שתף קטע נבחר
 

הנערות שלא משאירות אף ילדה ללא שמלה

כשמיקה וגל החלו להתכונן לנשף הסיום הן הבינו שכדי שכל נערה מהשכבה שלהן תוכל להשתתף צריך לדאוג לשמלות. בפרויקט מיוחד שיזמו הן קוראות לנערות לתרום שמלות במטרה שכולן, לדבריהן, "ירגישו נסיכות לערב אחד"

תלמידי כיתה י"ב כבר סופרים את הימים לקראת נשף הסיום שלהם. הבנים דואגים לחליפה והבנות משקיעות כסף רב (שברוב המקרים מגיע מההורים) בעיצוב שיער, איפור ובעיקר - בשמלה.  

 

גל ברזני ומיקה גרינבאום, תלמידות בית הספר אורט קרית ביאליק, החליטו ליזום פרויקט "נסיכות לערב אחד", במטרה שלכל הנערות יהיו שמלות, גם אם אין להן את היכולת הכלכלית לכך. הן העלו פוסט בעמוד הפייסבוק שלהן וכתבו: "השמיניסטיות של מחזור נ׳ באורט ביאליק צריכות את עזרתכן כדי לוודא שהשנה כל נערה בשכבת י"ב ללא קשר למצבה הכלכלי תרגיש נסיכה לערב אחד. אנחנו מחפשות את שמלות הנשף שלכן שיושבות גם ככה רוב הזמן בארון לערב חד פעמי! דמי שכירות סמליים יגבו במטרה להחזיר את השמלות נקיות וללא פגם. נשמח לקבל את עזרתכם".

 (צילום: אלבום פרטי)

עד כה הן קיבלו כבר מעל 50 שמלות ונראה כי הן לא עוצרות לרגע במטרה שהציבו לעצמן. "הופתענו מהמהירות בה נענינו ומההתגייסות למען המטרה", הו מספרות. "הפוסט צבר תאוצה ושותף על ידי מאות אנשים וקבוצות, ותוך שבוע כבר עמדו לרשותינו שמלות יפות במצב מעולה והפניות ממשיכות להגיע. לאורך כל הפרויקט חשוב לנו לשמור על צניעותן של הבנות הזקוקות לשמלה ולכן המדידות וההשאלות נעשות באופן אישי".

 

איך חשבתן על הרעיון?

ברזני: "מעולם לא חסר לנו דבר. עם זאת, למדנו להעריך את הכסף ולהבין ששום דבר לא מובן מאליו. גם עבורינו הוצאות הנשף שעשויות להגיע עד אלפי שקלים הן הוצאות משמעותיות הצורבות בכיס. בשיחה בינינו, העמדנו את עצמינו במקומן של בנות רבות בשכבתינו ובכלל, שבשבילן נשף הסיום הוא מעמסה כלכלית כמעט בלתי אפשרית. נגעה לליבנו הידיעה שבנות רבות במדינת ישראל לא יגיעו לנשפי הסיום בכדי לא להכביד על כיסם של הוריהן, או מצד שני, תגענה ולא תרגשנה שוות בערכן".

 (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
(צילום: אלבום פרטי)
 

עד כמה הנשף בכלל והשמלה בפרט חשובים? 

גרינבאום: "עוד ביום הראשון של כיתה י' כל נערה כבר מתחילה לתכנן מי יהיה בן זוגה, איזו תסרוקת תעשה, אצל מי היא תתאפר, וכמובן גולת הכותרת - איזו שמלה היא תלבש. עלותם הגבוהה של נשפי הסיום שלחלוטין לא פרופורציונלית לכל כיס, מעמידה בנות רבות במצבים לא נעימים. לפעמים המחיר החברתי יקר יותר אפילו ממחירה של שמלת מעצבים".

 

עוד בערוץ הורים:

- זו הסיבה שהספינר מזיק לילדים עם הפרעות קשב

- האמא שהחליטה לעזור לאחרים אחרי מות בנה

- "אבל לכולם מרשים" - כך תגיבו

 

בעקבות היוזמה המבורכת של גל ומיקה, בית הספר כולו נרתם לפרויקט - מרכזת השכבה הוציאה הודעה לכל המחנכים, כל מחנך יודע מה המצב הכלכלי של תלמידיו ולכן יכול לעזור להן להגיע למספר גדול יותר של נערות. בנוסף, פניות נעשות דרך עמודי הפייסבוק שלהן.

 

השמלות נאספות על ידי שתיהן מאזור חיפה והקריות. יועד להן חדר בבית הספר, שם הן תולות את השמלות על קולבים וכל נערה שתגיע באופן פרטני תוכל למדוד בפרטיות מלאה מבלי שידעו מי הנערה שלקחה את השמלה. לדבריהן, בחדר לא יהיה אף אחד וכל נערה תוכל לבחור איזו שמלה שתרצה.

 

סטייליסט ולימוזינה

"נשף הסיום של בוגרי התיכון, הידוע בכינויו 'הפרום' הולך ומתקרב, ויוצר סביבו המולה רבה. מצד אחד ישנם בני הנוער שמתרגשים מהערב הגדול. הם מקימים קבוצות ווטסאפ, ומחליפים ביניהם חוויות לגבי ארגון הערב, השמלות שכל אחת קונה או תופרת, ועוד ועוד", מסבירה נירית צוק, מנכ"לית פורטל "עשר פלוס" וחוקרת תרבות ילד ונוער. "מצד שני, הנשף גורר סביבו תגובות זועמות של הורים ומחנכים, בנוסח: 'למה צריך את זה בכלל?', ו'מדוע לשלם כל כך הרבה כסף על ערב אחד?'".

 

עד כמה הנשף הזה מכניס לחצים בבית?

"זה לא סוד שהנשף המדובר הוא בעצם חיקוי של התרבות האמריקאית, ומי שיש לו ילדה או ילד בכיתה י"ב (כמוני למשל) יודע שההכנות לטקס מזכירות הכנות לטקס הוליוודי. האווירה בבית, יש לציין, נעה בין שמחה (בכל זאת מדובר בסיום י"ב) ובין הסברים חוזרים ונשנים (מצידי, יש לציין) על מה כן ומה לא מוציאים כספים.

 

"רוב בני הנוער מעוניינים בו, כולל שמלות ערב מושקעות לבנות וחליפות לבנים. בחלק מהמקרים מתווספות לכך גם הוצאות של מאפרת ומעצבי שיער, ויש כאלו שלוקחים סטייליסט שמלווה אותם למשך יום שלם ואף שוכרים לימוזינה לאירוע. כל ההכנות האלו עולות, איך לא, אלפי שקלים, כאשר, ברוב המקרים, הכול יוצא מכיסם של ההורים".

 

איך מגיבים לילדים שבטוחים שהכול מגיע להם?

"בשלב הזה, רובינו, הורים ומחנכים עסוקים בעיקר בתלונות על הדור המפונק שלא יודע להעריך שום דבר. הדור שמחקה את התרבות האמריקאית בכל דרך שהוא יכול, אבל אם נעצור ונחשוב על זה לרגע נראה שבעצם אנחנו לא צריכים להיות כל כך מופתעים.

 

"אחרי שהילדים שלנו רואים נשפים כאלה בסרטים ובסדרות וגם במציאות (בסנאפצ'ט ובאינסטגרם), נשפים שמקרינים פאר, עושר ולכאורה גם אושר – ברור שגם הם רוצים. האמת היא שלא צריך להאשים אותם. תסתכלו על חגיגות ה'בת מצווש' שנערכות עוד הרבה שנים קודם לכן, ותבינו ששום דבר אינו מפתיע.

 

"והנה, היוזמה הנוכחית מראה כי יש גם יוצאי דופן. גם בדור הזה יש יוזמות חברתיות יפות שמושקעת בהן מחשבה על האחר ועל צרכיו. על מנת לעודד יוזמות כאלו ואחרות, זה המקום לקרוא להורים ולבני נוער נוספים, להרים את הכפפה ולהצטרף אליה. במקום להילחם בנשף הסיום בואו פשוט נדאג שכולם יהנו".

 

מעוניינות לתרום שמלה או זקוקות לאחת? פנו לגל ומיקה


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
גל ומיקה: "לכולן מגיעה שמלה"
צילום: אלבום פרטי
צילום: ירון ברנר
נירית צוק: "גם בדור הזה יש יוזמות חברתיות יפות"
צילום: ירון ברנר
מומלצים