מחקר: מהו המדד המשפיע על הצלחת ילדים?
על פי מחקר חדש, זמן איכות של הורים וילדים הוא המדד המרכזי להצלחה אקדמית של הילדים בעתיד, יותר מאשר השכלתם של ההורים או מצבם הכלכלי. החוקר: "הצלחה אקדמית היא לא רק תוצר של הורים חכמים, אלא גם כמה הם משקיעים זמן איכות עם ילדיהם"
חשבת שהמדד העיקרי להצלחת ילדייך הוא ההשכלה או ההכנסה שלך? מחקר חדש מוכיח אחרת. במחקר שפורסם לאחרונה ב-Journal Of Labor Economics, חוקרים מאוניברסיטת אוהיו ארה"ב בשיתוף עם חוקרים ישראליים, ניתחו נתונים על 700 אלף ילדים וילדות, ומצאו כי לזמן איכות של הורים עם ילדים יש השפעה גדולה וחיובית יותר על ההצלחה האקדמית של הילדים, מאשר השכלתם של ההורים או מצבם הכלכלי.
החוקרים בחנו גם את השפעת אובדן הורה ואת השפעת הגירושין על ילדים ובמדגם השתתפו 22 אלף ילדים שאיבדו את אחד מהוריהם לפני גיל 18, מעל 77 אלף ילדים שהוריהם התגרשו, וכ-600 אלף ילדים שלא חוו אובדן הורה או גירושין.
החוקרים בדקו מה היה שיעור ההצלחה של אותם ילדים בבחינות כניסה לאוניברסיטה, ביחס לשיעור ההצלחה הכללי באוכלוסייה שעומד על 57%. אחד מהחוקרים השותפים למחקר זה - ברוס ויינברג מאוניברסיטת אוהיו אמר: "בוויכוח המתמשך על מה עוזר לילדים להצליח אקדמית, אנחנו מצאנו שהגנטיקה היא לא המשתנה המשמעותי היחיד. הצלחה אקדמית היא לא תוצר רק של הורים חכמים שיש להם ילדים חכמים, אלא זה גם כמה ההורים משקיעים זמן איכות בילדיהם".
קראו עוד:
זו החוויה הכי טובה שלנו עם ההורים
12 פעולות של הורים שגורמות לקנאה בין אחים
הקשיים הלא מדוברים של הילדים הטובים
על פי המחקר, הקשרים נמצאו חזקים יותר ככל שההורה נפטר גיל צעיר יותר של הילד או הילדה. באופן דומה, נמצא שלהשכלת ההורה שמגדל את הילד, יש השפעה רבה יותר מההשכלה של ההורה הנפטר או הורה שאינו מגדל את הילד. כלומר, ככל שהיעדרות ההורה ממושכת יותר, כך פוחתת השפעת ההשכלה שלו, על הצלחת ילדיו, וגוברת ההשפעה של ההורה הנוכח.
לטענת החוקרים, לאובדן אם יש השפעה רבה יותר מאובדן אב – שנוטה להיות המפרנס העיקרי בגרך כלל ונוכח פחות בבית מלכתחילה. ההשפעה השלילית של אובדן אם יכולה להתבטל אם נכנסת אם חורגת לחיי הילד, אך זהו אינו המצב במקרה של אב חורג.
הורות מודל 2019:
נמצא שבמשפחות שבהן להשכלת האם הייתה השפעה גדולה יותר על ההצלחה האקדמית של הילדים, היו יותר משפחות מרובות ילדים, מכיוון שהאם נוטה לבלות זמן רב יותר בבית עם ילדיה. ובאופן דומה, הממצאים העלו שרמת ההשכלה של האם היא בעלת השפעה רבה יותר כי עולה הסבירות שהילדים יגורו עם האם במקרה של גירושין.
בהיבט המגדרי – בנות מושפעות יותר מאובדן הורה מאשר בנים, גם במקרה של פטירת הורה וגם במקרה של גירושין. עוד מראה המחקר, כי הורים משכילים במיוחד, נוטים לבלות יותר עם ילדיהם, והחוקרים מעלים את הסברה כי נטייה זו כנראה נובעת מההשפעה הגדולה שיש לכך על הצלחתם האקדמית של ילדיהם.
מה אנחנו יכולים לקחת מהמחקר?
זמן איכות משותף: לתת משקל רב יותר לבילוי זמן איכות משותף - משחקים אחר הצהריים, טיולים משפחתיים בסופי שבוע, ארוחות משפחתיות ופרויקטים משותפים. כל משפחה לפי העדפותיה וטעמיה, ובלבד שההורים יבלו עם ילדיהם ולא לצד ילדיהם.
קשר עם שני ההורים: במקרה של גירושין, במידה ואין משמורת משותפת – חשוב לעודד ולטפח את הקשר והמפגשים בין הילדים לבין ההורה שאינו מגדל את הילדים. הנוכחות ההורית של שני ההורים חשובה מאוד לילדים, גם אחרי שהקשר הזוגי הסתיים.
רגעים קטנים ומשמעותיים: סיפור לפני השינה, זמן המקלחת של ילדים צעירים, ההליכה מהגן הביתה כשעוצרים להריח כל פרח, לאסוף חלזונות והילד שואל עוד ועוד 'למה כך? ולמה אחרת?', זהו אינו זמן לבטלה.
באוסף הרגעים הללו, הילדים לומדים מה העמדות שלכם לגבי דברים שונים בעולם, איך צריך להתייחס לאנשים אחרים, לבעלי חיים, לטבע, הם מעלים דילמות בדרכם ומסתכלים עליכם ולומדים – איך הם צריכים לנהוג. היו נוכחים ברגעים הללו, אל תמהרו להגיע הביתה אם לא מוכרחים. ראו בכך השקעה לטווח הארוך.
הכותבת היא עובדת סוציאלית קלינית (.M.S.W), מטפלת בילדים ובני נוער