הרחוב והסערה: אום כולתום במקום לוחמי הגטאות
מועצת העיר רמלה החליטה לקרוא לרחובות על שמם של זמרים מצרים, והדעות בעיר המעורבת חלוקות. "הם שונאי ישראל", אמר חבר מועצה. ראש העיר השיב: "רמלה היא עיר רב תרבותית ומופת לדו-קיום"
מאבק יצרי מתחולל בימים אלה ברמלה סביב שמות רחובות בעיר. שיאו של העימות הגיע אמש (שני) כאשר מועצת העיר הצביעה בעד שינוי שמותיהם של שני רחובות: רחוב לוחמי הגטאות ייקרא מעתה רחוב אום כולתום, ורחוב תק"ב ייקרא על שמו של מוחמד עבד אל-והאב.
חברי האופוזיציה העירונית וחלק מהתושבים זועמים על המהלך לקריאת הרחובות על שמם של הזמרת והזמר המצריים הנודעים. חבר המועצה הראל שוהם טען לפני הישיבה כי מדובר בהחלטה של ראש העיר מיכאל וידל כחלק מהברית שלו עם הסיעות הערביות במועצה, שנועדה לגמול לתושבים הערבים שתמכו בבחירות לראשות העיר.
אמנם שמו הרשמי של הרחוב שייקרא על שמה של אום כולתום הוא "תק"א". אך הרחוב, שנמצא בשכונה מעורבת יהודית-ערבית, מוכר כבר שנים בפי התושבים בתור רחוב לוחמי הגטאות.
"ראש העיר דוחק את היהודים מחוץ לשכונה ומפר את הסטטוס קוו בה", האשים חבר המועצה שוהם. "מדובר פה בשינוי לשמם של אומנים עם יצירות מדהימות, אבל כאנשים הם הצהירו שהם שונאי ישראל, ולא הגיוני שאנחנו ננציח אותם. קל וחומר שהרחוב נקרא בשמו הלא רשמי 'לוחמי הגטאות' - אי אפשר לרמוס את השם הזה בהינף יד".
במהלך הדיון בנושא הערב במועצה אמר ראש העיר וידל כי הוא לא זוכר ששמו של הרחוב הוא לוחמי הגטאות והוסיף: "נבחרתי להיות ראש עיר של כולם. מדובר ברחובות בשכונה בעלת אופי ערבי. בערים מעורבות זה מקובל ולגיטימי".
חבר המועצה מוסא סאבא, שתמך בהחלפת שמות הרחובות, התעמת עם שוהם: "אתה מסית וגזען. השמות האלו באים להחליף אותיות ולא שמות יהודיים. אגדות כמו אום כולתום ומוחמד עבד אל-והאב מוכרים היטב".
הוא ציין: "ב-2012 ניר ברקת חנך בירושלים רחוב על שם אום כולתום, הרב עובדיה יוסף ז"ל אהב לשמוע שירה ערבית ובמיוחד את שני אלה. אני מבין שברקת והרב יוסף טועים ואתה צודק. זה רק מוכיח כמה אתה בור בתרבות ובמוזיקה. אני בעד לכבד את כל הקהילות בעיר ואתה לא".
תושב העיר יעקב מצלאי אמר כי הוא מתנגד נחרצות לשינוי השם. "זו מדינת ישראל, ולא צריכים לייבא שמות של אמנים ממצרים, בטח של אחת שהייתה נגד מדינת ישראל. אני שואל האם חסרים ערבים ישראלים שתרמו למדינה שאפשר לעשות להם כבוד כזה?".
לעומתו התושבת אל-סעדה חורייה חושבת שהשם החדש מתאים יותר לרחוב. "אום כולתום היא סמל של המוזיקה הערבית, כולנו שומעים אותה. אני באה מבית שבו כל יום שמעו שיר של אום כולתום. גם חבריי היהודים יודעים כמה גדולה היא הייתה. הגיע הזמן שאנשי הרוח שלנו יונצחו ברחובות רמלה".
ראש העיר מיכאל וידל אמר הערב ל-ynet: "מתוך עשרות החלטות על קריאת שמות על שם מנהיגים יהודים שקיבלה לאחרונה העירייה, בהם ראש ממשלה יצחק שמיר, הרמטכ"לים יעקב דורי, יגאל ידין, משה לוי, חיים לסקוב, דן שומרון ועוד, רבנים מפקדי ולוחמי מרד גטו ורשה, אומנים וחיילים, ישונו גם שני רחובות באזור העיר העתיקה, שבהם מתגוררים ערביי העיר לשמות שני זמרים ערבים אהובים על ציבור רחב של יהודים ומוסלמים כאחד.
"רמלה היא עיר רב תרבותית שבה חיים יהודים נוצרים ומוסלמים בשכנות טובה ובדו-קיום. נציגי הציבור הערבי ברמלה ביקשו לממש את זכותם הלגיטימית לקרוא רחובות באזורים שבהם הם מתגוררים. ועדת השמות העירונית המליצה לאשר במועצת העיר לקרוא שמות רחובות בעיר העתיקה על שמם של מוחמד עבד אל-והאב ואום כלתום. לעירייה לא ידוע על שירים של השניים הקוראים לפגיעה והרג יהודים. העירייה תבחן את אמיתות הטענה ותבחן את החלטתה בהתאם. כראש עיר של כלל תושבי רמלה ללא יוצא מן הכלל, צר לי שחבר מועצה מנסה בכל דרך לפגוע בערך הקדוש כל כך לתושבי רמלה והוא ערך החיים המשותפים. רמלה הייתה ותישאר דוגמא ומופת לדו-קיום".