"לומדת עם ילדים שמבינים מה עובר עליי"
ענבר לומדת פיזיקה גרעינית ובטוחה שזה יקדם אותה בעתיד ויגור חוקר במתמטיקה ועובד על תרגיל שלא מצאו לו פתרון בכל העולם. ארבעה צעירים שלומדים באוניברסיטת בן גוריון, בנוסף ללימודים בבית ספר, מאמינים שהכל עניין של תכנון זמן נכון
בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים
הם מגיעים מהמרכז ומהדרום ללמוד באוניברסיטת בן גוריון ומאמינים שהלימודים עוזרים להם גם בתחומים נוספים. לרגל תקופת ההרשמה לתוכניות מרכז מדעני העתיד - אלפא, אידיאה ואודיסיאה, שתסתיים מחר (15 בינואר), דיברנו עם ארבעה צעירים שכבר מסתכלים קדימה אל עבר עתידם.
יגור טרסנקו, תלמיד כיתה י"א מרמת גן, לומד שנה שנייה בתכנית אלפא בן-גוריון, שם הוא חוקר במתמטיקה, בהנחייתו של ד"ר פיטר סמובול. הוא עלה לפני שנתיים וחצי לארץ וכיום כבר כותב עבודה ברמה אקדמית בתחום המתמטיקה.
"מתמטיקה בעייני היא הדבר הכי מעניין שיש. אני עובד על תרגיל שלא מצאו לו פתרון בעולם", הוא מספר.
איך החלטת ללמוד דווקא בבאר שבע?
"בהתחלה חשבתי שאגור בצפון והתקבלתי לטכניון. כשעברתי למרכז, הציעו לי ללמוד בבאר שבע. אני שמח על הבחירה. לפעמים יש לי בעיות בשפה ואני לא מבין נושאים והמנחים תמיד מתפנים לעזור לי. כשצריך אני חוקר ולומד המון בדרכים שונות, דרך האינטרנט למשל. אני מאוד אוהב ללמוד".
איך מתמרנים עם המרחק?
"אלו לא לימודי מעבדה ולא צריך להגיע בתדירות גבוהה ללימודים. המנחה שלי ואני בקשר קבוע, כמעט על בסיס יום יומי, דרך מיילים, טלפונים, סקייפ. אני לא היחיד, יש עוד סטודנטים כמוני שמגיעים מהמרכז".
כשטרנסקו עלה לארץ, הוא ידע מספר מילים בודדות ובכל זאת הוא לא ראה בשפה מכשול: "יש לי קליטה טובה לשפות. למדתי עברית באולפן והצלחתי להעשיר את השפה גם בזכות הלימודים באלפא".
מה מיוחד בלימודים?
"אני מאוד אוהב מתמטיקה, אני מתרגש מהלימודים. הלימודים עוזרים לי גם בתחומים אחרים בחיים, פותחים בפניי אופציות נוספות לעתיד. בנוסף, מצאתי אנשים בגילי ומעניין לדבר ולהיפגש איתם. מדע יכול להיות מצחיק ומגניב".
"למדתי להיות יותר סקרנית"
"אני לומדת בתוכנית אלפא פיזיקה גרעינית", משתפת ענבר טננבאום מלהבים. "אלו לימודים ברמה גבוהה ומעמיקה, שנותנים כלים לעשות מחקר איכותי באוניברסיטה, חשיבה יצירתית ומקנים חמש יחידות בפיזיקה.
"למדתי איך לשאול שאלות, לחקור, להיות יותר סקרנית, לגשת למחקרים ומאמרים ובעיקר אני יכולה להיות כמו שאני, לומדת עם ילדים כמוני שמבינים מה עובר עליי".
טננבאום מספרת כי הלימודים דרשו הרבה השקעה: "הייתי מגיעה שלוש פעמים בשבוע, שש שעות מצטבר. זה היה מאתגר, אבל שווה. למדתי המון ונהנתי מאוד. פתאום, גם בבית ספר היה לי קל יותר. המנחים מקסימים, הצלחתי לשלב פן חברתי ולימודי, ואני בטוחה שזה יקדם אותי בעתיד".
למתוח את הגבולות
"אני לומד מתמטיקה ומדעי המחשב בתוכנית אודיסיאה של מדעני העתיד, באוניברסיטת בן גוריון", משתף אלון זילברשטיין מבאר שבע, תלמיד כיתה י"ב. בנוסף, אני לוקח קורסים אקדמיים בתור תלמיד חוץ. תמיד הייתה לי זיקה למדעים ולתחומים טכנולוגים. בכיתה ז' שמעתי על התוכנית ושאפתי להתקבל וללמוד בה. כשהתקבלתי גיליתי שכל מה שהכרתי הוא כלום. עולם שלם נפתח בפניי. אני שמח על הבחירה משום שזה מקום שאני יכול ולשאול ולקבל תשובות וללמוד יותר, להעמיק. אני מאוד נהנה, אחרת לא הייתי עושה את זה".
איך מתמרנים?
"סיימתי בגרות 5 יחידות במדעי המחשב בכיתה י' ומתמטיקה בכיתה י"א ואז התפנו לי שעות. יש רגעים קשים ובסוף לומדים לעשות הכל מנהלים לו"ז מסודר".
כיצד תורמת לך התוכנית?
"התוכנית בונה, מלמדת הרבה בפן האישיות. היא עוזרת להתמודד עם לחצים, סיטואציות ומצבים שונים. אופי הלימודים עמוס וקשה, אבל צוות התוכנית עוטף אותנו, יש יועצת חינוכית שאפשר לפנות אליה בכל דבר ומרצים קשובים. תוכנית שמלמדת צעד אחר צעד, מפתחת יוזמה ומנהיגות.
"בניגוד לבית ספר, פה אני אחראי ללמידה שלי וצריך לעשות זאת הכי טוב שאני יכול. הלימודים באוניברסיטה מקנים את הכלים להצטיין".
מה מיוחד באוניברסיטה בדרום?
"אני לא מרגיש בפריפריה, גדלתי ונולדתי כאן. זו אוניברסיטה טובה, יש בה מרצים טובים שנבחרו בקפידה. היה לי טבעי לבחור בה בגלל המרחק וגם משום שיש פה מסלול סייבר שעניין אותי. התוכנית מיועדת לכל מי שסקרן לגלות, צמא לידע ורוצה למתוח גבולות ליכולות שלו. היא עזרה לי, פתחה דלת לאקדמיה ולמחשבות על העתיד".
למצוא פתרונות בעזרת יצירתיות
"היה לי טבעי ללמוד באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע", אומרת זיו יעקובי (18). "יש פה אווירה משפחתית וצוות מרצים מדהים. יש המון תלמידים שבאים מרחוק, יש טכנולוגיה מדהימה, הרבה פוטנציאל לקדם ולפתח. גרתי בערים אחרות ורציתי לחזור לבאר שבע - לאנשים, לתרבות, עיר שמנצחת את הכל".
מלבד הלימודים, יעקובי עושה המון דברים: שרה, מנגנת, כותבת, משחקת טניס, מלחינה, עוזרת לתרגל היסטוריה בבית ספר, עזרה להקים מרכז מנהיגות מדעית בבית ספר ואף משתתפת בפרויקט נבחרים בינלאומי בנושא זכויות האדם. "אני מגלמת את אחת התובעות במשפט. עניין אותי לדעת היסטוריה, לחקור וללמוד איך לעמוד על במה".
שתפי על הלימודים במדעני העתיד.
"אני לומדת באודיסיאה, מסלול מדעים. למדתי כימיה, פיזיקה ביולוגיה, מתמטיקה וכימיה. היו לנו ימי שיא ומנהיגות וגם פעילויות חברתיות".
מה התרומה של הלימודים עבורך?
"התוכנית עזרה לי למצוא את הקול שלי. התבגרתי והתפתחתי גם חברתית. אודיסיאה היא כמו משפחה. אני ממש מחכה לימי חמישי בלימודים. רכשתי חברים לחיים והמנהלת היא כמו אחות גדולה שעוזרת כשצריך. הלימודים קידמו אותי גם בתחומים אחרים. האוניברסיטה היא אתגר וזה לימד אותי לא להתייאש ולמצוא פתרונות בעזרת יצירתיות וסקרנות".
ד"ר ציונה אלקיים-כהן, מנהלת מרכז חוסידמן לנוער שוחר מדע אוניברסיטת בן גוריון: "הבוגרים בתוכניות 'אלפא' ו'אודיסיאה' מעידים על האופן בו התוכנית שינתה את חייהם וסייעה להם לסמן מטרות עתידיות ולחתור להשגתם.
"אנחנו במרכז דואגים לגייס מרצים, מתרגלים וצוות חינוכי מצויין, שמיומן בעבודה עם נוער מצטיין ומסייע לתלמידים שלנו בנתיבי האקדמיה החדשים להם. הצטרפו אלינו ובואו להיות חלק מיחידת עילית אקדמית שתשנה את פני האזור והמדינה בתחומי המדע והטכנולוגיה בשנים הקרובות".
בשיתוף מרכז מדעני העתיד לקידום תלמידים מחוננים ומצטיינים