קיבלת מחזור לפני גיל 11? את בסיכון לסוכרת בהריון
חוקרים באוסטרליה שבדקו אלפי נשים, מצאו כי אלה שקיבלו מחזור חודשי לפני גיל 11, היו בסיכון גבוה ב-51% לסוכרת הריונית. מומחה ישראלי: "הממצאים צריכים להדליק נורה אדומה"
נשים שקיבלו את המחזור החודשי בגיל 11 שנים או לפני כן, נמצאות בסיכון גבוה לסוכרת הריונית, כך מגלה מחקר חדש שנערך באוסטרליה. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה.
השמנת יתר היא גורם סיכון ידוע הן להופעה מוקדמת של המחזור החודשי והן להופעת סוכרת בהריון, אולם הקשר בין שני המצבים לא לגמרי ידוע. שכיחותה של סוכרת הריונית מגיעה לכ-9 אחוז מהנשים ההרות וטומנת בחובה סיכונים בריאותיים רבים. הריוניות הלוקות בסוכרת נמצאות בסיכון גבוה ליתר לחץ דם, סיבוכי הריון ולידה. בנוסף גורמת המחלה לגדילה מואצת של התינוק המאלצת לעתים לידה קיסרית. גם הילדים עצמם נמצאים בסיכון ללקות בסוכרת בעתיד.
כדי לבחון את הקשר בין מועד הופעת המחזור לסיכון לסוכרת הריונית, ניתחו החוקרים את נתוניהן של כ-5,000 נשים שהשתתפו במחקר בריאות האישה באוסטרליה בין השנים 2000 ל-2012. הנשים מילאו שאלונים כל 3 עד 4 שנים, בהם השיבו על מועד הופעת המחזור הראשון ואבחון הסוכרת ההריונית. אף אחת מהנשים לא אובחנה קודם למחקר כסובלת מסוכרת סוג 2 ("סוכרת מבוגרים") או סוכרת הריונית קודם לכן. הגיל הממוצע להופעת המחזור בקרב הנשים הנבדקות היה 13 שנים.
אולי יעניין אותך גם:
- הריון בריא: המזונות שכדאי לך לאכול
- האמהות שעושות תואר יחד עם התינוק
נשים שקיבלו מחזור ראשון לפני גיל 11 היו בסיכון גבוה יותר לסבול מעודף משקל בילדות, לעסוק פחות בפעילות גופנית כמבוגרות ולסבול יותר מעודף משקל או השמנת יתר בבגרותן. מכל הנבדקות נמצאו 357 נשים (7.5% מהמשתתפות) כלוקות בסוכרת הריונית. נשים אלה היו בסיכון גבוה יותר לעודף משקל והשמנת יתר, ובסיכון גבוה יותר לאורח חיים יושבני הכולל פחות פעילות גופנית.
נשים שקיבלו מחזור לפני גיל 11 היו גם בסיכון גבוה ב-51% לפתח סוכרת הריונית, בהשוואה לנשים שקיבלו מחזור ראשון בגיל 13. הנתונים נותרו בעיניהם גם כאשר החוקרים הסירו משתנים שעלולים להשפיע על הממצאים, כמו פעילות גופנית, לידות קודמות, תסמונת שחלה פוליציסטית, משקל גוף או אחוז השומנים בגוף.
עלייה בשיעור הסוכרת ההריונית
"המחקר החדש מציע גורם סיכון נוסף לסוכרת הריונית שמצטרף לגורמים האחרים המוכרים", מסביר פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות ונשים ב' במרכז הרפואי סורוקה."המחקר עצמו הראה קשר חזק בין גיל מחזור מוקדם לבין השמנת יתר ולפעילות גופנית ירודה. שני האחרונים ללא ספק מטרידים ומהווים גורמי סיכון לסוכרת גלויה. אין ספק שהשילוב של גיל מחזור מוקדם, השמנת יתר ותת פעילות צריך להדליק נורה אדומה, לא רק לסוכרת הריונית אלא לתסמונת המטבולית. לכן יש לפנות בהקדם לייעוץ דיאטני, לאכול נכון, לעסוק בפעילות גופנית, ולהימנע מעישון".
לדברי פרופ' שיינר, "בשנים האחרונות קיימת עלייה בשיעור הסוכרת ההריונית. נשים רבות עם סוכרת הריונית יפתחו בהמשך חייהן סוכרת גלויה, ולכן בנשים שהתגלתה אצלן סוכרת לראשונה במהלך ההריון מומלץ לבצע בדיקת העמסת סוכר בין 6 ל-12 שבועות לאחר הלידה, במטרה לוודא שהסוכרת הינה הריונית בלבד".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
פרופ' שיינר מסביר, כי "אבחון סוכרת הריונית נעשה בשבועות 24-28 להריון. בזמן זה מבוצעת בדיקת סקר (GCT). הבדיקה כוללת העמסה של 50 גרם סוכרת (אין צורך בצום מקדים) ובדיקת דם שעה לאחר מכן. תשובה תקינה הינה ערך שנמוך מ-140 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל).
"כאשר הבדיקה איננה תקינה אזי עוברים לבדיקה האבחנתית שהיא העמסת הסוכר הארוכה (GTT). בבדיקה זאת נמדד ערך הסוכר לאחר צום של לילה, ולאחריו מבוצעת העמסת סוכר של 100 גרם ושלוש בדיקות דם נוספות - שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר ההעמסה (ערכים תקינים הם עד 95 בצום, ו-180, 155, ו-140 מ"ג/ד"ל בהתאמה). שני ערכים שאינם תקינים מגדירים סוכרת הריונית ומחייבים מעקב, דיאטה מתאימה ולעיתים אף טיפול".