שתף קטע נבחר

 

ליל סדר עם ילדים - אפשר גם אחרת

הכנה מראש, הגדה צבעונית, בגדים להחלפה ומשחקים. במקום לצפות שהילדים ישבו בשקט ערב שלם סביב השולחן וימתינו בסבלנות לארוחה, כדאי להיות מציאותיים ולהיערך בהתאם

 

איך עוזרים לילדים עם הפרעות קשב בליל הסדר ובחופש? צפו:

 

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כשאתם נזכרים בליל הסדר שלכם כילדים - מה עולה לכם בראש? מפגש עם בני הדודים? שעמום מההגדה הארוכה? הבגד החדש שצריך לשמור שלא יתלכלך ואולי הפאדיחה שקרתה לכם שהגיע תורכם לקרוא בהגדה?

 

"המפגש המשפחתי של ליל הסדר עלול להפגיש אותנו עם נושאים מורכבים רבים, החל מאיפה חוגגים או אצל מי הילדים (במקרה של הורים גרושים למשל) וכלה במפגש עם יחסים מורכבים ובעיתיים עם מי מבני המשפחה", אומרת הדס שמואל, מטפלת באמצעות מוסיקה (MA), מומחית בהתפתחות ילדים (B.ED חינוך מיוחד) ומנהלת קבוצת יעוץ חינמית להורים ברשת "התפתחות רגשית מילדות ועד בגרות".

 

שמואל נותנת 13 עצות לעבור את ערב ליל הסדר בצורה הטובה ביותר:

 

1. הודיעו לילדים היכן מתקיים הסדר. את הלבטים וההתלבטויות תשאירו לעצמכם.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

2. זכרו איך הייתה חווית ליל הסדר שלכם כשנכנסתם לבית מוכר/לא מוכר שאולי השתנה בעקבות הצבת השולחן במקום הסלון המוכר. זכרו כמה מוזר עלול להיות המפגש עם פרצופים חדשים וכן שתתכן אי וודאות לגבי הקשר של אורח מסוים למשפחה.

 

3. אם יש לכם עניין אישי עם מי מיושבי השולחן, יהיה מוטב לו תדברו עליה לפני הישיבה לשולחן אפילו רק ברמת תיאום הציפיות. לא מומלץ לפתוח נושאים הרי גורל סביב השולחן בנוכחות כולם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

4. הכינו את הילדים ככל הניתן: "נלך לבית ההוא שביקרנו בו כבר/לא ביקרנו בו. צפויים להגיע האורחים הבאים (ולפרט), ייתכן וגם ההוא יגיע (זה שאולי אנחנו לא מדברים איתו), כשנגיע תוכלו ל... ואחר כך תוכלו ל... ובמקרה ש... תוכלו לפנות אלינו/לעשות משהו מסוים".

 

5. למרות הציפייה שהילדים ישבו יפה ולאורך זמן, רוב הילדים יתקשו במשימה זו מסיבות שונות, ביניהן: שפת ההגדה אינה שפה מדוברת ומובנת, בהגדה יש מלל רב עבור רבים, אם אינם קוראים עדיין הם אינם שותפים בהגדה, מה שיוצר ציפייה לסיום שאינו ברור מתי יגיע. למשפחות שאינן שומרות על קדושת החג מומלץ לתת לילדים שמתקשים לשבת תפקיד של תיעוד החג במצלמה. אפשר גם לאפשר פינה בה יש משחקים שהם אוהבים.

 

6. לילדים רכים בשנים כדאי לרכוש הגדה לצביעה, כזו שיוכלו במהלך השולחן לצבוע בה וכך להיות שותפים בדרכם. לילדים בגילאי בית הספר היסודי, עד כיתה ה', מומלץ לרכוש הגדה המותאמת לגילם עם איורים ואותיות גדולות יותר ומנוקדות. במהלך ההקראה שתפו את הילדים לפי רמתם דרך חידון, שיר, בקשת הצגה של סצנה וכדומה.

 

קראו עוד:

עשרת הקשיים הגדולים של ההורים

הגיע הזמן: בובה אתיופית ראשונה בישראל

הצלם שמנציח את המציאות של ילדי ישראל

 

7. יש הרבה מאוד אוכל לרוב על שולחן החג. הכמות איננה קשורה כלל ליכולת של הילדים לאכול או לעניין שלהם. היו קשובים להם ולכמויות אותם הם מבקשים וכלל אצבע: מה שמונח על שולחן לפניהם ניתן לאכילה לפי בחירתם. אם יש מצה מול עוף בתנור והם בוחרים מצה, כבדו את בחירתם.

 

8. תנו לילדים לאכול מעט לפני הסדר או בתחילתו. רעב הוא צורך בסיסי, אם לא ימולא, הילד ישדר מצוקה או עצבנות, לדרוש ממנו להתאפק ולאחר את השעה בה הוא רגיל לאכול בזמן ניכר ולצפות שיהיה רגוע וסובלני, בוודאי כאשר אינו מבין את התוכן או מבוהל מכמות הגירויים (אוכל ואנשים למשל) יהיה בבחינת מבחן שהוא בוודאות יכשל בו.

 

9. אם רכשתם בגדים חדשים לחג, קחו בחשבון שהם עלולים להתלכלך. הכינו מראש אופציה לבגדי החלפה וותרו מראש על המשפט הנודע - "נו, תראה מה עשית".

 

10. נסו לעודד מנוחה לפני הארוחה ואם לא תצליחו, קחו בחשבון את מצב העייפות של הילד והמנעו מלכעוס עליו על התנהגויות שאתם יודעים מהעבר שנובעות מעייפות.

 

11. במקום מתנת אפיקומן אחת, עם גילוי האפיקומן תנו לכל ילד מתנה משחק קטן (ושקט) שיוכל להתעסק בו ליד השולחן במקביל.

 

12. אם אתם מוצאים את עצמכם מתעסקים במשמעת של הילדים יותר מדי, קומו רגע וחשבו מסלול מחדש - מה ניתן לעשות אחרת, האם שווה לריב איתו ולהרוס את אווירת החג או אולי כדאי לאפשר לו לגשת הצידה ולעסוק במשהו שירגיע/ירחיק/יאפשר לו לווסת את עצמו בצד לזמן מוגבל או בכלל (גם סמארטפון נחשב).

 

13. זכרו שזה "חג" ואומרים לחגוג אותו. נתבו את האנרגיות למקום של יחד, שמחה; וחשבו איזה זיכרון יישאר לילדכם ממנו כמו איזה זיכרון אולי אתם מתקנים בעודכם פועלים אולי אחרת מהאופן שבו שבחרו הוריכם לפעול.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תנו לילדים לאכול מעט לפני הסדר או בתחילתו
צילום: shutterstock
מומלצים