ההורה מחפש משמעות
לפעמים כשחושבים על חופש עם הילדים כל מה שעולה בראש הוא הצגות, טיולים ופקקים, אבל אפשר להסתכל על הזמן שלכם עם המשפחה קצת אחרת. נסו לשחרר את האוטומט, להיזכר מה הדברים החשובים והמשמעותיים לכם ותופתעו לגלות איך הדברים משפיעים על כל בני הבית
פסח הוא חג החירות, הזמן בו בני ישראל יצאו ממצרים והפכו בני חורין. כלומר החג סובב בעצם סביב חופש, שזו מילה רחבה, חמקמקה ובעיקר, בהקשר לילדים, טעונה.
האם האסוציאציה הראשונה שעולה לכם לגבי חופש הוא ערסל מול הים בחוף אקזוטי או הדבר המיוזע הזה בו צריך למצא סידור לילדים, ללכת להצגות וטיולים ולעמוד בפקקים אין סופיים (ועוד לסחוב איתנו מצות שמפזרות פרורים באוטו לכל עבר)?
חופש הוא זמן לחוות, לנוח, לנקות את הראש (כי שם צומחים הרעיונות החדשים ופריצות הדרך), למלא מצברים, וזמן ללמוד דברים חדשים, להתנסות, להשקיע ביחסים ועוד הרבה דברים.
היכולת להתלהב מדברים
הבעיה בחופש היא שלעיתים קרובות אנחנו והילדים שלנו רואים אותו כחופש מ... ולא חופש ל... חופש מהעבודה, חופש מבית הספר או הגן, חופש מהמדינה או חופש מחמותי. רק תנו קצת לברוח מהכל. אבל במידה רבה חופש צריך להיות, חופש ל... כלומר, חופש שמיועד למשהו, משהו שמשמעותי לנו.
השאלה של מה תהיה המשמעות של החופש עבורינו ועבור המשפחה שלנו, גם אם זהו חופש כפוי על ידי מערכת החינוך או הבוס שלנו - חשובה ומשמעותית. נשמע מופרך? "איפה את חיה? בקושי שורדים אותו", אבל זה לא מופרך, להפך - פשוט עוזר בבחירות ובמקרים רבים הופך את החופש קל יותר, גם לכיס.
קראו עוד:
יש דבר כזה ילדים שמסדרים את הבית
המשפחה שעברה להודו עם שתי מזוודות ותיק
כשאנחנו מדברים על משמעות, אנחנו לא מדברים על משמעות החיים, המושג הגדול והכוללני הזה, שמי יודע מה זה בכלל אומר ואם יש דבר כזה. אנחנו מדברים על המשמעות האישית שלנו, כיחידים וכמשפחה, על המשמעות של כל רגע ביום. משמעות זה הדבר או הדברים האלה שגורמים לנו להיות מעורבים, להתלהב, לחוות חוויה של זרימה שבה הזמן עובר בלי שמרגישים.
מחקרים מראים כי מי שיש בדברים שהוא עושה משמעות ושדואג להכניס אותה באופן אקטיבי לחייו, חש יותר רגשות חיוביים. כלומר משמעות היא בחירה מודעת - אנחנו בוחרים לעשות דברים בעלי משמעות ולחיות חיים של משמעות. ברור שמשמעות קשורה לכל חיי היום יום שלנו אבל היא מתאימה במיוחד לחופשה, בה טווח הבחירה שלנו רחב יותר.
איך מכניסים משמעות לחופשה?
קודם כל, מזכירים לעצמינו מה הדברים החשובים והמשמעותיים לנו. זה דורש מאיתנו חשיבה ומודעות עצמית, לא התנהלות של שרידה ו"על אוטומט", למלא את הזמן, לקנות קצת שקט, לעשות מה שכולם נוהגים לעשות עם ילדים בחופשות, אלא עצירה למחשבה.
אם נזהה מה משמעותי לנו כהורים, נוכל להכניס יותר מהדברים האלה לחיינו, וגם לראות את הדברים שקיימים בחיים שלנו ושאותם אנחנו עושים ממילא באור אחר. ידוע כי משמעות היא קריטית לרווחה הנפשית שלנו, ליכולת "לרוץ למרחקים ארוכים" ולא להשחק.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
דבר שני, מה שחשוב לנו לגבי הילדים שלנו. זה חלק ממה שאני קוראת "חזון הורי"- מה חשוב לי, איך אני רוצה לראות את הילדים שלי בעתיד ומה אני עושה ביום-יום בשביל זה. זה דבר שחשוב לעשות בתחילת דרכינו ההורית ולהמשיך לבחון ולעדכן אותו בכל פעם.
ובאופן ספציפי יותר לגבי החופשה, זו ההזדמנות להכניס לחופשה את מה שמשמעותי לנו להנחיל לילדים שלנו. אם זו חום וקבלה, אהבת הארץ, סקרנות למדע, פעילות גופנית או נתינה לאחר, יצירה ויצירתיות ועוד. גם אם אנחנו עובדים בחול המועד ואין לנו הרבה זמן, את הזמן שכן יש לנו יחד נתכנן, כך שיהיה משמעותי.
כדאי לבחון את הדברים שאנחנו עושים "כי צריך" ולבחור באלה המשמעותיים לנו ביותר. וגם אם הם ממילא בתכנית העבודה שלנו לחג, עצם ההעלאה של המשמעות שלהם למודעות תהפוך אותנו יותר מכוונים למשמעות האמיתית שלהם. למשל, אם מדע וחקירה חשוב לכם, אפשר לבקר במוזיאון מדע, ולעשות ניסויים ביתיים.
אם נחליט שיצירה ואמנות משמעותיים לנו (זה השיגעון האישי שלי), נוכל לתכנן פעילויות מיוחדות מעבר לגואש/דבק/נצנצים, למשל: סדנת הדפס ביתית שבה מדפיסים בחומרים שונים וממוחזרים. אפשר לכלול פה שבוע של איסוף דברים שניתן יהיה להדפיס איתם ולהכין חותמות בעצמנו. בכל תחום יש רעיונות רבים, אבל בטח הבנתם את הרעיון הכללי.
המשמעות כוללת גם את הבחירה מה לא לעשות, מה לא משמעותי לנו ואנחנו עושים סתם, בשביל למלא את הזמן או כי כולם עושים. זה לא אומר שכל רגע צריך להיות משמעותי, אבל כן צריך לעשות בחירות, ולא לחשוש גם מזמן ללא תכנית. דווקא כשלא ממלאים את הזמן ויש זמן חופשי, עולים הדברים הטובים באמת. משתחררים מהצורך לעשות ואז קורה החיבור האמיתי, הרעיונות היצירתיים והכיף הטהור, בלי אג'נדות, ריצות ויזע (ועל כוחו של השיעמום נדבר בנפרד).
מעבר לכך, מתחילים לשוחח עם הילדים על המושג משמעות. תוכלו בשיחה כזו לשאול אותם מה זו משמעות, מה משמעותי להם, ולספר להם מה משמעותי לכם וכיצד הדברים המשמעותיים האלה נוכחים בחייכם. שיחה כזו עוזרת להעלות למודעות של הילדים את מושג המשמעות ולדון בו. גם אם נראה לכם שהם לא לגמרי מבינים על מה אתם מדברים, אתם נוטעים את הזרעים. ומה יותר אביב מזרעים, לבלוב וצמיחה? חג אביב (וחירות) שמח.
ד"ר ניבה דולב היא ראש המחלקה לחינוך במכללה האקדמית כנרת