שתף קטע נבחר

 

10 טיפים: איך לעבור את החופש הגדול בשלום

גם בחופש הגדול הקפידו שהילדים ילכו לישון בשעה סבירה, צאו איתם החוצה כדי שיעשו פעילות גופנית ולא יבהו כל היום מול המסך, דברו איתם על התנהלות כלכלית נבונה כדי למנוע הוצאות מיותרות ועוד עצות קלות ליישום שיעזרו לכולם ליהנות באמת בחודשיים הקרובים

כולנו מקווים לעבור את החופש הגדול בנעימות האפשרית. אבל אם נודה על האמת, רבים מאתנו חוששים שהילדים ישתעממו, יעבירו את כל היום בשינה עד מאוחר, יחליפו את היום והלילה, ואחר כך ימשיכו את היום בחוסר מעש ובבילוי מול הטלוויזיה והמחשב.

 

קראו עוד על החופש הגדול:

"אני רעב"; 10 המשפטים המעצבנים של החופש הגדול

למה כל כך מפחיד אתכם שישעמם להם בחופש?

בלי להשתגע: איך לשמור על הגבולות גם בחופש

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

 

כדי לעבור את הקיץ עם כמה שפחות חיכוכים ובאווירה משפחתית טובה, לפניכם טיפים חשובים שיכולים לעשות את ההבדל:

 

1. שעות שינה

מאד חשוב שנקפיד על שעות שינה. נכון שמחשיך מאוחר ונכון שהילדים לא צריכים לקום מוקדם מדי אך לא מומלץ לשבש להם יותר מדי את הרגלי השינה והקימה בבוקר. ילדים זקוקים לשעות שינה מספקים כדי להשלים את הגדילה והפרשת ההורמונים הנחוצים.

 

ילדים שיחסרו להם שעות שינה יהיו עצבניים, חסרי שקט ויכולים לסבול מהתפרצויות זעם. אפשר להגמיש טיפה את שעת השינה, תלוי בגיל כמובן, אבל כן להקפיד שילכו לישון בשעה סבירה.

 

2. שעות מסך

הטלוויזיה, האייפד, הפלאפון והמחשב גוזלים חלק ניכר מחיינו ומחיי הילדים ומספקים שעות של תעסוקה. חשוב להגביל את השימוש במסכים מסיבות רבות: קרינה מסוכנת של המכשירים, פיתוח תלות והתמכרות למסכים, שיבוש הראייה, פיספוס אינטראקציה ותקשורת עם הסביבה. עלינו לפקח ולהגביל את השימוש כדי לאפשר פעילויות אחרות ולמנוע מהילדים לבזבז את רוב זמנם מול מסך.

 

3. הצבת גבולות וסמכות הורית

למרות שזה חופש וכולנו רוצים ליהנות ולעשות כיף, זיכרו שהחופש הוא מאוד ארוך וילדים זקוקים לחוקים וגבולות. גם בחופש צריך לדעת מה מותר ומה אסור. עלינו כהורים מוטלת החובה לקבוע כללים ברורים ולהקפיד על הגבולות לטובת כולנו. חופש רב מדי לא בריא, מכיוון שילדים זקוקים לשיגרה ולחוקים בכל גיל. ילדים ללא גבולות מפתחים פחדים וחרדות, ולכן זקוקים לנו כמנהיגים של המשפחה שמתווים את הדרך.

 

4. מעקב והשגחה הוריים

הילדים הגדולים והמתבגרים שלנו מבלים לבד ומקבלים קצת יותר חופש פעולה ועצמאות, אך חשוב לבקש מהם להיות בקשר, לדעת היכן הם ועם מי הם מבלים כדי למנוע הסתבכויות והתנהגויות סיכוניות של המתבגרים. עצם הידיעה שלהם שאתם עוקבים ומשגיחים חשובה ומשמעותית עבור הילדים.

 

5. אכילה מסודרת ובריאה

בחופש הנטייה היא לאכול הרבה שטויות וארוחות בחוץ במסעדות מזון מהיר. הילדים נחשפים למזון שמכיל הרבה סוכרים, פחמימות ריקות ואוכל שברובו אינו בריא. דווקא בחופש יש הזדמנות להרגיל את הילדים לאוכל בריא ולחשוף אותם לירקות ופירות ולאוכל מזין ומגוון.

 

התזונה חשובה לא רק בהיבט של קבלת כל הוויטמינים ואבות המזון הנחוצים עבור צמיחה, גדילה ובריאות הפיזית , היא חשובה גם לבריאות הנפשית. ככל שיאכלו אוכל מזין יותר הילדים יהיו רגועים ,שמחים ומאוזנים יותר.  

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

6. פעילות גופנית

היתרונות של פעילות גופנית ידועים, אך לצערנו בגלל הטכנולוגיות רבים מאתנו פחות פעילים. מאד מומלץ שהילדים יוציאו אנרגיה מספקת. כדאי לצאת איתם לפארקים ולגינות ציבוריות, לתת להם לשחק במתקנים, לקפוץ, לרוץ, לרכב על אופניים, ולשחות בבריכה. כל אלו חשובים עבור ילדים בכל גיל כדי להוציא אנרגיה, לשיפור מצב רוח, להתפתחות גופנית לשיפור מוטוריקה גסה, ולמניעת השמנה.

 

7. הסכמים ושיחות משפחתיות

כדאי לכנס את כל המשפחה ולנהל שיחה על החופש הגדול. זו הזדמנות לשתף את הילדים, להקשיב להם ולשמוע מה הציפיות שלהם ומה התכנונים שלהם לקיץ. במקביל זו הזדמנות לתכנן ולהגדיר ציפיות איך יתנהלו הדברים במהלך החופש. אחרי שמעלים רעיונות, מחליטים מה יהיו הכללים, וכותבים אותם בהסכם שמחייב את כולם. מדי בוקר ולפני יציאה משותפת, מזכירים את הכללים שקבענו יחדיו.

 

8. חיזוקים חיוביים

חשוב מאד לעודד ולחזק ילדים בכל הזדמנות בה הם הקפידו על הכללים, עזרו לכם, או שיתפו פעולה. ככל שנעודד ונאיר את החיובי, כך ההתנהגות החיובית תגבר וביטחונם של הילדים בעצמם יתחזק.

 

9. חלוקת תפקידים

כדאי לקבוע לילדים תפקידים ולשתף אותם במטלות הבית גם כדי להקל עלינו וגם כדי ללמד אותם אחריות, שיתוף ועזרה הדדית. הילדים צריכים לדעת שהם חלק מהמשפחה ולכן מגיעות להם זכויות וחובות וכדי לקבל זכויות ,צריך לקיים את החובות.

 

אפשר להטיל עליהם משימות: לסדר את הבית, לקפל כביסה, לרוקן מדיח, לשמור על האחים הקטנים, לטפול בבעל חיים ועוד. כך הם ירגישו תורמים, מועילים ומשמעותיים במשפחה ואנחנו נוכל לשמור על הכוחות שלנו וליהנות איתם.  

 

10. התנהלות כלכלית נבונה

כדי לשמור על הוצאות סבירות ולא להתרושש בחופש, כדאי לשתף את הילדים בהתנהלות הכלכלית בהתאם לגילם. לקטנים יותר יש ספרים בנושא ואפשר לתת להם דמי כיס או קופה קטנה לחיסכון וללמד אותם על התנהלות נכונה.

 

כמו כן, לפני יציאה לבילוי חשוב להסביר שקונים ממתק אחד או הפתעה אחת ולהקפיד על כך. בצורה זו, הילדים ידעו למה לצפות, ההוצאות יהיו בהתאם וימנעו צעקות ומחאות מיותרות של הילדים בגינה, בקניון או בפארק.

 

הכותבת היא אמא לארבעה ומנחת קבוצות הורים בכירה MA מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם בחופש הגדול חשוב לשמור על שיגרה וגבולות
צילום: shutterstock
מומלצים