שתף קטע נבחר
 

הסלמה בדרום: כך תרגיעו את הילדים

תנו להם מידע בהתאם לגילם, גלו הבנה לרגשות וחששות שעולים ונסו לשמור על שגרה, עד כמה שאפשר. המצב בדרום משפיע על הילדים, גם אם הם לא יודעים לבטא את עצמם. עצות להתמודדות עם לחץ וחרדה

 

 

ההסלמה בדרום גבתה הלילה הרוג ראשון בפגיעת רקטה בבית באשקלון ועשרות נפצעים. הבוקר חידשו ארגוני הטרור את הירי המאסיבי ליישובי עוטף עזה וברוב אזור הדרום אין לימודים היום. נדמה כי עבור תושבי הדרום מציאות החיים התהפכה והשגרה הפכה להיות "שגרת הלא נורמלי", מצב בו הביטחון האישי, החשש לחיים עצמם, חוסר הוודאות, הדריכות, הערנות והפחד מלווים אותנו לכל מקום ובכל זמן.

 

זהו אתגר אישי לא פחות מאשר אתגר לאומי-חברתי, כאשר "המצב" מעלה אל פני השטח את הצורך להתמודד עם חרדה ועם אבדנים רבים. בעת כזו האדם מתכנס פנימה, נזקק לחיזוק הביטחון העצמי, כמו גם לעזרה נפשית מבחוץ, ושאלות ה"מה יהיה", ו"איך שומרים על הילדים" הופכות להיות מרכזיות בחיים.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

לאירועי חירום יש השלכות גם בהיבט המשפחתי - הורים מול ילדים, ילדים בינם לבין עצמם ומערכת החינוך מול הילדים וההורים. עיקר המלצותינו להתמודדות במקרי חירום/שגרת חירום הן לדבר על זה ולא להתעלם. תחושת הביטחון העצמי עולה כאשר נערכים מראש לצפוי, גם אם הוא צפוי להיות קשה וטראומתי.

 

אל תתעלמו מתחושות הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תתעלמו מתחושות הילדים(צילום: shutterstock)

עלינו להיות קשובים לילדים ולכל בני הבית, להכיל את הרגש והחשש ולזהות סימני מצוקה, שאצל ילדים יכולה להתבטא בהתנהגות חריגה ולפעמים אלימה, בחלומות רעים, בהיצמדות להורים ולעיתים בהרטבה גם אצל ילדים שכבר נגמלו מכך. התנהגות רגועה ומרגיעה קובעת ומשפיעה על הילדים שלומדים מסביבתם.

 

מה לעשות?

1. גלו הבנה: תנו תשומת לב ומקום להביע רגשות, חששות ו"לספר את הסיפור". פחד, כעס ורגשות אשם הן תגובות נורמליות במצב ה"לא נורמלי".

 

2. היו פנויים לילדים ולעצמכם: במצב רגיל אנחנו נוטים להיות שקועים בעבודה, בתחביבים ובענייני הבית. המצב הנוכחי מצריך להיות יותר בבית ולהיות זמינים ונוכחים. גם המתבגרים זקוקים לכם כמתווכים של ה"שיגעון" שמשתולל בחוץ.

 

עוד בערוץ הורים:

ההורים שהתפטרו מהעבודה כדי להציל את בנם

פתאום בגיל שנתיים הילדה החלה לגמגם

אגדות הילדים שיכולות לעזור לילדיכם

 

3: מידע: כל ילד (ובעצם כולנו) צריך מידע אמין. עודף מידע עלול לבלבל, אבל חוסר במידע או מידע לא נכון עלול לפגוע. ילדים גדולים ממילא עלולים לקבל מידע מחבריהם או מחשיפה לאמצעי התקשורת, ולכן ציידו אותם במידע החשוב להם ובהתאם להבנתם. ענו על השאלות של ילדיכם, לא פחות ולא יותר. כלומר, לא לתת מידע נוסף ממה שביקשו לדעת אבל גם לא להסתיר מידע ששואלים עליו. כל ילד יודע מה הוא שואל, וזקוק לתשובות.

 

4. חשיפה לתקשורת: מומלץ להקפיד על מינון החשיפה לתקשורת. התמונות החוזרות במעגלים אינסופיים של אירוע הטרור משבשות את מהלך החיים. אפשרו להחליפן בהצעות למשחקים, להכנת שיעורים וכדומה.

 

5. שגרה: נסו לשמור על השגרה ולייצר כזאת עבורכם ועבור ילדיכם. שמרו על זמנים קבועים של הארוחות, ההליכה למיטה וכדומה.

 

6. שימו לב לעצמכם: המצב הנוכחי מצריך קיומה של משענת בטוחה. יכולת העמידה של ההורים עצמם היא המקור לביטחון של הילדים. תחושת היחד והאמונה שאפשר להתגבר היא מקור כוח פנימי לא מבוטל.

 

"המצב" הוא אכן לא שגרתי, אבל כדי להיצמד לחיים ולהמשיך בהם - כולנו נצטרך להיצמד לשגרה, כי אין ברירה.

 

הכותבת היא מנכ"לית משותפת של עמותת "אלה" להתמודדות נפשית עם אבדן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלו הבנה לתגובות של הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים