רגישים ללקטוז? איך נמנעים ממחסור בסידן
רוב הישראלים לא צורכים את כמות הסידן המספקת, אז מה עושים? במיוחד אלו הרגישים ללקטוז
בשיתוף תנובה
77.6% מהילדים בישראל שטרם מלאו להם 12 צורכים סידן מתחת לערכי הייחוס, כאשר המצב אצל הבנות חמור יותר מאשר אצל הבנים. כך עולה מנתונים שפרסם לאחרונה משרד הבריאות. עוד מתברר מהנתונים שהחוסר בסידן, שכה חיוני לגדילה, קיים גם אצל מבוגרים. אז איך נמנעים מחסר בסידן, במיוחד כשרגישים לסוכר החלב, הלקטוז?
סידן, כך על פי משרד הבריאות, הוא מרכיב חיוני בעצמות ובשיניים. הוא מסייע בבנייה ושמירה על מבנה הגוף ונחוץ לתפקודם התקין של שרירי השלד ושרירי הלב.
במשרד הבריאות ציינו כי כמות מספקת של סידן חשובה במיוחד בתקופת הילדות וההתגברות, כשקצב הגדילה מואץ והצריכה בתקופות אלה עשויה להשפיע על מסת השיא של העצם. צריכה מספקת חשובה גם לנשים בתקופת הבלות, מפני שבתקופה זו חלה האצה באובדן מסת הסידן.
משרד הבריאות ממליץ על צריכה יומית של 1,000 מ"ג סידן לגברים ונשים בני עד 50. הכמות היומית המומלצת עולה ל-1,200 מ"ג לגברים ונשים בני 51 ומעלה. למעשה, משרד הבריאות ממליץ על צריכה יומית של שלוש מנות מוצרי חלב לכל הפחות ליום.
לאכול לקטוז, למרות הרגישות
הלקטוז הוא דו סוכר, שקיים כמעט בכל סוגי החלב ובמוצרים שמעובדים מחלב – כמו גבינות, יוגורטים, מעדני חלב, שמנת. על מנת לפרק את הלקטוז, מערכת העיכול שלנו צריכה אנזים מיוחד שנקרא לקטאז. כשהגוף אינו מייצר מספיק לקטאז, מערכת העיכול לא מצליחה לספוג את כל הלקטוז ואז מתחילות הבעיות.
כדי להגיע לצריכת הסידן המומלצת ליום, קשה עד כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת ללא צריכה של מוצרי חלב. לכן, חשוב שמי שאובחן כבעל אי סבילות ללקטוז, יקבל בנוסף להדרכה נכונה לגבי השימוש הנכון במוצרי חלב, גם מידע על הימצאותם של מוצרים דלי לקטוז.
קיימים לא מעט מוצרים שבהם כמות הלקטוז היא קטנה וגם מי שרגיש - יכול ליהנות ממוצרי חלב. מוצרים כמו יוגורט, חמאה וגבינה צהובה מכילים אחוזים נמוכים מאוד של לקטוז ולכן אין שום בעיה ואפילו רצוי לצרוך אותם, במיוחד עבור אלו הסובלים ממחסור בסידן. חשוב לזכור שמי שרגיש ללקטוז לא חייב לוותר על כל מוצרי החלב, כיוון שלא מדובר באלרגיה לחלב.
בגבינה צהובה, למשל, פרוסה אחת מספקת כ-20% מכמות הסידן היומית המומלצת ואין בה לקטוז. מומחים מסבירים כי הלקטוז נשטף בתהליך הייצור עצמו ולכן מדובר במקור מצוין לחלבון ולסידן - גם למי שרגיש.
סידן ניתן לקבל גם בשלוש כוסות ברוקולי מבושל (193 מ"ג סידן), שני חופנים של שקדים (153 מ"ג סידן), גביע יוגורט דיאט 0% (225 מ"ג סידן), פרוסת גבינה צהובה 9% (280 מ"ג סידן) וגם בכוס חלב תנובה טרי דל לקטוז (200 מ"ג סידן).