השכל שוחרר ללא תנאים מגבילים: "מציאות מטורפת, איש לא ימנע מאיתנו להפגין"
בית המשפט בירושלים שחרר ללא הגבלות את תא"ל במיל' אמיר השכל ואת המפגינים שנעצרו איתו בהפגנה מול מעון רה"מ: "הרחקה מירושלים - צעד בלתי מידתי". השכל עקץ את נתניהו בתום הדיון: "היינו 15 שעות בכלא - לא נעים, אבל גם לא נורא"
בית משפט השלום בירושלים שחרר הלילה (בין שבת לראשון) ללא תנאים מגבילים את תת-אלוף (במיל') אמיר השכל, ראש להק כוח אדם בחיל האוויר לשעבר, ואת שני המפגינים הנוספים שנעצרו עמו ביום שישי. השלושה נעצרו במהלך מחאה מול מעון ראש הממשלה בירושלים, במה שהוביל לביקורת נרחבת ולהפגנות נוספות אמש, בטענה שמדובר במעצר פוליטי. המשטרה, שביקשה שהשלושה ישוחררו אך תחת הגבלות, הודיעה שייתכן שתערער על ההחלטה - אך לא ביקשה עיכוב ביצוע.
ביציאה מבית המשפט עקץ השכל את ראש הממשלה: "יש לי מסר לבנימין נתניהו - היינו 15 שעות בכלא הדרים. לא נעים, אבל גם לא נורא". לדבריו, "אם נתניהו יימצא אשם בבית המשפט, אז אני חושב שהנפילה תהיה קשה וכואבת, ולכן אני מציע לו להגיע לאיזשהו הסדר ולצאת מחיינו".
השופטת אורנה סנדלר איתן אמרה בהחלטתה כי גם אם טענת המשטרה שעיכוב העצורים היה בשל "יציאת האירוע משליטה" הייתה נכונה, "הזכות להפגין היא זכות יסוד במדינה דמוקרטית, גם אם אין היא זכות בלתי מוגבלת". היא הוסיפה: "הרחקה של השלושה מירושלים, שפירושה מניעה מהמפגינים לממש את זכותם להפגין במקום שבו בחרו, היא צעד בלתי מידתי שאינו הולם את עוצמות המעורבות, אם בכלל, של העצורים בהפרת הסדר שנטענת על-ידי המשטרה".
בדיון עצמו, לאחר שנציג המשטרה טען כי "ביקשנו לשחרר את העצורים תחת תנאי מינימלי - הרחקה מהמקום", השיבה השופטת: "מדוע זה תנאי מינימלי? מדובר בסתימת פיות". כמו כן, מאחר שהעצורים הביעו נכונות לתאם עם המשטרה הפגנות עתידיות, השופטת דרשה מנציג המשטרה להודיע לבית המשפט על גורם שאיתו ניתן יהיה לתאם את קיומן, במטרה למנוע חיכוכים עתידיים בין הצדדים.
השכל אמר ביציאה מבית המשפט: "אנחנו חיים במציאות מטורפת. במעון ראש ממשלת ישראל, שאנחנו משלמים עליו, יושב נאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. היחידה לאבטחת אישים והמשטרה מאבטחים אותו, ואנחנו, אזרחים ישרי דרך, נעצרים על זה שהפגנו - או במקרה שלי - על זה שההפגנה לא עמדה בתנאים שהייתה אמורה לעמוד בהם. זה אבסורד ממדרגה ראשונה".
הוא הוסיף: "איש לא ימנע מאיתנו להפגין בכל מקום, כל עוד אנחנו עושים את זה במגבלות. המדינה רוויה באדי דלק, ואם המעצר שלנו הצית אותם זה היה שווה".
נציג המשטרה: "היינו סבלניים"
השלושה נעצרו במהלך הפגנה שארגן השכל תחת השם "מחאת הכיסאות". במשטרה טענו בדיון כי המעצרים בוצעו מכיוון שהשלושה חסמו כבישים בהפגנה, והוסיפו שהציעו להשכל ולשני המפגינים הנוספים, גיל דניאלי וסדי בן שטרית, להשתחרר בתנאי הרחקה מהמקום. לטענת המשטרה השלושה סירבו לכך ולכן נשאר במעצר לאורך השבת.
במסמך שהגישה המשטרה לבית המשפט נכתב כי השכל סיכן את ביטחון הציבור, ודרשה את הרחקתו מירושלים ל-15 יום. "השכל חשוד כי במהלך הפגנה התנהג באופן המפר את הסדר הציבורי וכמו כן לא נענה להוראת קצין משטרה לפיזור ובכך הפר הוראה חוקית", נכתב בבקשה. העבירות שיוחסו לו במסמך: הפרת הוראה חוקית, השתתפות בהתקהלות אסורה ומטרד לציבור.
לדברי נציג המשטרה, "התנהלות הקצינים והשוטרים הייתה מאוד סבלנית, באופן שגרם נזק ועיכוב רציני לאלו שנפגעו מהחסימה. המשטרה הכילה את האירוע הזה מעל הנדרש או הסביר בסיטואציה הזו. היינו צריכים לבצע את המעצרים קודם. המשטרה ונציגיה בשטח ביקשו שוב ושוב, אפילו לאחר הוראת ההתפזרות, לפנות את הכביש. לא ביקשנו למנוע את ההפגנה או להפסיק אותה. מדובר בכביש די ראשי שנחסם לתנועה שעות ספורות לפני כניסת שבת, כשהאזרחים פונים אלינו ואומרים שהם תקועים. השכנים התלוננו על רעש מחריש אוזניים וביקשנו מהמפגינים רק לפנות את הכביש".
השופטת שאלה אם הדגש הוא ששלושת העצורים סירבו לעלות על המדרכה, ונציג המשטרה השיב: "הם ביצעו התקהלות אסורה, הפרו הוראת התקהלות, היוו מטרד לציבור והכשילו שוטרים תוך אמירות מילוליות קשות מצד אחד העצורים".
נציגו של השכל, עורך הדין גונן בן יצחק, דחה בדיון את דרישת המשטרה לשחרר את הקצין ממעצר בתנאי שיורחק מירושלים. "אין שום סיבה לשחרר אותו בתנאים מגבילים", אמר בן יצחק. "כל הדברים שהמשטרה מייחסת לו קרו אחרי שהוא נעצר. זו הפעם ראשונה שאני רואה מצב שבן אדם קודם כל נעצר ואחרי זה נעברות העבירות. גם צילומי המעצר שלו מראים שבמהלך מעצרו אין שם לא חסימת כבישים, לא התפרעות ולא שום דבר. הדברים הידרדרו אחרי שהוא נעצר".
עורך הדין הוסיף כי "המשטרה, במקרה הזה, פשוט הולכת רחוק ורוצה זה להגיע לפתרון פוליטי שבו מרחיקים את השכל מבלפור. אנחנו לא נסכים לשחרור בתנאים מגבילים".
בהתייחס לטענות עורך הדין, אמר נציג המשטרה כי "אין לנו כוונה למנוע את חשיבות מעון ראש הממשלה. מ-11 ביוני לא עצרנו אף מפגין, אבל בשלב מסוים נחצו הגבולות. מפתה לטעון שהמשטרה מפריעה לחופש הביטוי, אך במשך שבועיים הכל היה בסדר". לדבריו, המשטרה פנתה להשכל וביקשה ממנו להנמיך את הלהבות. "לו רצינו מיד להפעיל את הסמכויות שלנו, יכולנו לעשות זאת. אחד העצורים אמר שיכולנו לעצור 500 מפגינים, והוא צודק. פנינו להשכל כמארגן המחאה, לא כאדם מהרחוב".
אלפים בהפגנות נגד המעצר
הרב בני לאו, אחד הרבנים הבולטים בציונות הדתית, הגיע לבית המשפט לתמוך בהשכל, שאותו הוא מכיר מעבודתם על הנצחת השואה: "כבר כמה שנים שאמיר מנסה לקרוא לי להצטרף למחאה של, ואני לא הצטרפתי עד היום מכל מיני שיקולים. המעצר של אמיר הוא קו פרשת מים. אמיר הוא אחד האזרחים הכי מקצועיים שאני מכיר במדינת ישראל וכשעוצרים אותו, זה שלטון שהשתלט על הדמוקרטיה. ואני לעצמי אומר זה הרגע שאני חייב לצאת מהבית. זהו, ההצטרפות שלי לאמיר היא מלאה".
קודם לכן, כ-2,500 מפגינים הפגינו מחוץ למעון ראש הממשלה בעקבות מעצרו של השכל, והפגנות נוספות אירעו בעשרות מוקדים נוספים בארץ. המפגינים בירושלים עזבו את אזור המעון וצעדו לעבר בית משפט השלום תוך כדי קריאות "מעצר פוליטי".
עליזה השכל, אשתו של הקצין שנעצר, אמרה אמש כי היא לא מאמינה שהייתה עילה למעצרו. לדבריה, "אני חושבת שעצרו את האיש הכי ישר ותמים שיש, והכי נאמן לעקרונותיו ולמטרותיו. הארץ הזו כל כך יקרה לו וחשובה לו, וקשה לו להכיל את הסדקים שנוצרו בתקופה האחרונה".
הביקורת על המעצר נשמעה לא רק מהאופוזיציה, אלא גם בקרב ממשלת האחדות. ראש הממשלה החלופי ושר הביטחון בני גנץ שוחח עם השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה וכתב בפייסבוק כי הוא קורא לשחרורם של שלושת העצורים. "הזכות להפגין היא זכות קדושה במדינת ישראל ואסור בתכלית האיסור לפגוע בה אלא במקרי קיצון", כתב גנץ. "מהמידע שברשותי, אני סבור שצריך לשחרר את שלושת עצורי ההפגנה ללא תנאים מגבילים. אני מאמין שכך יעשה בית המשפט וכמובן שנכבד כל החלטה".
עם זאת, ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר להתייחס בצאת השבת לפוסט משמיץ שפרסם המוזיקאי אפרים שמיר. "ההסתה בשמאל מסוכנת ואינה יודעת גבול. אף אחד לא מגנה. נגיש נגדו תלונה במשטרה", כתב נתניהו.
בליכוד מסרו בתגובה לסערה: "התקשורת לא אמרה דבר על מעצרה המזעזע של פעילת הימין שפי פז, או על מעצרם של פעילי ימין רבים אחרים בהפגנות ימין. פתאום כשפעיל שמאל נעצר כשהוא מפר את החוק וחוסם כביש בהפגנת שמאל שמאורגנת על ידי אהוד ברק, חברו ושותפו של הפדופיל המורשע ג'פרי אפשטיין, התקשורת הופכת את זה לפסטיבל תקשורתי כדי לעודד את ההפגנות נגד הליכוד בהנהגת נתניהו. לא מפתיע כשכל זה קורה כשהליכוד נמצא בשיא של תמיכה בכל סקר".
בכתבה זו שולבו סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות. אם צילמתם או ידוע לכם מי צילם, אנא צרו קשר במייל האדום .