חיוך לבן: הקשר בין סידן לבריאות הפה והשיניים
חשוב לא רק לבניית העצמות: למה חשוב לצרוך סידן דווקא בתקופת הילדות ומה חשיבותו לבריאות הפה והשיניים - ובכלל לבריאות הגוף? כל התשובות
בשיתוף תנובה
עוד כילדים הרגילו אותנו לקיים שגרת צחצוח שיניים קבועה, בוקר וערב לפחות. ניקיון השיניים, כך לימדו אותנו, כמו ניקיון הגוף, הוא פעולת חובה שוטפת בהיגיינת הגוף. ככל שגדלנו קיבלנו הסברים על הקשר בין ניקיון השיניים ועששת, שהצטיירה בדמיוננו כצבא הסוכר והחיידקים שמביא איתו המזון שאנחנו אוכלים. מול אותם חיידקים הוצג צחצוח השיניים, כמונע. לעזרת מברשת השיניים, הבטיחו הפרסומות, היתה גם משחת השיניים, המחטא האולטימטיבי, שתעזור באותה מלחמה נוראית בעששת. בשנים האחרונות, מנסים מומחים למצוא הסברים עמוקים יותר לקיומם של עששת ומזיקים נוספים ולדרכים במניעתם בשמירה על פה בריא.
מהי עששת?
עששת היא מחלה זיהומית, שבה מתרחש תהליך הרס הרקמה הקשה של השיניים, הלוא היא זגוגית השן (האמייל). ההרס נגרם כתוצאה מפעולה מזיקה של חיידקים מסוימים שנמצאים על השיניים. תוצאות העששת עלולים לגרום לכאב, הפרעה בלעיסה, בדיבור ובאסתטיקה של הפה.
אבל לא רק חיידקים גורמים לעששת, גם צריכת סוכרים, הפרשת רוק, מבנה והרכב השיניים והרגלי הגיינת הפה, משפיעים על התפתחותה או מניעתה.
העששת היא הסיבה העיקרית לאובדן שיניים והיא אחת מבעיות הבריאות הנפוצות ביותר של האנושות בעשרות השנים האחרונות. היא משפיעה על רווחת חייו של אדם והטיפול בה מצריך ביקור אצל רופא שיניים ונושא איתו עלויות גבוהות.
בעבר נחשבה העששת כמחלה כרונית, שאין ממנה חזרה, אבל היום ידוע, שניתן לרפא ואף למנוע את קיומה על ידי שגרת תזונה, טיפול קבוע בבית ואצל שיננית ורופא השיניים.
למרבה הצער, ילדים רבים סובלים מבעיות עששת. על פי דו"ח של המועצה הלאומית לבריאות הילד ופדיאטריה, 40% מהילדים נגועים בעששת. הדו"ח מציג ירידה בתופעה אצל ילדי ישראל במשך השנים. הסיבה לירידה היא כנראה בעקבות תכניות לקידום בריאות השן, סבסוד עלויות טיפולי שיניים לילדים והוספת פלואוריד למי השתייה, אך עדיין מדובר בתופעה נרחבת, שיש דרכים פשוטות להימנע ממנה.
הקשר בין תזונה לעששת
ידוע כי רמת החומציות של הרוק שמגיע אחרי אכילת מזון עתיר סוכרים וחומצות מונע היווצרות של חיידקים ובכך מפחית את הנזק לשיניים - למדנו על זה כשגומי הלעיסה שעל דגלו נחרטה עבודת הורדת החומציות נכנס לחיינו בסערה לפני מספר שנים. היום יודעים, לפי מחקרים, שגם גבינה מכילה חומרים שגורמים לזרימה מוגברת של רוק, שעוזר גם הוא בשטיפה של השיניים משאריות אוכל.
בניסויים (Weiss & Bibby) נמצא שתזונת מוצרי חלב פרה, בין אם בלעיסה או בשתייה ובתנאי שאינם מכילים כמות גדולה של סוכר, מפחיתים את הסיכוי להתפתחות עששת בשן. נמצא, שאכילת כמות קטנה של גבינה צהובה ובעיקר גבינת צ'דר לאחר ארוחה, בעיקר כזו שעתירה בסוכר, עשויה להפחית את הסיכוי ליצירת עששת.
"קיימת חשיבות רבה לצריכת מוצרי חלב ודרכם סידן, לבריאות הגוף בכלל אבל באופן מובהק יש לו חשיבות לחלל הפה בילדים עד גיל 13-14", אומר ד"ר יצחק טייב, מומחה ברפואת חניכיים ומנהל מרפאת השיניים בבית החולים האוניברסיטאי הדסה בהר הצופים ובעבר היה יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים. "עד גיל זה מתקיימת בניה ובקיעת שיני הקבע, אלה שילוו את האדם כל חייו.
"רוב השן עשוי מרקמה גבישית, קשה ומסוידת. אותה הסתיידות חשובה כי היא האחראית לכך, שרקמת השן תהיה בריאה וחזקה ותוכל לעמוד בתנאים האגרסיביים בחלל הפה", מסביר ד"ר טייב, שמספר גם על החשיבות הנוספת של הסידן לחיי היומיום, בכל גיל - איזון החומציות המשתנה של מאכלים שונים שמכילים חומרים חומציים, למשל משקאות קלים, פרי הדר ומאכלים נוספים, שעלולים לפגוע ברקמת השן. איזון החומציות, שלו תורם הסידן בסביבת חלל הפה, מונע את שחיקת חומר השן ותורם לשימורו.
במחקרים שונים, שנעשו על השפעות מוצרי חלב וגבינות על בריאות הגוף, התגלה שיש למוצרים אלה אפקט מניעתי גם ביצירת עששת. "ברכיבי חלבון החלב, הקזאין, שנמצא בחלב הפרה, יש אפקט מגן על האמייל - זגוגית השן - על ידי עיכוב חיידקי העששת. חלבון זה גם מפחית היווצרות נגעים קטנים בזגוגית הנגרמים עקב דה-מינרליזציה – היוצרת פגיעה במעטפת השן, וכך חלבון זה על ידי רה-מינרליזציה מגן על השן." מסביר ד"ר טייב.
איך קובעים מינונים מתאימים של מוצרי חלב לילדים?
"כוס חלב מכילה כ 200 מ"ג סידן. צריכת הסידן המומלצת הממוצעת הינה 800-1,300 מ"ג ליום כתלות בגיל, כך שבאמצעות שילוב של מוצרי חלב לסוגיו עם מזונות נוספים עתירי סידן (כגון דגנים, ירקות, טחינה) ניתן להגיע לכמות יומית מספקת להתפתחות תקינה מבחינת בריאות השן. חשוב שלאותה מנת סידן תהיה תוספת של ויטמין D (למשל בחשיפה קצרה לאור השמש) כדי להגדיל את יכולת ספיגת הסידן בגוף".
"חשוב להדגיש, שמעבר ליתרונות של חלב לבריאות הפה, שסקרנו כאן, כדי לקבל את כל יתרונות החלב, יש להקפיד על היגיינת הפה. צחצוח ושימוש בקיסם או חוט דנטלי חשובים מאד. הסיבה היא, שבחלב יש גם סוכרים, שעלולים להיות מפתחי עששת ולכן צריכת חלב ושמירה על היגיינת הפה, יבטיחו את יתרונות הצריכה עם מניעת הנזקים שעלולים להתלוות אליה", אומר ד"ר טייב ומוסיף שבכל מקרה, תמיד יש לשים לב ולעקוב ובמידה שקיים חשש לרגישות כלשהי לסוגי מזון, מומלץ להתייעץ עם תזונאי, לטובת השלמת התזונה והתמונה.
בשיתוף תנובה