שליח ארה"ב לשעבר: "המדינה הפלסטינית לא תהווה איום על ישראל"
ג'ייסון גרינבלט קרא לראשי מועצת יש"ע להסיר את התנגדותם לסיפוח במתווה הקיים: "צריכים להפסיק לתקוף את טראמפ וקושנר". ראש מועצת בנימין השיב: "מדובר בסיכון אדיר לביטחון ישראל". ארגוני שמאל הפגינו נגד הסיפוח בירושלים
כוננות סיפוח: ג'ייסון גרינבלט, לשעבר שליח נשיא ארצות הברית למזרח התיכון, העביר היום (חמישי) מסר ישיר לראשי מועצת יש"ע המתנגדים לתוכנית הסיפוח במתווה הקיים וטען כי "המדינה הפלסטינית העתידית לא תהווה איום על מדינת ישראל". ראש מועצת בנימין השיב: "הקמת מדינה ערבית בין הירדן לים התיכון היא איום וסיכון אדיר".
לקריאה נוספת:
הזרוע הצבאית של חמאס: סיפוח הוא הכרזת מלחמה
בכירים אמריקנים: עדיין לא התקבלה החלטה בנושא הסיפוח
שגרירת גרמניה בישראל: "אם יהיה סיפוח – יהיו השלכות"
נבחן איחוד מעלה אדומים וירושלים; גנץ כינס דיון לקראת הכרעה
הדברים נאמרו במהלך מפגש מומחים מקוון שערך ארגון "שורת הדין", המתמחה במאבק משפטי-כלכלי בארגוני טרור. במפגש התקיים דיון משפטי על תוכנית השלום של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ועל ההשלכות של החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון. בדיון השתתף גם גרינבלט, יחד עם משפטנים ומומחים בינלאומיים כמו פרופ' אלן דרשוביץ ושגריר ארה"ב בישראל לשעבר דן שפירו. נשיאת ארגון שורת הדין, עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, הנחתה את האירוע.
במוקד הדיון, שבו השתתפו אלפי צופים מהארץ ומהעולם, עמדה סוגיית ההשלכות הדיפלומטיות והמשפטיות של הסיפוח המסתמן, האפשרות שישראל תעמוד בפני סנקציות כלשהן בעקבותיו והדרכים להתמודד איתן.
גרינבלט התייחס בדיון לעמדת יש"ע ואמר כי "ראשי ההתנחלויות והנהגת הימין לא צריכים לתקוף את טראמפ וקושניר. הם צריכים להסביר מה החששות שלהם מבלי להעביר רק ביקורת. זה לא הוגן. המדינה הפלסטינית העתידית לא תהווה איום על ישראל".
על ההשלכות הבינלאומיות של הסיפוח אמר גרינבלט: "באיחוד האירופי יתחרטו אם ינקטו בצעד דרסטי נגד ישראל. הם צריכים את מדינת ישראל, היא כבר לא מדינה קטנה. כל דיון שיתקיים בנושא באו"ם יהיה בזבוז זמן ובוודאי שלא יעזור לפלסטינים, אלא רק יעכב את השלום. הסיבה לכך שאין שלום היא לא הסיפוח, שהרי לא היה שלום בין ישראל לפלסטינים לפני 1967".
ראש מועצת בנימין, ישראל גנץ, השיב לגרינבלט: "מדינה פלסטינית בין הירדן לים היא אסון לישראל. יש לנו ארץ יקרה שקיבלנו מאלוקים. התנ"ך מלא בהבטחה הזו. אני בטוח שהממשל היקר בארה"ב לא רוצה לפעול נגד העיקרון הזה. בנוסף, הקמת מדינה ערבית בין הירדן לים התיכון היא איום וסיכון אדיר לבטחון ישראל".
מנכ"ל מועצת יש"ע, יגאל דילמוני, אמר כי "זה בדיוק ההסבר לחששות שלנו. מדינה פלסטינית על הרי יהודה ושומרון היא טעות ערכית ופגיעה בזכותנו על ארץ אבותינו, וגם סכנה ביטחונית במרחק של כמה קילומטרים ממרכז הארץ". דילמוני הזמין את גרינבלט להיפגש עמו על מנת לשמוע על מה שתיאר כ"סכנות" שנשקפות מצד מדינה פלסטינית.
נשיאת ארגון שורת הדין, עורכת הדין ניצנה דרשן-לייטנר, אמרה כי "מדינת ישראל עומדת להכריע בתקופה הקרובה באחת מן הסוגיות החשובות בתולדותיה. תוכנית השלום של הנשיא טראמפ טומנת בחובה אתגרים משפטיים ומדיניים שאליהם ישראל תידרש בזמן הקרוב. אני מקווה כי הדיון שקיימנו הערב שפך מעט אור על השאלות הרבות סביב השלכות מהלך החלת הריבונות הישראלית בשטחי יהודה ושומרון".
בינתיים, ההתנגדות לסיפוח מהצד השמאלי של המפה עלתה הערב שלב נוסף, כשתנועת "עוז ושלום" וארגון רבנים לזכויות אדם קיימו עצרת מחאה ותפילה בכיכר ציון בירושלים. 140 רבנים חתמו על מכתב שהוקרא בעצרת: "אנו, רבנים ורבות בקהילות השונות ובזרמים השונים ביהדות, קוראים לממשלת ישראל לחזור מהכוונה לנקוט צעדים חד-צדדיים שיביאו לסיפוח השטחים, ומזכירים לה את מחויבותה לקדם אפשרות בת-קיימא לשלום, לנהוג על פי אמות מידה מקובלות ולשמור על זכויותיהם של פלסטינים החיים תחת שלטון ישראלי צבאי".
פעיל השמאל אבי דבוש אמר ל-ynet כי "אנחנו כאן להשמיע קול שונה, ולהגיד שאיננו יכולים לעמוד מנגד כשמתבצעת פגיעה בערכים יהודיים, בצורת כבוד לכל אדם שנברא בצלם והשלום. מטורף בעיניי שבזמן שמשבר הקורונה בשיאו ואזרחי ישראל מתמודדים עם המשבר הכלכלי הקשה ביותר שעבר העולם, הממשלה מוצאת לנכון להשקיע משאבים כה רבים בצעד הרסני ומיותר כמו הסיפוח".