שתף קטע נבחר
 

כשאשתך בדיכאון אחרי לידה

דיכאון אחרי לידה הוא מצב שהרבה פעמים נשים מעדיפות לא לדבר עליו וגברים מאמינים שהזמן יעשה את שלו. שלוש סטודנטיות החליטו לצאת בקמפיין בשם "ואיך אשתך מרגישה?" כדי להעלות את המודעות. "בתקופה בה הייתי בדיכאון עמוק בעלי לקח חופשה מהעבודה והיה איתי רוב הזמן", מספרת אישה שסבלה מהתופעה

כשספיר ישולס, נופר וילנר ושובל כץ, סטודנטיות מהמכללה למנהל, התבקשו ליצור קמפיין חברתי במסגרת הלימודים, הן בחרו להעלות את המודעות לדיכאון אחרי לידה עם קמפיין בשם "ואיך אשתך מרגישה?", ולפנות לגברים.

 

"הרצון לעסוק בנושא הדיכאון לאחר לידה נבע מכך שבסביבתנו הקרובה נמצאות נשים לקראת לידה ואימהות צעירות", הן מסבירות. "נחשפנו לשיח על דיכאון לאחר לידה והבחנו שקיים טאבו תרבותי על הנושא ונשים ממעיטות מלדבר על התחושות ועל הקשיים הרגשיים המתלווים למצב החדש".

 

למה אתן פונות דווקא לגברים? 

"החלטנו לפנות לקהל זה משום שהוא הפרטנר לגידול הילדים, הוא נמצא לרוב בסביבתה של היולדת ולכן הוא בעל פוטנציאל גבוה להבחין בתסמינים של הדיכאון אצל בת זוגתו. הבחנו כי הקמפיינים בנושא דיכאון לאחד לידה פונים לנשים ואף אחד לא הבחין בפוטנציאל הטמון בפניה לקהל יעד שונה וגברי.

 

"משום שנושא זה אינו קרוב אלינו אישית, בצענו מחקר שבמהלכו ראיינו נשים שהתמודדו עם דיכאון לאחר לידה ובני זוגם. הגענו אליהם דרך קבוצות בפייסבוק, עמותות העוסקות בנושא ובראשן 'אמא יקרה'. המסקנה שהגענו אליה היא שלאחר הלידה האישה חווה דיכאון, היא ובן זוגה מבחינים בזאת, אך שניהם מייחסים זאת לשינויים הורמונליים, לחוסר שינה או למצב החדש. בעצם הם לא קוראים לילד בשמו ובטוחים שהבעיה תחלוף".

 

קמפיין
ספיר ישולס, שובל כץ ונופר וילנר(צילום: אלבום פרטי)

הקמפיין מתקיים היום (ב') ומחר (ג') בסניף של "סופר-פארם" ברמת החייל, והוא כולל שני מהלכים. המהלך הראשון הוא השמעת שיחה פיקטיבית בסניף (ההקלטה תושמע על ידי רמקולים המוחבאים בין מוצרי התינוקות), כדי לגרום לקהל היעד לחשוב שהוא מאזין לשיחה אינטימית, שהוא אינו אמור לשמוע אותה, ובה אישה משתפת את חברתה בתחושות ובקשיים איתם היא מתמודדת. למעשה, תחושות אלה מדומות תסמינים מוכרים והשיחה מבוססת על ראיונות שבוצעו עם נשים שחוו דיכאון לאחר לידה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מהלך נוסף הוא חלוקת פרחים על שמשות של רכבים, במספר חניונים באזור, המכילים מידע אינפורמטיבי על הנושא, בכדי להניע את הגברים ליזום שיחה עם בנות זוגם על הנושא. "הרכבים עליהם נשים את הפרחים יהיו רכבים בעיקר עם מדבקה של קבוצת הפייסבוק 'אבא פגום' ורכבים בהם נבחין בכיסא תינוקות או מדבקות בסגנון 'תינוק באוטו'", מסבירות יוזמות הקמפיין.

 

"החלטנו להתמקד דווקא ברכבים עם מדבקה של 'אבא פגום' משום שקבוצה זו כוללת את קהל היעד ויש לה מנהג שבו חברי הקבוצה מניחים אחד לשני פתק עם ממתק על שמשת הרכב. החלטנו להשתמש במנהג זה ולקחת אותו לכיוון שונה לטובת הקמפיין".

 

קמפיין
להעלות את המודעות ולגרום לזוגות לדבר על הקושי(צילום: אלבום פרטי)

"לא רציתי לצאת מהבית"

"בתקופה בה הייתי בדיכאון עמוק בעלי לקח חופשה מהעבודה והיה איתי רוב הזמן", מספרת שגית ברמי, ממיסדות עמותת "אמא יקרה" וחברת הוועד המנהל. "הוא לקח אותי לטיפולים שונים וטיפל בכל מה שקשור לילדים והבית. בנוסף הוא קיבל תמיכה של פסיכותרפיסטית שהנחתה אותו ועזרה לו להתמודד עם המצב הקשה שלו הייתה שותפה כל המשפחה. חלק מהקושי הגדול שאיתו הם התמודדו היה הסירוב שלי לצאת מהבית ולהיות בקשר עם משפחה מורחבת וחברים. האמת שפחדתי שיראו אותי במצב הזה.

 

"אחת ההנחיות שהוא קיבל מהרופאים זה לנסות ולנרמל את חיי מחוץ לאשפוז היום, כלומר לבקש ממני למלא מטלות תפקודיות בבית כגון: הפעלת מכונת כביסה וקיפול הכביסה, קצת בישול וכדומה, וזה בדיוק מה שהוא והוריי עשו. בנוסף, למרות שלא רציתי לראות אנשים, הוא היה לוקח אותי איתו לקניות לפעמים בסופר שהכי רחוק מהבית כדי להקטין את הסיכוי שאפגוש אנשים שאני מכירה אבל בכל זאת אעשה איתו קניות.

 

"דוגמה נוספת היתה שהוא היה לוקח אותי לאכול צהריים במסעדה מיד כשסיימתי את יום האשפוז. אף פעם לא חשתי בנוח עם כל זה ואפילו שנאתי את כל הפעולות הללו אבל היום אני יודעת שאם הוא לא היה נצמד אליי ועושה איתי את הדברים הללו ההחלמה הייתה נדחית. ההחלטה הכי חשובה שהוא לקח ושבעצם גרמה לי לצאת מהדיכאון הייתה לעזוב את הדרום ולחזור הביתה לצפון, לבית החדש שקנינו, קרוב להורים ולמשפחה כי שבוע וחצי אחרי שחזרנו לצפון הדיכאון פשוט התחיל להיעלם".

 

קראו עוד:

מותשת או בדיכאון אחרי לידה? כך מזהים

מחקר: שיעור הדיכאון אחרי לידה בישראל הכי גבוה

"כשבתי נולדה קיבלתי סטירה לפנים"

 

מנסיונך, מה את מציעה לגבר שאשתו סובלת מדיכאון אחרי לידה?

"אישה הסובלת מדיכאון אחרי לידה סובלות מהרגשת בדידות וההרגשה שאף אחד אינו מבין אותה. דווקא בתקופה הזאת היא זקוקה מאוד לתמיכתו של בן או בת הזוג שלה. היא זקוקה להקשבה, שיהיה מישהו שיקשיב לקשיים שלה, למה שעובר עליה אך יחד עם זאת שינסה גם לעודד אותה, להוציא אותה מהבית, לנסות לעשות איתה דברים פשוטים כגון: טיול על שפת הים, בית קפה, לפנות לה זמן כדי שהיא תוכל לעשות משהו שהיא אוהבת, לסייע לה בלילה כדי שהיא תוכל לישון כמה שעות רצוף - זהמאוד חשוב.

 

"בנוסף, חשוב שבן הזוג יפנה לתמיכה רגשית מאיש מקצוע שמתמחה בדיכאון אחרי לידה על מנת שיקבל תמיכה ויוכל לפרוק את שעל לבו וגם יוכל לקבל כלים להתמודדות עם מצבה של בת זוגו.

 

"דבר נוסף ומאוד חשוב - לנסות ולא להיכנס לעימותים עם בת הזוג. זה לא הזמן לנהוג בשיפוטיות ולהתרגז מכיוון שזה לא אישי נגדו. זה מצב נפשי מורכב שבו האישה יכולה לעיתים להאשים את בן הזוג בכל מיני האשמות שווא, להתרגז יותר מבדרך כלל או לסירוגין לא לתקשר. חשוב להבין שאם המצב מוזר לך, לא ברור לך איפה אותה אישה שהתחתנת איתה ומה קרה לה פתאום - זה הזמן לעצור ולהגיע לטיפול. לא להזניח ולחשוב שזה יעבור מתישהו".

 

תסמיני דיכאון אחרי לידה:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
ההודעה שמחלקים לגברים במסגרת הקמפיין:
 
מתוך קמפיין "ואיך אשתך מרגישה?" (צילום: אלבום פרטי)
מתוך קמפיין "ואיך אשתך מרגישה?"(צילום: אלבום פרטי)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"פחדתי שיראו אותי במצב הזה"
צילום: shutterstock
מומלצים