הסיפוח יהיה הפרה חמורה ביותר של החוק הבינלאומי, יגרום נזק חמור לעתיד פתרון שתי המדינות ויחתור תחת האפשרות של חידוש המשא ומתן", אמר גוטרש. מנגד, שב מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו באירוע אחר על המסר לפיו ההחלטה בידי ישראל.
"ישראל צריכה לעשות את ההחלטות שלה בנוגע להרחבת ריבונותה", אמר פומפאו בתדרוך היומי של מחלקת המדינה האמריקנית. "אנחנו משוחחים עם כל מדינות האזור על איך אפשר לקדם את התהליך הזה. ראש הממשלה (נתניהו - ר.ר) הבהיר שהוא רוצה שהחזון יצליח, וגם מדינות המפרץ. אני מצטער שהרשות הפלסטינית סירבה להשתתף. הם ממש סירבו לשבת לשולחן המו"מ. זה לא טוב לעם הפלסטיני".
המשחק היצירתי עם החוק ביו"ש ומשמעות הסיפוח | פרשנות
בניגוד לפעמים קודמות, מתכונת הדיון השתנתה ונציגי חברות המועצה אינן היחידות שהשתתפו בו. בדיון לקחו חלק גם שרי חוץ של חלק מחברות המועצה, מזכ"ל הליגה הערבית וכן שגריר ישראל ושר החוץ הפלסטיני.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, שהיה אחרון הדוברים בדיון, אמר כי "המציאות היא שהפלסטינים מסרבים למו"מ. קיים קשר חזק ונצחי בין העם היהודי ומולדתו ביהודה ושומרון". לדבריו, "הרשות הפלסטינית מנסה למחוק את השייכות של ישראל ליהודים ורואים בה קולוניה. הרבה לפני מכונת התעמולה הפלסטינית, הקהילה הבינלאומית הכירה בכך שליהודים מגיעה מדינה".
דנון טען כי האזהרות מפני ערעור היציבות האזורית נשמעו גם בעבר, בשנת 1948, בשנת 1967 וגם ב-1981, אז הכריז ראש הממשלה דאז בגין על החלת החוק הישראלי על הגולן. "ישראל תמשיך לקדם את האינטרסים שלה, כולל שלום ריאליסטי ובטוח עם שכנותיה. ישראל לא תאפשר לקהילה הבינלאומית לאיים עליה".
דנון תקף את שר החוץ הפלסטיני אל-מלכי שדיבר לפניו. "שמענו אנשים שאומרים שסיפוח ימנע את המו"מ, אבל איזה? הצענו לפלסטינים מו"מ והם לא באו. עבאס דחה את תוכנית טראמפ עוד לפני שראה אותה. הפתרון יגיע רק באמצעות מו"מ ישיר", אמר השגריר הישראלי באו"ם.
שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מלכי, טען בדיון כי בישראל מאמינים שהסיפוח לא יוביל לענישה. "ישראל לא רואה את הקו האדום של הקהילה הבינלאומית", אמר. "ישראל שופטת, אך אי אפשר לשפוט אותה. היא בודקת את הקהילה הבינלאומית - ועלינו להוכיח שהיא טועה. הסכמי אוסלו אמורים היו להפוך אותנו לחברים, אך מעשי ישראל עושים ההפך".
"עם התוכנית האמריקנית - הישראלים קודם מספחים שטחים ואז אומרים שבעתיד נשב למשא ומתן, שהוא הדרך לשלום", הוסיף אל-מלכי. "העולם חייב להכיר בפלסטין".
מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, אמר בדיון כי "הליגה הערבית מאמינה שהסיפוח יביא לאיום על השקט. מאז 1993 הפלסטינים בחרו בשלום - בתקווה שזה יביא למדינה פלסטינית. במשך שלושה עשורים זה לא קרה. למרות נסיגות, הרעיון של שתי מדינות לשני עמים נותרה במקומה".
אבו אל-רייט הוסיף: "אם הסיפוח יקרה, תיהרס כל תקווה לשלום בעתיד. הפלסטינים יאבדו תקווה והערבים יאבדו עניין. הייתי אומר שיש פה סיכון למלחמת דת. עלינו להיות מאוחדים נגד הפרובוקציה הזו, ועל ישראל לדעת שלצעד החד-צדדי הזה אין עתיד".
שגרירת ארה"ב באו"ם, קלי קראפט, הגנה על תוכנית השלום של הנשיא דונלד טראמפ. "פעלנו במשך שלוש שנים לבנות תוכנית שלום, שתוביל לשלום בין שני הצדדים. בעבר לא הגענו לשלום. בזבזנו כספים רבים על תוכניות, אך בפועל דבר לא קרה". לדבריה, "יש דברים שאחרים חושבים שצריכים להיעשות אחרת, אבל אחריותנו לשמור על ראש פתוח למען תושבי ישראל ופלסטין העתידית".
קראפט ציינה עוד כי "זו תוכנית ראשונית שאפשר לשנות. הצורך של ישראלים ופלסטינים לעבוד יחד הוא מה שחשוב, ואף אחד לא דיבר על זה היום. זוהי בעיה מורכבת פוליטית ואנחנו מציעים להתחיל לדון בה. נשב עם כל אחד שיעזור להביא את שני הצדדים לשולחן".
השר הבריטי לענייני המזרח התיכון, ג'יימס קלברלי, שייצג את בריטניה בדיון, אמר כי כמו רבים, הוא חש תסכול מהקיפאון בין ישראל והפלסטינים. "בריטניה מתנגדת לסיפוח, ולא תקבל כל צעד חד-צדדי לשינוי גבולות", אמר. "אנחנו מבקשים מישראל לשקול זאת מחדש. הסיפוח יכול לשנות את יחסי ישראל עם שכנותיה ומדינות אחרות. קיצונים יהנו מהצעד הזה".
הוא קרא לארה"ב לסייע במניעת צעד חד-צדדי ישראלי. "אנחנו מבינים שלארה"ב תפקיד מפתח חשוב בעניין. אנחנו יודעים שהדרך הזו לא קלה, אך חשוב לנסות, כי זו הדרך היחידה לשמור על ישראל יהודית ובו זמנית גם לשמור על השאיפות הפלסטיניות".
שגריר גרמניה באו"ם, כריסטוף הויסגן, אמר בדיון כי "הכבוד לחוק הבינלאומי הוא הבסיס לאו"ם. גרמניה היא ידידה של ישראל ודואגת לביטחונה. שר החוץ הייקו מאס הביע לפני שבועיים את חששות גרמניה מהסיפוח בפני ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה החלופי גנץ. עלינו לכבד את החוק הבינלאומי על כל פנים, ולא רק לגבי ההתנחלויות, אלא גם בכל הנוגע לטרור".
שגריר רוסיה באו"ם, וסילי נבנזיה הזהיר מפני "סיום החלום של שתי המדינות לשני עמים", כלשונו. "הסיפוח ימנע דיאלוג ישיר, וישפיע על השכנות", אמר. "אפילו המשמעות של ירושלים תשתנה. אנחנו בעד קיום מו"מ מיידי בין ישראל והפלסטינים ומוכנים לשיחות ישירות עם עוד מדינות אחרות. חייבים לזנוח את תוכנית הסיפוח ולגשת למשא ומתן".
שגריר צרפת באו"ם, ניקולא דה-ריבייר, אמר כי "צרפת רואה בצעד הישראלי צעד גס מאוד נגד החוק הבינלאומי. כל צעד כזה ימנע וירחיק את השלום. צרפת לא תכיר בגבול שאינו בקווי 67'. סיפוח יביא לשינוי עמדת האיחוד האירופי כלפי ישראל".
שלשום דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, יועצו וחתנו של הנשיא ג'ארד קושנר, והשליח למזרח התיכון אבי ברקוביץ', ייפגשו השבוע עם השגריר בישראל דייוויד פרידמן לדיון על תוכניות הסיפוח של הממשלה. היום דווח ברויטרס כי יועציו של טראמפ החלו לדון בנושא אתמול, וייתכן שגם הנשיא דונלד טראמפ יצטרף לשיחות בהמשך. בכיר אמריקני אמר כי הצוות תוהה אם החלת הריבונות אכן תקדם את השלום.
יממה לאחר מכן, התייחס ראש הממשלה החליפי בני גנץ לסיפוח, ותקף בשיחה עם כתבים צבאיים את סרבנות הפלסטינים להידבר. הוא כינה את הקיפאון במו"מ המדיני כהתבססות ב"דיפ שיט" שלהם. עם זאת, הוא ציין כי הוא מוכן להתחיל דיאלוג ישיר עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. לפי ראייתו של גנץ, הסיפוח לא ישנה את מצבם של הישראלים והפלסטינים החיים ביהודה ושומרון, ולא משנה מה יהיה היקפו.
אתמול הפגינו כ-2,000 בני אדם בכיכר רבין בתל אביב נגד תוכנית הסיפוח. הם קראו לוותר על ההשקעה הכספית בסיפוח - ולהשתמש בכספים הללו לטובת שיקום המשק והחזרת המובטלים בעקבות משבר הקורונה לעבודה. במקביל, ביום שני האחרון התקיימה בעיר יריחו עצרת נגד הסיפוח מטעם הרשות הפלסטינית, שאליה הגיעו אלפים בודדים.
בעצרת הפלסטינית השתתפו גם שגריר ירדן ברשות הפלסטינית, מוחמד אבו וונדי, שאמר שסיפוח לא יעבור ללא תגובה מטעם הממלכה, וכן נציג של האיחוד האירופי ושליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב, ששב וחזר על המסר שלפיו "האו"ם מאמין שתכנית הסיפוח נוגדת את החוק הבינלאומית".
גם היום קיימה ההנהגה הפלסטינית עצרת בבקעת הירדן במחאה על תוכניות הסיפוח הישראליות. העצרת התקיימה בכפר פסאיל, ובה השתתף גם ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה. יו"ר הרשות אבו מאזן לא השתתף בעצרת, כפי שנמנע מהשתתפות גם בעצרת ביריחו לפני יומיים.