רגישים לחלב או ללקטוז? כך תדעו מה ההבדל ומה מותר לכם לאכול
כל כך הרבה שמעתם על הלקטוז הזה, אבל בואו נודה על האמת - לא הרבה יודעים מה זה בדיוק לקטוז, מהי הרגישות, איך היא באה לידי ביטוי ומה אפשר או אי אפשר לאכול. אז הנה קצת סדר וגם מתכונים דלי לקטוז שיעשו חשק לכולם
בשיתוף תנובה
כאבי בטן, קשיי נשימה, פריחה ואי נוחות במעיים הם תגובות הנילוות לא פעם לצריכת מוצרי חלב אצל הרגישים להם. יחד עם זאת, חשוב לדעת שקיימים שני סוגים של תגובות לרגישויות הללו, וכדי להבין ממה כדי להימנע ולמה לשים לב, קודם עלינו לדעת מהו אותו לקטוז האחראי לחלק מהסימפטומים.
"לקטוז הוא סוכר חלב שנמצא באופן טבעי בחלב, והוא מורכב מגלוקוז וגלקטוז", מסבירה רותי אבירי, הדיאטנית הקלינית של תנובה. הרגישויות, כאמור, מתחלקות לשני סוגים: הראשון הוא אלרגיה - "אלרגיה לחלב ולחלבון החלב נתפסת, פעמים רבות, כאלרגיה ללקטוז, אך זו טעות - אם למישהו יש אלרגיה לחלב הוא יכול לפתח תגובה אלרגית שעלולה לגרום למוות. רגישות ללקטוז , מצד שני, נובעת מהעובדה שלהרבה אנשים אין מספיק מהאנזים שמפרק את הלקטוז מכיוון שהוא מורכב משני חד סוכרים. כשהלקטוז לא מתפרק, הוא יוצר בגוף תגובות לא נעימות במערכת העיכול."
מה ההבדל בין רגישות אצל ילדים ומבוגרים?
"רגישות ללקטוז שכיחה יותר אצל מבוגרים וכמעט אינה קיימת בקרב ילדים. משום שעלתה המודעות בשנים האחרונות ורגישות ללקטוז הפכה די שגורה אצלנו, הרבה פעמים הורים לילדים שטוענים שהם סובלים מכאבי בטן, משייכים באופן מיידי את הכאב ללקטוז מבלי לבדוק כמו שצריך ומורידים את מוצרי החלב מהתפריט של הילדים. זה חבל כי אין סיבה אמיתית להפחית, משום שגם אם יש רגישות ללקטוז, יש עדיין מוצרי חלב שאפשר לאכול."
אז מה אוכלים?
הנה בשורה די משמחת. הרבה אנשים חושבים שרגישות ללקטוז משמעה הפסקה מוחלטת של מוצרי חלב. מדובר בטעות קשה, שכן יש לא מעט מוצרי חלב שהם למעשה כל כך דלי לקטוז, שממש קשה להאמין. "גם אם יש רגישות ללקטוז, המחקרים מראים שמותר לצרוך עד 2 כוסות חלב ביום, בזמן האוכל ללא סימפטומים", אומרת אבירי. בנוסף, מוצרים כמו יוגורט, חמאה וגבינה צהובה, מכילים אחוזים אפסיים של לקטוז ולכן אין שום בעיה ואפילו רצוי לצרוך אותם.
יחד עם זאת, אבירי מציינת כי יש בשוק מוצרים דלי לקטוז בהם פירקו באופן יזום את שני החד סוכר, מה שמקל על עיכולם. "זה משהו שכדאי לדעת כי אנשים מורידים את כל מוצרי החלב מבלי לדעת שהם בכלל לא חייבים. במיוחד עם גבינה צהובה, למשל, שתי פרוסות ביום גם מספקות כמות משמעותית של סידן וזה בכלל לא משנה אם הוא רגיש ללקטוז או לא".
מה שכן, היא מבקשת להדגיש, שמתחליפים לעיתים קשה לקבל את הכמות הנדרשת של סידן - וזהו מרכיב חשוב בגדילה וצמיחה אצל ילדים. "צריך לאכול כמות מכובדת מאוד של כרוב או ברוקולי, למשל, כדי לקבל כמות סבירה של סידן, אופציה נוספת היא סרדינים עם העצמות מה שבדרך כלל ילדים לא מאוד אוהבים, או 100 גרם שקדים. כמובן שיש אפשרות של סויה כתחליף, אבל כאמור, ממש לא חייבים".
אז אחרי שעשינו קצת סדר בתחום, הנה כמה מתכונים דלי לקטוז שיעשו לכם את היום, המתכונים באדיבות קוקי אבוטבול, שף תנובה:
סלט חצילים עם קוביות גבינה צהובה פריכות
המרכיבים (ל-4-6 סועדים):
2 חצילים
3 פלפל אדום
6 שיני שום
200 גרם אצבעות גבינה צהובה
3 כפות מיץ לימון
1 כוס שמן זית
1 כף סוכר
מלח גס
פלפל שחור גרוס
100 גרם פנקו
צרור כוסברה
צרור נענע
צרור פטרוזיליה
אופן ההכנה:
- חותכים את אצבעות הגבינה לקוביות של 2X2 ס"מ ומשאירים על השיש כדי שתתרכך.
- בעזרת מזלג מחוררים את החצילים ומניחים בתבנית משוחה במעט שמן זית.
- צולים את החצילים בטמפ' גבוהה (220 מעלות) כ-25 דקות. מוציאים ומקררים מעט, קולפים את החצילים בזהירות ומגלים את תוכנם.
- במקביל מניחים בתבנית נוספת פלפלים אדומים וצולים באותה טמפ' (220 מעלות) כ-15 דקות. מוציאים, מניחים בקערה ומכסים בניילון נצמד למשך 20 דקות (על מנת להקל על הקילוף).
- מקלפים את הפלפלים וקוצצים ביחד עם החצילים והשום, מוסיפים שמן זית (משאירים קצת לפנקו המתובל), לימון, סוכר, מלח גס ופלפל שחור גרוס.
- קוצצים את עשבי התיבול ומערבבים עם הפנקו עם מעט שום, שמן זית ומלח, מגלגלים את קוביות הגבינה בפנקו המתובל תוך לחיצה ואופים בתנור (גריל עליון אם ישנה אפשרות) ב-140 מעלות למשך 8 דקות.
- "שותלים" את קוביות הגבינה עם הפנקו על סלט החצילים.
פריטטה תפוחי אדמה ובצלים מוזהבים עם קוביות גבינה
המרכיבים (ל-4-6 סועדים):
300 גרם תפוחי אדמה קטנים
2 בצל לבן/ סגול, קצוצים
4 ביצים
200 גרם גבינה צהובה, פרוסה לקוביות 1X1 ס"מ
3 כפות שמן זית
מלח גס
פלפל שחור גרוס
כפית תימין יבש
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה במים עד ריכוך, מקררים וחוצים.
- טורפים את הביצים יחד עם מלח, פלפל ותימין למשך 2 דקות – יש חשיבות לזמן – ככל שנטרוף יותר כך ייכנס יותר אוויר ותיווצר תפיחה יפה בעת הטיגון
- מחממים מחבת בקוטר 26-28 ס"מ ומזהיבים בה את תפוחי האדמה, מוסיפים את הבצל ומזהיבים (זהירות לא להגיע לחריכה).
- מוסיפים את תערובת הביצים, מוסיפים את קוביות הגבינה ומכסים במכסה - המהדרין הופכים כדי לקבל צבע "בלונדיני", אבל אפשר גם להפוך לצלחת ולפרוס.
מטבוחה קישואים
המרכיבים (ל-4-6 סועדים):
8 קישואים בינונים, חתוכים לקוביות בגודל 1X1
3 בצל לבן בינוני, חתוכים לקוביות בגודל 1X1
3/4 כוס שמן זית
כף מלח
200 גרם גבינה צהובה, מגוררת
ענף תימין
אופן ההכנה:
- מחממים סיר/ קלחת, מוסיפים את שמן הזית ומאדים את הצבל והקישואים יחד (לא מגיעים להזהבה - הבצל נשאר לבן) בטמפ' נמוכה (קונפי) ובסבלנות על מחבת.
- מתבלים במעט מלח, מקפידים לערבב ולמעוך בעזרת מזלג.
- מורידים מהאש ומפזרים מעל את הגבינה הצהובה ואת התימין.
בשיתוף תנובה