שרק יחזרו בשלום: איך בוחרים גן בטוח?
ההרשמה לגנים נפתחת בימים אלו, ומכניסה הורים רבים ללחץ. מלבד הגננת המבוקשת שכולם רוצים להיות בגן שלה, חשוב לבדוק גם ענייני בטיחות. למה חשוב לשים לב כשמגיעים לראות את הגן ומה צריך לבדוק?
לצערנו, המציאות מוכיחה שלא תמיד זה קורה. לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, 62 ילדים מתו בעשור האחרון במוסד חינוכי. רבים אחרים נפצעו או נפגעו והגיעו לטיפול בבתי החולים ובמוקדים רפואיים - חלק גדול מהמקרים הללו אפשר היה למנוע.
ניתן לחלק את הגורמים להיפגעות לשני סוגים מרכזיים: אירועים שנגרמים בשל מבנה לא בטיחותי ואירועים שנגרמים בשל התנהגות לא בטוחה. כהורים, חשוב שתדעו שיש לכם כלים לוודא שהגן בו הילדים שלכם שוהים בטוח עבורם - הן בהיבט המבני והן בהיבט ההתנהגותי של אנשי הצוות.
קראו עוד:
אימא ל-3: "בכל גן יש הורה ששולח ילד חולה"
הגננות מגלות: התגובות של ההורים כשאנחנו מתקשרות
למה חשוב לשים לב כשמגיעים לגן?
כאשר אתם בוחרים את הגן לילד, אל תסתפקו בשיחה טלפונית או בהמלצות של אחרים. חשוב להגיע למקום עצמו, לערוך סיור, לבחון את כל המרחב וגם לראות איך הילדים מתנהלים בתוכו. אל תתביישו לשאול את הצוות שאלות, להתריע על סכנות שאתם מזהים, ולבקש תשובות. מלבד התשובה עצמה, תוכלו ללמוד הרבה גם מהתגובה של הצוות ומשפת הגוף שתתלווה אליה.
מה בודקים? הנה המלצות ארגון בטרם לבטיחות ילדים:
- על שער הכניסה להיות סגור באופן קבוע, עם מנגנון נעילה אוטומטי למניעת אפשרות של יציאת ילדים מהגן ללא השגחה.
- במידה ויש מדרגות פנימיות, יש לוודא שישנם שערים עם סגירה אוטומטית בראש המדרגות ובתחתיתן.
- על הדלתות לכלול אביזר למניעת טריקה כדי למנוע פגיעה באצבעות.
- החלונות חייבים להיות מסורגים או לכלול אמצעי להגבלת פתיחת חלון.
- אסור למקם מתחת לחלון רהיטים שניתן לטפס עליהם כמו מיטה, שולחן, כיסא, שידה וכו'.
- החלונות צריכים להיות ללא וילונות ארוכים שעלולים להיכרך סביב הילדים.
- כל הרהיטים הגדולים (שידות, ארונות ומדפים) חייבים להיות מקובעים לקיר למניעת נפילתם.
- שקעי חשמל שאינם בשימוש חייבים להיות מכוסים. אסור שיהיו חוטי חשמל חשופים או שקעים רופפים.
- על המטבח להיות מופרד מאזור פעילות הילדים באמצעות שער או דלת.
- יש למנוע מהילדים נגישות לסירים חמים, קומקום, מיחם, תנור ושתייה חמה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
- כל חומרי הניקוי חייבים להיות בארון נעול הרחק מהישג ידם של הילדים.
- בכל הברזים צריך להתקין מגביל טמפרטורה ל-45 מעלות למניעת כוויות אצל הילדים.
- משחקים וצעצועים במרחב חייבים להתאים לילד הצעיר ביותר בגן, ללא שברים, חלקים מתפרקים או חלקים קטנים מדי.
- המתקנים בחצר חייבים לעמוד בתקן, ולהיות יציבים מספיק לטיפוס הילדים עליהם.
עוד דברים שכדאי לבדוק:
מי ישמור על הילד שלי?
בשנת הלימודים הבאה יכנסו לתוקפם חוק הפיקוח על מעונות היום וחוק המצלמות. שניהם נועדו להבטיח את ביטחונם הפיזי והרגשי של הילדים הצעירים במסגרות החינוך. החוקים מתייחסים לפעוטונים ומעונות בבעלות פרטית שבהם שוהים שבעה ילדים ומעלה. לפי חוק הפיקוח, הפעוטונים ומעונות היום צריכים לעמוד בקריטריונים בסיסיים של בטיחות.
חוק המצלמות נועד לתעד את התנהגות הצוות ברמה היומיומית, אולם על פי החוק להורים אין גישה לחומר המצולם. רק למשטרה יש אפשרות לצפות בהקלטות, וגם זאת תחת הוראת צו בית משפט במקרה של הגשת תלונה או חשד להתנהגות שעלולה להיות פלילית.
גם אם נוציא מהכלל אירועים חריגים בהם יש חשד לפלילים, ישנן סכנות רבות שעל הצוות להיות מודע אליהן. מניסיון שהצטבר בארץ ובעולם, ניכר כי מודעות לסכנות והקפדה על הנחיות הבטיחות יכולות למנוע את מרבית מקרי ההיפגעות של ילדים.
למשל, אסור לשתות שתייה חמה ליד הילדים, מכיוון שכוס קפה שנשפכת על ילד עלולה לגרום לכוויות קשות. פעוטות שאינם גמולים אסור להשאיר על שידת ההחתלה אפילו לשנייה, למניעת נפילות. כדי למנוע חנק צריך לוודא שהתזונה בגן מתאימה לגיל הילדים - בלי אגוזים ופיצוחים לילדים עד גיל חמש. מאכלים עגולים כמו ענבים, עגבניות שרי או נקניקיות יש לחתוך לאורך. סוכריות על מקל, פופקורן ומרשמלו אינם מתאימים לילדים מתחת לגיל חמש.
על הצוות לדאוג שבגן לא יהיו כלל חפצים העלולים לגרום לחנק כמו בלונים, שקיות ניילון וחפצים קטנים. כאשר מכירים את הנחיות הבטיחות ומיישמים אותן באופן יומיומי הן הופכות להרגל שאינו דורש מאמץ מיוחד - אבל בהחלט יכול להציל חיים.
הכותבת היא דוברת ארגון בטרם לבטיחות ילדים