בצל הסערה סביב שחרורו מהכלא של מנהל בית החולים שיפא בעזה מוחמד אבו סלמיה, מפרסם הערב (שני) שב"ס, בצעד חריג ביותר, סרטון מהתא שבו הוחזק - כדי להוכיח שאין שם לכאורה מצוקת כליאה. בסרטון נראים הכלואים כרועים על הרצפה בצד הרחוק של התא בכלא נפחא, כאשר הסוהרים עומדים בפתח חמושים ברובים וכשידיהם המורמות מחזיקות מה שנראה כמו מכלים של גז פלפל - שאותו הם ערוכים להשפריץ אם תהיה התפרעות כלשהי. צפו בסרטון החריג:
משב"ס מסרו כי "תיעוד תא המעצר של מנהל בית החולים שיפא מלמד כי העצור הוחזק בכלא ושחרורו לא נעשה מפאת 'מצוקת כליאה'". לפי שב"ס, "בסרטון רואים את כוח לוחמי כליאה שנכנס לתא בו שהה מנהל שיפא ששוחרר.יש לו מיטה ויש עוד עצורים יחד איתו בתא כך שכל הטענה שהוא הוצא בשל חוסר במקום כליאה היא מופרכת מיסודה". בשב"ס ציינו עוד כי אבו סלמיה שוחרר מכלא נפחא, ששוכן ליד מצפה רמון, בעקבות החלטה של צה"ל ושב"כ: "שב"ס אינו מקבל החלטות על דעת עצמו לשחרר אסירים מכל סוג שהוא, אלא אמון על כליאת אסירים בלבד", מסרו.
את הסרטון מפרסמים בשב"ס בצל קרב הגרסאות שהתפתח מאז שנודע כי בין 55 עצורים ששוחררו לרצועה - לפי שב"כ בשל מצוקת מקומות כליאה בבתי הכלא - נכלל גם מנהל בית החולים הגדול ביותר בעזה. אבו סלמיה נעצר על ידי צה"ל במבצע הראשון בבית החולים, בנובמבר, ונטען אז כי תחת ניהולו שימש בית החולים כמפקדה של חמאס וכי הוחזקו שם חטופים, הוסתרו מחבלים ונרצחה במתחם החיילת החטופה נועה מרציאנו.
בעקבות הזעם הרב על שחרורו, התנערו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט מהמהלך וטענו שלא ידעו עליו, בעוד בשב"כ הבהירו כי המהלך נעשה כחלק משחרור עצירים שנעשה בשל מצוקת הכליאה - והזהירו גם שלעתים הם נאלצים להימנע ממעצרים מלכתחילה בשל מצוקת המקום.
בהודעה החריגה של שב"כ נכתב כי מדובר בסכנה ביטחונית, וכי שלל פניות שלהם לגורמים השונים - בראשם המשרד לביטחון לאומי בראשות השר איתמר בן גביר - לא הועילו. בנוגע לאבו סלמיה, בשב"כ אמרו כי יתחקרו את שחרורו, אבל ציינו כי כחלק מהצורך לשחרר עצירים נבחנה מסוכנתו ונקבע שהיא נמוכה.
ראש הממשלה נתניהו אמר הערב כי שחרורו של אבו סלמיה הוא "תקלה חמורה וכשל מוסרי", והודיע כי כדי למנוע הישנות נוספת של מקרים כאלו, הוא הורה "להקים צוות שיבחן ויאשר את זהות העצירים שחקירתם הסתיימה טרם שחרורם. הצוות יכלול נציגים של משרד הביטחון, צה"ל, השב"כ והמל"ל".
לדברי נתניהו, תחת אחריותו של אבו סלמיה "נרצחו והוחזקו חטופינו" - ומקומו בכלא. בלשכת רה"מ הוסיפו כי כבר בשעות הבוקר הנחה רה"מ לבצע בירור יסודי כיצד קרה הדבר, הדגישו כי ההחלטה על שחרור מנהל שיפא התקבלה ללא ידיעת הדרג המדיני או ראשי הארגונים השונים במערכת הביטחון. ראש השב"כ רונן בר, כך נמסר, צפוי להציג את מסקנות התחקיר לראש הממשלה ביממה הקרובה.
מוקדם יותר אמרו גורמים בלשכת נתניהו כי אבו סלמיה שוחרר יחד עם 54 עצירים אחרים מבלי שאושרה הכללתו ברשימה. ישראל, נציין, משחררת אחת לחודש מאות עצורים (מתוך אלפים) שנעצרו בתמרון הקרקעי, לרוב דרך שער צדדי לצפון הרצועה שצה"ל הקים ליד בסיס זיקים. הם משוחררים ממגוון סיבות, גם בגלל העומס החריג על מתקני הכליאה והמחלוקות בנושא - וגם בגלל מיצוי חקירות שב"כ לרבים מהם.
לטענת הגורמים בלשכת נתניהו, בגלל פינוי שדה תימן - המתקן בדרום שבישראל הבטיחו לפנות בצל הטענות ליחס מחפיר לעצורים שם - ביקש המל"ל מצה"ל ושב"כ לגבש רשימת אסירים שאותם מציעה מערכת הביטחון לשחרר, אולם אבו סלמיה שוחרר מבלי שהתקבלה החלטה. "ביום חמישי פורסם כי ניתנה הנחייה לשחרור 120 אסירים. המל"ל הציע כמה פתרונות, ופנה לשב"כ ולצה"ל בבקשה לגבש רשימת אסירים שמציעים לשחרר", הסבירו הגורמים. "במקביל, המל"ל ביקש מבג"ץ ארכה של שלושה ימים כדי לפתור את פינוי שדה תימן. בין האירועים האלה, 50 אסירים שוחררו למרות שלא התקבלה החלטה על זהותם".
אף שלפי שב"ס אין שחר לטענה שאבו סלמיה שוחרר בשל מצוקת מקום, עצם קיומה של המצוקה הזו הוא עובדה קיימת. בשב"ס ציינו בצל הסערה כי מאז 7 באוקטובר קלט הארגון למעלה מ-5,000 מחבלים שנעצרו בעזה ויהודה ושומרון ורק בחודש האחרון נקלטו לבקשת צה"ל 500 עצורים ממתקן שדה תימן.
בשב"ס הוסיפו כי מאז אוקטובר האחרון נעשה פרויקט בינוי מואץ של מקומות כליאה חדשים, במסגרתו נוספו 2,500 מקומות כליאה בבתי הכלא הביטחוניים. מתוכם, 1,600 מקומות כליאה בנויים ו-900 מקומות כליאה באגפי אוהלים בכלא קציעות. בנוסף, בחודש אפריל 2024, בהתאם לתקציב שאושר בממשלה, החל שב"ס לבנות 936 מקומות כליאה נוספים, ואלו צפויים להסתיים בחודשים הקרובים.
כמו כן, בנוסף ל"בינוי החירום" במלחמה, שב"ס מסר כי ישלים עד לסוף שנת 2024 פרויקט בינוי של כ-1,200 מקומות כליאה חדשים בבתי הכלא ברחבי הארץ. בשב"ס טענו עוד, בצל קרב הגרסאות, כי לא ביקשו מצה"ל ושב"כ "לבטל מעצרים" - אלא ביקשו רק שיעדכנו את הארגון בטרם ביצוע מעצרים על מנת להיערך לקליטת העצורים.
אחותו של אופיר ז"ל שהוחזק בשיפא: "המנהל מחבל, בדרגה של סינוואר"
כך או כך, בשב"כ הזהירו כאמור ממצוקת הכליאה ומהשלכותיה, ובהודעה שפרסמו היום ציינו: "זה כשנה מתריע שירות הביטחון הכללי בכל פורום אפשרי, בכתב ובעל פה, על מצוקת הכליאה והחובה להגדיל את מספר מקומות הכליאה, נוכח הצורך במעצר מחבלים באיו"ש וברצועת עזה. מצוקת הכליאה מובילה לביטול יום-יומי של מעצרי חשודים בפעילות טרור, ולפגיעה ישירה בביטחון המדינה. גם הלילה בוטלו מעצרים, ובכללם מעצר מבוקשים המתכננים פעילות טרור כנגד אזרחי ישראל".
שובל צרפתי, אחותו הצעירה של אופיר צרפתי ז"ל שהוחזק וככל הנראה נרצח בשיפא, אמרה הערב ל-ynet: "זה יום מטלטל עבורנו, מאז שהוריי שבו מהעבודה הם לא מפסיקים לבכות. אופיר ככל הנראה סיים את חייו בשיפא, תחת ידיו של המנהל הזה שתחתיו עברו עוד הרבה חטופים. הוא מחבל, אם לא מלך המחבלים, הוא בדרגה של סינוואר מבחינתי".
לדבריה, "אם אתה מנהל בית חולים בזמן מלחמה אתה אמור לשמור על האנשים בו חיים, גם חטופים, גם את אופיר. אחי כנראה מת שם מהיעדר טיפול כי אנחנו יודעים מחטופים אחרים שראו אותו שהוא הגיע לשם ביום הראשון כשהוא חי". היא הוסיפה: "מה שנעשה היום זו ממש התעללות במשפחות החטופים. בכל פעם יש דבר נורא ואז זה הופך לגרוע יותר. זה מכעיס ומאכזב. למה לשחרר מחבלים? אם אין מקום בבתי הכלא שיחפרו מנהרה וישימו אותם שם כמו שעושים לשבויים שלנו".
שחרורו של אבו סלמיה סוקר היום בהרחבה בתקשורת העולמית, שם ציטטו את טענותיו ל"עינויים" במהלך מעצרו הממושך. אבו סלמיה אמר כי שחרורו היה "רשמי", וטען שנעשה אחרי שהובא שלוש פעמים בפני שופט ובכל זאת לא הוגש נגדו כתב אישום. אבו סלמיה טען שכמה מהעצירים שעמם נכלא מתו במהלך חקירות שעברו וכי הם לא קיבלו די מזון ותרופות. לדבריו האגודל שלו נשבר במהלך המעצר: "העצירים היו נתונים להשפלה פיזית ופסיכולוגית", האשים.
פורסם לראשונה: 19:54, 01.07.24