אתגר הקיקי: המכונית נוסעת והילדים רוקדים
האתגר החדש של הילדים הוא לקפוץ מרכב נוסע, לרקוד, לחזור לשבת ברכב וכמובן להעלות לאינסטגרם את הסרטון. במקום לומר "שטויות של גיל ההתבגרות" או "זה מסוכן", כדאי שתכירו את המתבגרים שלכם ודברו איתם על גבולות ולקיחת סיכונים
מכונית מתקדמת באיטיות על הכביש. הנוסעת ליד הנהג פותחת את הדלת בזמן הנסיעה, קופצת החוצה ולצד הרכב הנוסע פוצחת בצעדי ריקוד לצלילי השיר - "Keke do you love me" ובזמנה החופשי חוזרת לשבת לצידו. זו לא סצנה מסרט נעורים קייצי, זה האתגר הוויראלי הנוכחי שכובש את המסכים הקטנים.
אם לא יצא לכם לראות את אלפי הגרסאות האישיות שרצות באינסטגרם אז אתם כנראה מעל גיל 21 או מנותקים תרתי משמע. בקיצור, יש לכם עוד סיבה להיכנס ולראות במה המתבגרים שלכם צופים יומם ולילה. אתם שואלים מה הבעיה עם האתגר שמצטלם נפלא ומעודד תנועה? לקפוץ ממכונית נוסעת, לפזז לצידה ולהיכנס אליה בחזרה זאת דוגמה להתנהגות סיכון, פוטוגנית ככל שתהיה.
למה בני נוער נמשכים להתנהגויות סיכון?
מאז ומעולם בני נוער נמשכו ל"אסור", ל"מסוכן" ולבדיקת גבולות, כחלק מתהליך מהפיכתם לעצמאיים. תוסיפו לשלב התפתחות גם מבנה אישיות והזדקקות לרמת ריגוש גבוהה יותר - התינוקת בת השנתיים שתקעה אצבעות בתקע בזמן שבני גילה התפעלו מקוביות, יש מצב שתקפוץ ממכונית נוסעת לפזז על הכביש, כדי לפרסם את זה בעמוד האינסטגרם שלה.
אז למה הם נמשכים להתנהגויות סיכון? בגלל שזה כיף, מרגש, מסקרן, מדגדג. בגלל תשומת הלב שהתנהגות כזאת מקבלת מהסביבה. בגלל ש"כולם" עושים את זה, וזה חלק מסטטוס חברתי. נוח לנו להגיד שזה קשור לגיל ההתבגרות אבל אם נהיה כנים עם עצמינו, הם לא כאלה שונים מאיתנו. גם אנחנו עושים דברים כדי להרגיש חיים ואת האדרנלין רץ לנו בגוף. כל אחד ומה שעושה לו את זה, חופשת סקי או השקעות בבורסה.
מה אנחנו כהורים יכולים לעשות כדי למזער נזקים?
1. הכירו את המתבגר שלכם - האם הוא נוטה לבדוק גבולות, אוהב אקסטרים?
2. אל תצאו בהכרזות חסרות שחר - כמו "שטויות של גיל ההתבגרות" או "מי שעולה על הכביש שיכור הוא רוצח" .
3. השתמשו בנושא כדי לפתוח בשיח בונה, ולא - "בחיים זה לא יקרה לי", "איזה טיפשים", אלא שיח איך אנשים מגיעים לסיטואציות שבטוח שלא היו רוצים להגיע אליהן.
4. אל תתנשאו, אל תשפטו ואל תבקרו.
5. תנו תוקף לסיבות בגללן אנשים נמשכים להתנהגויות סיכון - הם לא צריכים אותנו כדי שנגיד להם שזה מסוכן לנהוג שיכורים או לקפוץ מרכב נוסע. הם צריכים אותנו בשביל לדעת שיש להם עם מי לדבר.
קראו עוד בערוץ הורים:
"אף הורה לא רוצה לראות ילד בן 10 עם ג'וינט"
האב שמצא דרך לשלב בין הבית לקריירה
קחו אחריות
לפני מספר שבועות הגיעו אלי זוג הורים למתבגר שנתפס על נהיגה בשכרות בפעם המי יודע כמה עם הרס טוטאלי של הרכב בו נהג. ההתייעצות הייתה בעקבות החלטתו של האב לקנות לבנו אופנוע, מתוך רצון שתהיה לבנו אפשרות להתפרנס. הצעתי לי שיקנה את האופנוע עם תרמוס שתיה חמה. כשהרים גבה במבט תוהה, הסברתי לו שהקפה בבית לוינשטיין מאוד יקר.
לצערנו אין לנו יכולת לעקוב אחריהם 24/7 ולעזור להם לקבל החלטות בזמן אמת. אבל כשיש ביננו שיח אותנטי ולא שיפוטי אפשר לדבר על הכול. ממש על הכול: מה עושים כשבא לי אקסטרים ומה המחיר שאני עלול לשלם כשאני בוחר בהתנהגות סיכון כזאת או אחרת.
אני מאחל לנו ההורים ללכת לישון בידיעה שהגנו על המתבגר שלו, נתנו לו כלים אמיתיים להתמודדות ולא המטרנו עליו איומים שמתאדים ברגע שהם נאמרים ולפני שהקשיבו להם. אל תתנו את המפתחות של הרכב אם הוא אוהב לנהוג שיכור. אל תתנו לו כסף כשאתם יודעים שהתחביב שלו הוא הימורים. וכן זה יכול לקרות גם לילד שלך.
הכותב הוא פסיכותרפיסט, עובד סוציאלי קליני, מנהל "מרכז לימן" ומרצה בפקולטה לחינוך של הקריה האקדמית אונו