חקירת המימד החמישי עוברת מהמשטרה לרשות להגבלים עסקיים
ההחלטה התקבלה נוכח מעורבות גורמי משטרה בפרשה. בכך נענתה הפרקליטות לבקשת המשטרה. תיק החקירה לא נסגר
הפרקליטות נענתה הערב (ג') לבקשת משטרת ישראל להעביר את תיק החקירה בפרשת "המימד החמישי" לידי גוף חקירה אחר - "רשות התחרות" (הרשות להגבלים עסקיים). ההחלטה התקבלה נוכח מעורבותם של גורמי משטרה בפרשה, שאינם חשודים בשלב זה. יודגש כי תיק החקירה לא נסגר.
בפברואר האחרון החליט עו"ד דן אלדד, לשעבר ממלא מקום פרקליט המדינה, על פתיחת חקירה פלילית בפרשה. בהודעתו אז זמן קצר לפני הבחירות נאמר: "לאחר שבחן את המסמכים, חוות דעת קודמות שנכתבו לפני מספר חודשים בפרקליטות, וישיבות שקיים עם גורמים בכירים בפרקליטות - הוחלט להעביר את נושא החשדות בעניין חברת 'המימד החמישי' לחקירה פלילית. החקירה תוטל על משטרת ישראל. ככל שיעלה צורך בכך, המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה (מח"ש) תעורב בחקירה".
כעת, כאמור, עקב הקשר בין גורמי משטרה לחברה, שהיו"ר שלה היה אז בני גנץ, עובר התיק לגוף בעל סמכות חקירה משל עצמו. גנץ, נזכיר, אינו חשוד בפרשה.
ברשות התחרות קיימת מחלקת חקירות, שתפקידה לחקור בדרך כלל חשדות לביצוע עבירות על חוק ההגבלים העסקיים. בחקירות נאספות ראיות, שמאפשרות העמדת החשודים לדין על ידי המחלקה המשפטית כבאת כוח של היועץ המשפטי לממשלה. בתום כל חקירה מעבירה מחלקת החקירות את החומר לידי המחלקה המשפטית של הרשות, שמחליטה בהתאם לחומר הראיות אם יש בנסיבות המקרה מקום להגשת כתב אישום נגד החשודים.
השתלשלות הפרשה
"המימד החמישי" היא חברת סטארט-אפ שהוקמה בשנת 2014 על-ידי בכירי המוסד לשעבר גיא כספי ודורון כהן. היא עסקה בפיתוח מערכות בינה מלאכותיות ליישומי מודיעין צבאי, ממשלתי ואזרחי. החברה פיתחה מערכת המסוגלת לנתח כמויות גדולות של נתונים ומידע גולמיים, הנאספים בין היתר על-ידי גופי ביון ואכיפת חוק. ב-2015 מונה גנץ ליו"ר מועצת המנהלים של החברה, אך מנדלבליט הבהיר כי הוא אינו חשוד בפרשה. גורמים משפטיים אמרו כי פניות בנושא ומסמכים המחשידים את ראשי החברה הגיעו לפרקליטות יחד עם תוצאות בדיקת מבקר המדינה.
תהליך הרכש של המימד החמישי מול המשטרה החל ב-2016, ובמהלכו קיבלה החברה מיליוני שקלים מהמשטרה במה שהוגדר "הליך פגום" ללא מכרז. מבקר המדינה דאז יוסף שפירא פרסם דו"ח בנושא , ומאז גם עלתה הדרישה לפתוח בחקירה.
מדו"ח מיוחד של מבקר המדינה בעניין מערך הרכש במשטרת ישראל, שהתפרסם במרץ 2019, עלה כי ב-2016 פנתה החברה למשטרה והציעה לה לרכוש מערכת טכנולוגית מתקדמת שהיא מפתחת. לאחר בדיקות שונות היה צורך לבצע פיילוט על מנת לבדוק את יכולות המערכת, דבר שהצריך אישור ועדת פטור במשרד האוצר.
המבקר אמנם לא הזכיר את שם החברה או את שמו של גנץ, אלא שפרסום קודם בהארץ הראה שמדובר בחברה. מכיוון שאינה חברה או גוף ממשלתיים, מבקר המדינה לא יכול היה לבדוק את התנהלותה.
החברה נסגרה בסוף 2018. הסיבה העיקרית לכך הייתה הסתבכותו של המשקיע המרכזי בחברה, האוליגרך הרוסי ויקטור וקסלברג, שהיה אמור להשקיע סכום נכבד להמשך הפיתוח של מוצרי החברה. לאחר שנודע כי קרן השקעות אמריקנית שבשליטתו העבירה כספים למייקל כהן, עורך דינו לשעבר של הנשיא דונלד טראמפ - לצורך תשלום דמי שתיקה לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס - הממשל האמריקני הטיל מגבלות על עסקאות עם וקסלברג. כמו כן וקסלברג, ממקורביו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נחשד בניסיונות להעברת טכנולוגיה מערבית לרוסיה.
לוועדת המכרזים שהעניקה את הפטור הזה הוצגה חוות דעת של מנהל הטכנולוגיות של משטרת ישראל. חוות הדעת כללה לכאורה פרטים כוזבים ביחס לחברת המימד החמישי, ניסיונה ולקוחותיה. על-פי חוות הדעת שהוגשה לוועדת המכרזים ב-2016, החברה הייתה קיימת ארבע שנים, אף שהיא התאגדה רק בשנת 2014.
בנוסף נאמר כי לחברה חמישה לקוחות שהם גופים ביטחוניים וכי קיים אצלה זה שנה וחצי מוצר מדף. מבדיקת המבקר עלה לכאורה כי מדובר בפרטים שאף הם כוזבים, ולכאורה לחברה לא היה מוצר מדף ולא היה לה שום לקוח שהינו ארגון ביטחוני.
בעבר טענו מתנגדיו של גנץ כי הוא שלשל לכיסו ארבעה מיליון שקלים, אך את הסכום הזה קיבלה החברה עבור הפיילוט שעליו סוכם עם המשטרה, ולא גנץ עצמו. הפיילוט אמור היה להוביל להסכם שבמסגרתו תקבל המימד החמישי 50 מיליון שקלים. הדבר לא התממש בסופו של דבר, וכאמור החברה התפרקה.