שתף קטע נבחר
 

"אני קורא להורים - תהיו אמיצים"

כשדוד רפאל שומע את צמד המילים "בני עקיבא", הוא מאושר, ויום של "הצופים" עבור דרור דונל הוא היום הכי שמח בשבוע. הורים לילדים עם מוגבלות מספרים על השינוי שקרה מאז שהם השתלבו בתנועות הנוער. "יש הורים כמוני שמפחדים לשלוח את הילד מהפחד והרצון לגונן על הילד. אני אומר: זה שווה הכל, הם רוצים חברים". צפו

בשיתוף התכנית להשתלבות ילדים ונוער עם מוגבלות בתנועות הנוער

 

צילום: שמיר אלבז

צילום: שמיר אלבז

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

"אנחנו הורים לחמישה בנים שהקטן ביניהם הוא דוד רפאל, הילד המיוחד שלנו. הוא ילד שצריך השקעה מיוחדת", מספרים הוריו דיאנה וגבריאל מיטלברג. "להיות הורים לילדים עם צרכים מיוחדים זה גם לנו לא קל, קשה לנו שאנחנו צריכים עדיין לגדל ילד. שאנחנו לא יודעים עד מתי אם בכלל הוא יהיה עצמאי".

 

מחכה לשמוע את המילים: "בני עקיבא"

לפני שנתיים דוד רפאל התחיל ללכת לתנועות הנוער, הוא לומד מחיקויים מסביבה נורמטיבית שזה הילדים בתנועת הנוער. "יש לו סדר יום והוא מחכה לשמוע את המילים: "בני עקיבא", מספרים.

דיאנה וגבריאל מיטלברג עם בנם דוד רפאל (צילום: באדיבות המשפחה)
דיאנה וגבריאל מיטלברג עם בנם דוד רפאל(צילום: באדיבות המשפחה)

"פעם ראשונה ששלחנו אותו למחנה ליום אחד. קוראים לו חיים המדריך - ואני קוראת לו מלאך. המלאך שלנו. הוא אמר לי "אני לוקח אותו, אל תדאגי". אבל מה הוא מפחד. הוא מפחד לעלות לאוטובוס כי יש לו הרבה פחדים. חיים המדריך שיכנע אותי, מדריך בן 16". יחד עם המדריך עשה דוד רפאל בפע הראשונה בחייו גם מסלול. "במשך שנים ניסינו וניסינו לשלב אותו במסגרות רגילות ולא הצלחנו אז סוף סוף מצאנו איזו פינה בשבילו. לדעת שהילד שלי שמח, אין יותר טוב מזה".

 

דיאנה וגבריאל מיטלברג עם בנם דוד רפאל (צילום: באדיבות המשפחה)
דיאנה וגבריאל מיטלברג עם בנם דוד רפאל(צילום: באדיבות המשפחה)

בשנים האחרונות מובילות תנועות הנוער בישראל את תחום ההשתלבות - ההשתייכות לגוף גדול ומוכר, עם טקסים ומסורת המעניקים לנערים והוריהם תחושת גאווה והעצמה אישית. במשך כמה חודשים הצטרפנו לתנועות נוער השונות במסגרת פרויקט "אל תפספס חבר" המשותף ל-ynet, "ידיעות אחרונות" והתוכנית להשתלבות ילדים ונוער עם מוגבלות בתנועות הנוער. בכתבות נציג את תחום ההשתלבות ב-13 תנועות הנוער ברחבי הארץ ואת האנשים שתנועות הנוער שינו את חייהם.

 

לא לפחד לשחרר

דוד רפאל ממש לא היחיד שחווה השתלבות בתנועות הנוער. רם דונל מספר על ביתו דרור שכיום היא בת 14 וחצי: "דרור היא הבת הבכורה שלנו והבית מתנהל עם ילדה מיוחדת ושני ילדים רגילים, זה אומר שהכל מתנהל סביבה", אומר רם.

רם דונל וביתו דרור.  (צילום: באדיבות המשפחה)
רם דונל וביתו דרור. (צילום: באדיבות המשפחה)

"קודם כל הפחד הגדול של הורה זה שיקרה לילד שלו משהו, חוסר ודאות, לא יודעים מה יקרה איתה וזה בעצם מלווה אותנו כל החיים. אף פעם לא לשבת עם הרגליים למעלה. מה שגורם להורים להודות על כל ניצחון קטן בדרך".

 

לפני שבע שנים מישהו הציע לרם לשלב את דרור בתנועת נוער לילדים עם צרכים מיוחדים. "דרור הייתה שם שנתיים, קיבלה את הבסיס של מורל ושל פעולות וככה ראיתי שזה עושה לה מאוד טוב, ועלה לי הרעיון ככה להכניס אותה לתנועת נוער רגילה שזה הצופים מיתר. אומנם בתוך גדוד צמיד, גדוד של צרכים מיוחדים שעובד בקצב של הילדים המיוחדים כמו דרור. היא גם עוברת את הפעולות שתואמות לה כי היא לא מתאימה לפעולה של בני גילה אבל היא גם בעצם טועמת מחברה רגילה".

רם דונל וביתו דרור.  (צילום: באדיבות המשפחה)
רם דונל וביתו דרור. (צילום: באדיבות המשפחה)

"אני עברתי פה תהליך של לשחרר את הילדה מה שנקרא, להסתכל עליהם עושים את העבודה שלי זה נחת כי מגיע לה חיים עצמאיים, היא חולמת על חיים עצמאיים, אני חושב שבזכותה אני בן אדם יותר טוב, אני אבא יותר טוב בטוח".

 

"אני חושב שיש הורים כמוני שמפחדים לשלוח את הילד לתנועת נוער מהפחד המגונן הזה של ההורה שתמיד רוצה לדאוג שהילד שלו תמיד יהיה מוגן ובטוח. הייתי אומר להורים האלה, יאללה תהיו אמיצים, זה שווה הכל", אומר רם לסיום. "הם לומדים לקבל את האחר, את השונה, וכולם צריכים לדעת שהם ילדים שזקוקים לחברים, הם רוצים חברים".

 

אליעד אברקי, רכז מחוז דרום בבני עקיבא: "עצם העובדה שיש בתוך המפקד שלהם ילדים עם צרכים מיוחדים, בעלי מוגבלויות אנשים שעם כיסא גלגלים, בתוך המפקד וכולם עומדים ביחד באותה שורה זה נותן להם תחושה של שוויון. אנחנו כמוהם. זה שיעור לכולם".

 

"אחד הערכים החשובים שאנו במינהל מוגבלויות במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים מקדמים, הוא מימוש זכותם של אנשים עם מוגבלות להשתלב בכל הפעילות בחברה", אומר נחום עידו, מנהל השירות לילדים ומתבגרים, אגף קהילה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. "ילדים עם מוגבלות הם חלק מהמשפחה והקהילה והם זכאים ליהנות מכל השירותים שילדים בגילם מקבלים".

נחום עידו, מנהל השירות לילדים ומתבגרים, אגף קהילה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.  (צילום: באדיבות המשפחה)
נחום עידו, מנהל השירות לילדים ומתבגרים, אגף קהילה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. (צילום: באדיבות המשפחה)

לדבריו, ילדים אלה ובני משפחותיהם רואים את האחים שלהם ואת חבריהם הולכים לתנועות נוער ונהנים מחיי חברה ופנאי ועלינו למצוא את הדרך לאפשר גם להם להשתלב בפעילות הזו, כדי שהם ובני משפחתם יראו אותם כמו כל ילד אחר. "התוכנית הזו מאפשרת את ההשתלבות כמו כל אחד אחר ומאפשרת את קבלתם בחברה. ילדים שאינם עם מוגבלות שגדלים ביחד עם ילדים עם מוגבלות והולכים יחד איתם לבית הספר, לתנועת נוער ולבילוי פנאי יגדלו להיות בוגרים מכילים שאינם פוחדים מהאדם עם המוגבלות. תנועות נוער שמחנכות לערכים של כבוד האדם ושל שיוויון מבצעות זאת הלכה למעשה כשהן משלבות את בני הנוער עם המוגבלות".

 

אל תפספס חבר  (צילום: באדיבות המשפחה)
אל תפספס חבר (צילום: באדיבות המשפחה)

 

התכנית להשתלבות ילדים ונוער עם מוגבלות בתנועות הנוער פועלת בשותפות של משרד החינוך, ג'וינט ישראל - אשלים, מועצת תנועות הנוער, משרד הרווחה, קרן שלם, קרנות הבטוח הלאומי ואיגוד מנהלי מחלקות החינוך.

 

הכתבה בשיתוף התכנית להשתלבות ילדים ונוער עם מוגבלות בתנועות הנוער




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים