הילד שאוכל אמנות
הכל התחיל כשליילה מוחמדי, אמא אוסטרלית, הכינה לבנה ג'ייקוב פנקייק בצורת אריה והעלתה את התמונה לרשת. שנתיים אחרי, יש לה יותר ממאה אלף עוקבים באינסטגרם שמשתוקקים לראות את הארוחות המעוצבות שהיא מכינה לילד. תפסנו אותה לשיחה טרנס־אטלנטית קצרה
בשיתוף תנובה
לאורך כל ההיסטוריה מתחבטים דורות של הורים בשאלה איך לגרום לילד לאכול מזון בריא. יש שמנסים לחתוך ירקות בצורת כוכבים ועיגולים, אחרים מגררים אותם בבשר טחון ומגישים כקציצות, ויש גם כאלה שמקווים שאם רק יגידו לילד ש"תרד יעשה אותך חזק כמו פופאי" - זה יספיק.
ליילה מוחמדי, ,33 ממלבורן שבאוסטרליה החליטה יום אחד, במאי ,2015 לעצב דמות אריה מהפנקייק שהכינה לבנה ג'ייקוב בן השלוש - וכך באו לעולם "יומני האוכל של ג'ייקוב". פיסולים מרהיבים של דמויות גיבורי ילדים כמו שרק בורגר עשוי קייל, סימבה מאורז ועדשים, או ופל בובספוג עם אוכמניות ושבבי קוקוס.
"ג'ייקוב בוחר איזו דמות הוא רוצה שאני אפסל לארוחה של יום המחרת. הוא בוחר גיבורים מתוך ספרים, תוכניות טלוויזיה או צעצועים שראה, ואז אני מחפשת את הדמות בגוגל, בודקת אילו מצרכים אני צריכה כדי ליצור אותה, ומקפידה כמעט תמיד להשתמש בחומרים טריים", מסבירה ליילה בראיון אינטרנטי שערכנו איתה בשבוע שעבר. "והטעם לא פחות חשוב מהמראה", היא מדגישה. "לילדים חשוב מאוד שזה יהיה טעים, כך שאני מקפידה על זה מאוד, ומנסה שיהיה הכי טעים שאפשר, בלי להשתמש במלח או סוכר מעובד. במקום זה אני משתמשת בתחליפים בריאים כמו מיץ לימון ודבש". מאז ומתמיד היא הקפידה על מזון ובריא לילדים, וג'ייקוב כבר נחשף בעבר לטופו, פיטאיה ואפילו תמנון. "למען האמת, הייתי בטוחה שהוא לא יסכים לאכול את פרוסות התמנון, אבל לא רק שהוא לא נרתע מהן, אלא שהוא אפילו עזר לי לחתוך".
העובדה שהוא עוזר במטבח וחשוף לתהליך היצירה מסייעת לו להפנים ידע בכל הנוגע למזון בריא, אומרת ליילה, והוא כבר הספיק לצבור ידע מרשים על סוגי מזון ועל מזונות-על בריאים.
זה לא אומר שכל ערב ג'ייקוב הקטן זוכה לאכול ארוחות שמונצחות באיסנטגרם. "הוא בהחלט אוכל גם אוכל שנראה כמו אוכל רגיל ונורמלי", אומרת ליילה, למרות שלדבריה היצירות שלה לא דורשות הרבה יותר זמן מהכנת ארוחה רגילה. "זה לוקח לי כ-35-20 דקות", היא אומרת. "ואני מנצלת את הזמן של בישול הרטבים כדי להכין את פריטי הגוף והפנים".
בשנתיים שעברו מאז, הספיקה ליילה להכין עשרות דמויות מוכרות ואהובות, כמו מיקי מאוס, פינוקיו, פו הדב, טיגר, מר תפוח אדמה, גופי, קרמיט, אלזה וסקאר, אבל היצירה האהובה עליה ביותר היא דמותו של קארל, הסבא מהסרט ,"UP" אותו הכינה מרצועות עוף (תרנגולת חופש, כמובן), פירה תפוחי אדמה (צבוע עם סלק), קליפות תפוחי אדמה ולחם מחיטה מלאה. "הייתי שמחה לנסות לבנות גירסה תלת-מימדית של קארל", היא אומרת.
אילו דמויות היו המאתגרות ביותר?
"אלן (דג'נרס) וג'יימי (אוליבר)", היא עונה. ואלה לא היו בחירות של ג'ייקוב הפעם. לפעמים היא מחליטה לפסל דמויות מעולם המבוגרים, כמו אלן דג'נרס, שאירחה אותה בתוכנית הטלוויזיה שלה, או הומאז' לגיבורי תרבות שהלכו לעולמם, כמו פרינס, דיוויד בואי ומוחמד עלי.
"כשפתחתי את דף צילומי האוכל שלי באינסטגרם לא היה לי מושג מה אני עושה, ומה זה האשטאג, אבל אחרי חודש העניינים הסתדרו והעסק התחיל להתרומם", אומרת מי שצימצמה את שעות העבודה שלה בגיוס עובדים בתחום הרפואה, כדי שתוכל להשקיע בפן היצירתי במטבח. הרעיון מאחורי העלאת "יומני האוכל של ג'ייקוב" לאינסטגרם היה בסך הכל לעורר השראה בקרב אמהות אחרות, לעודד אותן לשתף את הילדים בעבודה במטבח, ולהוכיח שלמרות שזה נראה מסובך - זה בהחלט אפשרי.
באתר שלה - www.jacobsfooddiaries.com/recipes - היא גם מציעה מתכונים וצילומים של תהליך העבודה. לילדים לא אכפת אם זה פיסול פשוט או מורכב, היא אומרת. "כשאני מסתכלת על האריה הראשון שעשיתי, הוא נראה לי היום מאוד לא מורכב, אבל אני לא רואה הבדל בהתרגשות של ג'ייקוב מהארוחות. הוא מתלהב מאלה שאני עושה היום ממש כמו מהראשונה".
למען האמת, היא מודה, ההצלחה שלה הפתיעה אותה מאוד. כיום יש לה עשרות אלפי עוקבים (101K באינסטגרם), ראיונות עם כלי תקשורת בכל רחבי העולם, ופניות מחברות מזון מובילות לתרום מהיצירתיות שלה למאמצי השיווק שלהם. היא גם מוצאת עצמה מסתובבת בעולם ונותנת טיפים לשפים חובבים בכל הנוגע לפיסול באוכל.
איך את מרגישה כסלב בינלאומי?
"לא הייתי אומרת שאני סלב", ליילה מצטנעת. "אבל זאת בהחלט חוויה מדהימה. גם בחלומות הכי פרועים שלי לא הייתי מעלה על דעתי שקצת יצירתיות במטבח תהפוך להיות קריירה!"
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תנובה