שתף קטע נבחר

 

לעבור דירה עם ילדים - שלב אחר שלב

לתת מקום לפחדים, לשתף את הילדים באריזות ובפריקת הארגזים, להראות להם מראש את הבית ולזכור שזו הזדמנות לצמיחה והתחלה חדשה. מעבר דירה עם ילדים - כך תעשו זאת נכון

הקיץ פה ואיתו מעברי הדירה. מעבר דירה מהווה בדרך כלל אירוע משמעותי מאוד למשפחה. ילדים בכלל, וילדים בגיל הרך בפרט, זקוקים ליציבות ומסגרת וחשים ביטחון במקום מוכר לו הם מורגלים. לכן, אירוע מעבר הדירה מוגדר כמצב לחץ לכל בני המשפחה הטומן בחובו התרגשות, פחדים מהלא נודע, ציפייה ואתגר.

 

הכלל החשוב ביותר הוא ליצור תחושת ודאות וידיעה במהלך תקופת המעבר. השינויים מלווים את חיי ילדינו והם חלק בלתי נפרד מהתפתחותם. הם נפרדים מההורה כשמתחילים לזחול וללכת, נפרדים מהמוצץ והבקבוק, עוברים מטיפול ההורה לטיפול הגננת וכן הלאה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

להלן מספר עצות להורים לעזור לילדיכם להתמודד בצורה טובה עם מעבר הדירה:

 

1. שוחחו עם הילדים על המעבר ותנו מקום לפרידה ולרגשות הנלווים

שתפו את הילדים במעבר המתוכנן ונסו לספר להם פרטים אשר רלוונטיים עבורם, כמו מיקום הבית, האם יש פארק משחקים קרוב, מה המרחק מהבית לגן, האם יש פרטים מיוחדים לגבי הדירה כגון מרפסת/חצר/מעלית, איך החדר של הילד יראה וכו'.

 

תנו מקום לקשיים, לשאלות ולחששות במידה ויעלו במהלך השיחה. ילדים נרגעים כשהם מרגישים שמקשיבים להם כאשר הם נמצאים במצוקה. השתמשו במשפטים כמו: "זה לגמרי טבעי להרגיש פחד/חשש כשעוברים דירה. זה באמת שינוי גדול ואנחנו נעשה אותו ביחד ונעזור לך להתרגל למקום החדש". ניתן להוסיף ולומר שגם אתם חוששים מדברים מסוימים במעבר, לתת לילדים דוגמאות ובכך לנרמל את הרגשות של הילדים ולגרום להם להזדהות. הימנעו מאמרות כגון: "אין לך מה לפחד, יהיה שם כיף". אמרה מסוג זה מבטלת את תחושות הילד ומשאירה אותו לבדו בלא היכולת לשתף ולהרגיש מובן.

 

כחלק מתהליך הפרידה, ניתן להכין ציור/מכתב לחברים ולשכנים שעוזבים, אפשר לערוך מסיבת פרידה, להצטלם עם החברים ולהכין אלבום שהילדים יוכלו להביט בתמונות ברגעי געגוע. מומלץ להעזר בספרים בנושא ותוך כדי קריאת הספר לשוחח ולקשר לבית ולמצב הנוכחי של המשפחה הפרטית שלכם.

 

ספרים מומלצים לילדים בנושא מעבר דירה: "נועם עובר דירה", "עוברים דירה", "זה לא נורא לעבור דירה" (לגילאי 3-7) ו"עוברים דירה" (לגילאי שלוש ומעלה).

 

כך תעודדו ילדים לאהוב ספרים מגיל צעיר

 

2. שתפו את הילדים במעבר

רתמו את הילדים לעזור ולהיות שותפים פעילים במעבר הדירה, בתחומים בהם יכולים להשתתף בהתאם לגילם. לדוגמה: בעת אריזת החדר של הילד, הזמינו אותו למיין משחקים ולבחור מה מתוכם לקחת ומה לתרום/לזרוק ולארוז יחד ארגזים אם הדבר מתאפשר. מומלץ לראות את השכונה והבית החדש בטרם המעבר. כך הילדים ירגישו שותפים למעבר והפחד מהלא נודע יופחת.

 

3. שמרו על מספר פריטים מוכרים ואהובים על הילד

במידה ואתם רוכשים פריטים חדשים לדירה החדשה, חשוב מאד שלצד הפריטים החדשים, ישמרו גם מספר פריטים מוכרים מהבית הישן. חפצים מוכרים מהבית הישן יתרמו לתחושת ביטחון בקרב ילדיכם כאשר תגיעו לבית החדש. אם קיים חפץ מעבר, כגון בובה/חיתול טטרה, שאהובים על הילד במיוחד, זכרו לא לארוז אותו, אלא לתת לילד שיהיה צמוד אליו וילווה אותו ביום המעבר עצמו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

4. קחו בחשבון שתתכן רגרסיה

הכינו את עצמכם לנסיגה בהתנהגויות בקרב ילדכם שכבר השיג. לדוגמה: הרטבה בקרב ילדים גמולים, חזרה למוצץ/בקבוק, היצמדות להורים, מאבקי כוחות ושליטה. כמובן שלא בקרב כל הילדים נצפה ברגרסיה אך ישנם ילדים שבמצבי משבר יחצינו את התחושות שהם מרגישים בהתנהגות תוקפנית, קושי בקבלת סמכות וכו'. ישנם ילדים שנוטים להיות מופנמים יותר במצבים אלו. הם זקוקים כעת לתחושת ביטחון ולכך שתהיו לצידם. לכן, חשוב לגלות הרבה סבלנות, אמפטיה והכלה להתנהגויות אלו ולשדר ביטחון.

 

5. פרקו יחד ארגזים במעונכם החדש

כחלק משיתוף הילדים, שתפו אותם בפריקת ארגזים השייכים לחדרם ובסידור המשחקים והבגדים בארונות בבית החדש. ניתן לבחור יחד את המיקום החדש של חפצים ומשחקים של הילד, אשר מקובל עליכם. אפשר גם להרחיב את בקשת העזרה והרגשת השותפות בכך שהילדים יעזרו לפרוק ולסדר עמכם מקומות נוספים בבית בהתאם לגילם ובמידת שיתוף הפעולה. אין להכריח את הילד לעזור ולפרוק איתכם.

 

6. הכרת הבית והשכונה

מומלץ לעשות היכרות מוקדמת, מעין "סיבוב היכרות". בבית: הכירו לילד את החדרים השונים, חדר השירותים והאמבטיה היכן יהיה החדר שלו, ושאר חלקי הבית. בסביבה: הכירו לו את הבניין בו אתם גרים, את הדרך מהבית אל הגן החדש (במידה ומתאפשר), המכולת השכונתית, גן השעשועים וכו'. נסו ליצור קשר עם שכנים וחברים חדשים, להזמין אותם ולהכיר אותם. במהלך הסיור, רצוי להדגיש את יתרונות המקום החדש על פני המקום הישן.

 

זכרו, כי שינוי הוא הזדמנות לצמיחה והתחלה חדשה. במרבית המקרים, ילדים מסוגלים להתמודד עם שינויים בצורה טובה ומסתגלת. דאגו להיות שם בעבורם והעבירו להם את המסר כי אתם מאמינים ביכולתם להסתגל כראוי.

 

מורן ויטקובסקי-ריס (M.A.) יועצת חינוכית מומחית לגיל הרך, מדריכת הורים בבית המשפחה, מדריכה ומלווה צוותי חינוך בגנים, ומרצה להורים ולצוותי חינוך

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשיבו להם כשהם מדברים על החששות
צילום: shutterstock
מומלצים