הילד צמחוני ואתם מודאגים? כך תספקו לו תזונה נאותה
הילד החליט שהוא לא מוכן לאכול בשר ואתם אובדי עצות? אין סיבה להיות מודאגים, כיום קיימים תחליפים רבים שיכולים לספק עבורו את כל מה שהוא מחסיר כשאינו צורך B12 מן החי
בשיתוף תנובה
מהרגע שהילד התחיל לאכול אוכל מוצק, בערך בגיל 6 חודשים, הרכבתם לו תפריטים מאוזנים ככל שמומלץ והילד, עשה פרצופים חמודים עם כל טעם חדש שנכנס לפיו ואכל הכל. עד גיל שנתיים לערך, הכל היה טוב ויפה. בשלב כלשהו הילד התחיל לפתח טעמים – את זה אכל, את זה פחות ואחרים סרב בכלל לטעום. אולי זה בכלל קרה מאוחר יותר והילד שלכם הגיע לגיל יותר בוגר והחליט שבשר הוא לא אוכל. כלום לא עזר ומאז אתם מודאגים. האם יש סיבה לדאגה שלכם?
מה חסר לילד שאינו אוכל בשר?
ילד שלא אוכל בשר עלול לסבול ממחסור בחלבון, ויטמין B12, ברזל ואבץ. צמחונות, כך מראים מחקרים, מצביעים על כך שהצמחונים סובלים פחות ממחלות כגון מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סרטן וסוכרת. נכון, עד כאן תדמית הצמחונות מנצחת, אבל גם בוגרים צמחונים עלולים לסבול מבעיות תזונתיות שונות והתופעות האלה מדאיגות הרבה יותר בתקופת הגדילה וההתפתחות.
חסרים תזונתיים בשלב תהליך הגדילה, עלולים לפגוע בהתפתחות רקמות ואיברים כמו עצמות, שיניים ושרירים, ולפגוע בתפקודי הגוף. ככל שהילד אוכל פחות סוגי מזונות בסיסיים, יהיה צורך להשקיע יותר מאמץ ולספק לו את רכיבי התזונה החיוניים לגדילה והתפתחות תקינה שלו ממקורות מזון אחרים.
כמו שציינו קודם, החסרים העיקריים שעלולים להיווצר אצל מי שמקפיד על תזונה צמחונית הם מחסור בחלבון, בוויטמין B12, בברזל ובאבץ. על מה אחראי כל אחד מה?
- חלבון - חשיבותו בבניית הרקמות בגוף, אנזימים, הורמונים ונוגדנים.
- ברזל - מחסור בו עלול לגרום לאנמיה אבל לא רק. מחסור בברזל גורם לעייפות, קשיי ריכוז וזיכרון ואפילו ירידה ביכולת הלמידה.
- B12 - זהו ויטמין חיוני במיוחד לגוף; הוא אחראי ליצירת כדוריות הדם האדומות, בניית החומר הגנטי, לתפקוד מערכת העצבים ולגדילה והתפתחות, בעיקר אצל ילדים. מחסור ב-B12 עלול להתבטא בחוסר תיאבון, עייפות, חוסר עמידות בפני זיהומים ולעיתים אף עלול להיגרם נזק עצבי בלתי הפיך. B12 מצוי בבשר, ביצים ומוצרי חלב בלבד.
- אבץ - נמצא בכל תאי הגוף וחשוב לגדילה, לפעילות הורמונלית, לתפקוד מערכות המין, לעמידות המערכת החיסונית בפני זיהומים ולריפוי פצעים. מחסור באבץ עלול לגרום לשינויים בחוש הטעם, בעיות בעור, נשירת שיער ועייפות. בתינוקות עם מחסור באבץ, נראה לעתים עיכוב בגדילה ובהתפתחות. המקור העיקרי לאבץ הוא בשר אבל הוא נמצא גם בקטניות, סויה, אגוזים ודגנים מלאים.
אם כך, מהם תחליפי המזון, שמספקים את כל הצרכים למי שאינו אוכל בשר?
- קטניות (שעועית, עדשים, חומוס, אפונה, סויה)
- מוצרי חלב, ביצה, דג (למי שאוכל דגים)
- תחליפי בשר מהצומח על בסיס סויה או טופו
החזירו לילד שלכם את מה שהגוף שלו צריך
ברמה ההתנהגותית, אם הילד שלכם החליט להיות טבעוני או צמחוני, אל תיכנסו איתו למצב מלחמה. הקשיבו לו; ילד ובעיקר מתבגר, שיחוש תמיכה בבית, יתייעץ אתכם ויש סיכוי שיקשיב וישתף פעולה.בהנחה שאתם משתפים פעולה והחלטתם להתאים תפריטים מתאימים לילד וגם לשאר בני המשפחה, כדאי ומומלץ להתייעץ עם תזונאי, שיעזור לכם לעשות היערכות מחדש במטבח והנה כמה המלצות:
B12 - הקפידו על כך שיצרוך מוצרי חלב וביצים (לדוגמה: כוס חלב מכילה כ-50% מכמות ה-B12 הרצויה ליום) וגם דגים
ברזל - ברזל נמצא בקטניות, דגנים מלאים, אגוזים, פירות מיובשים, עגבניות, פלפלים, כרוב, פלפלים, פירות הדר, קיווי, תותים, פסיפלורה ומלון ביחד עם מזונות עתירי ברזל כמו עדשים, אגוזי מלך, שקדים וקשיו.
חשוב לדעת, ברזל המגיע מהצומח נספג בצורה פחות יעילה בגוף בהשוואה לברזל שמקורו בחי, ולכן מי שאינו אוכל בשר, חשוב שיאכל כמעט פי 2 מכמות הברזל שדרושה לאוכלי כל.
סידן - מוצרי חלב הם מקור טוב לסידן עבור צמחונים. טבעונים יכולים לקבל אותו מאגוזים כמו שקדים וקשיו, ומקטניות כמו שעועית לבנה, שומר, אפונה ירוקה, ברוקולי ועוד.
אבץ – נמצא בדגנים מלאים, בקטניות, מוצרי חלב, מוצרי סויה, ביצים ואגוזים.
חלבון – נמצא בקטניות, טופו, סייטן, אגוזים ודגנים מלאים וכמובן - ביצים ומוצרי חלב.
עוד כמה הערות חשובות
שלא כמו מבוגרים, ילדים זקוקים לאנרגיה מרובה ורבת קלוריות וליותר מ-3 ארוחות ביום. אוכל צמחוני מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים ונותנים תחושת שובע ומלאות. שימו לב, שהילד לא יצרוך בגלל אותה תחושה, פחות מזון מהדרוש לו.
כדי לדאוג שברזל ייספג ביתר קלות אצל ילדים, הכינו להם מזון מועשר בברזל, כמו דייסות, דגני בוקר ומוצרי חלב מועשרים בברזל. אלה דברים שילדים אוהבים בדרך כלל וזה עשוי לעשות את העניין קל יותר.
- המלצה שנכונה תמיד - הפחיתו שתייה ממותקת ואכילת חטיפים חסרי ערך, שרק ממלאים אבל לא מוסיפים לתזונה. שלבו ארוחות ביניים של פירות מיובשים, לחם מרוח בממרח בוטנים, שקדים, אגוזים, גרגרי חומוס וחטיפי חלבה. נסו לקנות ממרחי אגוזים טבעיים, שיחליפו ממרחי שוקולד למשל ועשויים להתחבב על חיכם של ילדים.
- יש לכלול בתפריט היומי של ילדים צמחונים מזונות מועשרים בברזל, כמו דייסות, דגני בוקר ומוצרי חלב מועשרים בברזל וכן דגנים מלאים, קטניות וביצים.
- הגבירו את ספיגת הברזל על ידי מזונות עתירים בוויטמין C, כמו מיצי הדרים, ירקות טריים כגמבה ופלפל ועוד.
- הכינו חטיפי גבינה לילדים כמו קוביות גבינה צהובה, כארוחת ביניים.
ילד צמחוני אינו גזרה משמיים, אולי אפילו להיפך – אולי זו ההזדמנות לשנות את הרגלי התזונה של כל המשפחה ולשלב יותר אוכל טרי ובריא ופחות ג'אנק פוד. יש תחליפים ראויים, טעימים ובריאים ובעיקר – יש שפע מתכונים נפלאים ברשת. חפשו בבלוגים ובמדורי האוכל, חפשו במנועי החיפוש לפי מרכיב המזון שתשימו באותו יום במרכז. הבטחה שלנו – תגלו הפתעות טעימות ויצירתיות במיוחד.
בשיתוף תנובה