שתף קטע נבחר

 

הילדים באווירת סוף קורס - מה עושים?

הם טוענים ש"כבר לא לומדים כלום בבית ספר", מתקשים לקום בבוקר ומנסים להתחמק מהמטלות שעוד צריך לעשות. איך בכל זאת אפשר לעזור לילדים לסיים את השנה עם קצת יותר אנרגיות?

כל שנה זה קורה. אנחנו מגלים "פתאום" ששנת הלימודים עומדת להסתיים. השבועות האחרונים האלה של השנה מביאים איתם שמחה, התרגשות וציפייה, ומצד שני בתקופה הזאת הילדים כבר עם רגל אחת בחופש, לא רוצים לקום לבית ספר, משקיעים פחות בהגעה והקשבה לשיעורים ומתכננים את הבילויים שלהם לחופש הגדול.

 

המורים מרגישים ירידה גדולה במשמעת ובמוטיבציה, חווים תסכול גדול עם הרצון שלהם להמשיך ללמד עד היום האחרון (אפילו שגם הם כבר חושבים על החופש שמתקרב) ומרגישים בחלק מהזמן שהם מעין בייביסיטר זמני של סוף השנה.

 

בית ספר (צילום: shutterstock)
תחושת עייפות(צילום: shutterstock)

"סוף שנה" זה למעשה השליש האחרון של השנה ויש בו תופעות המיוחדות לתקופה הזאת: בעיות משמעת רבות צצות או מחמירות בתקופה הזו, הילדים מתחילים לבדוק גבולות כמו בתחילת השנה, מתחילות לצוץ מחדש בעיות חברתיות, חרדה מהשינויים שסיום השנה מביא איתו, רגרסיה ורגשות שעולים וצפים כמו שמחה והתרגשות או אכזבה ותסכול מהשנה שהייתה. הלחץ עולה לקראת הסיום, עייפות וכמובן גם תחושה של שחרור ופריקת אנרגיה.

 

אצל כל ילד זה מתבטא בדרך אחרת וזה תלוי "בנקודה החלשה" שלו. אם לילד היה קשה עם גבולות בתחילת השנה, בסיום השנה זה יצוץ ויעלה שוב, לילדים עם קשיים בוויסות חושי - זו התקופה שבה זה מחמיר ובא לידי ביטוי בעוצמה גבוהה גם בגלל מזג האוויר וגם בשל סיום השנה שבפתח. לילדים שהיו הרבה כעסים והתפרצויות זעם, זו התקופה שבה זה יתחיל לחזור בצורה כזו או אחרת.

 

קראו עוד:

"כולן מתאפרות אז הרשיתי גם לבתי"

שיטה לחינוך ילדים שכל הורה צריך להכיר

יועצת שינה - המצאת המאה או בזבוז כסף?

 

צריך לזכור שסיום שנה מביא איתו תחושה של שינויים, סיום של דבר מוכר ומעבר למשהו לא ידוע. התחושה של השינוי והלא נודע מובילה למתח וללחץ, מעצימה את הקשיים ומחזירה את הילדים להתנהגויות שכל השנה הצליחו להחזיק ועכשיו בסיום, הם משחררים.

 

חשוב לציין שגם אצל המורים וההורים ניתן לראות את סיום השנה, כי גם אצל המבוגרים יש נסיגה בנקודות הפחות חזקות שלהם כמו חוסר סבלנות, לחץ, כעס וכדומה. מורים רבים גם מתקשים עם הפרידה, עם הסיום והמעבר למשהו חדש. גם הם מצפים לחופשה, מתקשים עם התסיסה של אווירת סוף השנה ועושים בדק בית עם עצמם - מה היה טוב ומה לא הצליח בשנה שהייתה.

 

בית ספר (צילום: shutterstock)
דברו עם הילדים על השנה שחלפה(צילום: shutterstock)

מה כדאי לעשות?

• אני ממליצה לשתף את הילדים ולהעלות למודעות את אווירת סוף השנה. כלומר, להנהיג גבולות וכללים גמישים יותר, אך להקפיד לשמור עליהם, ויחד עם זאת לתת מקום רב לשיח אישי וקבוצתי בנוגע לסיום השנה.

 

כדאי להציע לילדים לבטא את הרגשות שלהם והתחושות שעולות בהם, לדבר איתם על השינויים הצפויים בשנה הבאה, אפילו אם אלו שינויים קטנים, זאת כדי להפחית חששות ולתת להם כמה שיותר מידע על מה שיהיה. זכרו - אי וודאות מובילה ללחץ וחרדה ולכן מקשה על הילדים לתפקד.

 

• להקשיב להם, להיות אמפתיים, לתת לילדים להוציא קיטור ויחד עם זאת להסביר להם שלמרות סיום השנה, ביחד כדאי לסיים אותה בצורה הכי טובה ונעימה שיש. אפשר שתהיה הגמשה של כללים אך צריך לשים לב שאין שבירת כללים לגמרי.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

• חשוב לשמור על סדר היום אליהם הורגלו תוך התאמתו לתקופה זו של השנה. שמירה על המוכר והידוע עוזרת לביטחון ורוגע בתקופה הזאת.

 

• כדאי לשאול את הילדים מה יעזור להם לעבור בהצלחה את השבועות האחרונים, לשמוע את ההצעות שלהם ולדון על כך. זו דרך נהדרת ללמוד על הילדים, על הצרכים שלהם ויחד עם זאת לגייס את המוטיבציה והנכונות שלהם לסיים את השנה בצורה טובה.

 

• להיות מודעים - כאשר המורה או ההורה יהיה מודע לעצמו, מודע למצב שנקרא "אווירת סוף שנה" ובמה זה כרוך, יהיה לו קל יותר להתמודד עם המצב שקורה בכיתה או בבית.

 

גם בגן קורים תהליכים של פרידה ושינוי. חשוב לשים לב לתחושות של הילדים הצעירים בשלב זה, לדבר איתם על השנה שהייתה ולהעלות את האירועים המרכזיים שחוו יחד. מומלץ להקפיד על סדר יום והרגלים תוך גמישות והקשבה לילדים ולתחושות שלהם.

 

סכמו את השנה

להורים יש מקום משמעותי בתהליכים של סוף השנה. כל השנה ההורים "מנדנדים" ומזכירים לילדים מה יש לעשות, מתזכרים שיעורים, חוגים ומשימות. ועכשיו זה הזמן לעשות עם הילדים סיכום שנה:

 

1. דברו איתם על השנה שהייתה, מה היה הכי קשה ומה הלך בקלות. למה יתגעגעו ומה היו רוצים לשנות. מה הציפיות שלהם מהשנה החדשה - ציפיות מעצמם, מבית הספר ומההורים.

 

2. ספרו להם איך אתם ראיתם אותם במהלך השנה. ציינו את ההצלחות שלהם, את ההתנסויות שהיו להם ואת הקשיים שהצליחו להתגבר עליהם.

 

3. תראו להם שאתם מודעים למאמצים שהם עשו במהלך השנה - שיעורי בית, התארגנות בוקר, יצירת חברים, הקשבה לכללים, עמידה ביעדים וכדומה.

 

4. אם הייתה שנה מאוד קשה ובעייתית, תשמחו עם הילד על כך שזה נגמר ותלמדו איך להפוך את השנה שבפתח לטובה יותר, משמעותית ומחזקת.

 

הכותבת היא יועצת חינוכית, מנחת הורים ומאמנת רגשית לילדים. מנהלת את האתר ועמוד הפייסבוק "הורות יצירתית"

 

כדי שתוכלו להתכונן מספיק זמן מראש - משפטים שהילדים אומרים בחופש:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמירה על המוכר והידוע תעזור לילדים
צילום: shutterstock
מומלצים