אפשר לעבור את פסח בכיף: 8 עצות להורים
לתכנן עם הילדים לו"ז לפעילויות משותפות, לגלות הבנה כשהילדים משתעממים בליל הסדר ולהבין שאפשר גם לבלות בבית בלי כל עם ישראל. קיבצנו כמה עצות שיעזרו לכם לשמור על רוגע למרות הכל
חג הפסח חל בתקופה היפה ביותר בשנה, באביב, בסימן של התחדשות. זהו חג משפחתי ומרכזי מאוד בתרבות היהודית. עם זאת, במהלכו במסגרות החינוך יוצאים לחופשה ארוכה בזמן שההורים עדיין עובדים, יש ארוחות משפחתיות בהרכב גדול, טיולים בטבע, חומרי ניקוי בכל מקום - דברים שעלולים להפוך את השמחה ללחץ, כעס, מריבות ועצבים.
מה יעזור לנו?
1. לו"ז משפחתי: החופשה ארוכה, ולכן כדאי לתכנן ולחשוב על פעילויות ובילויים משפחתיים, סידורי השמירה על הילדים, ולתכנן פעילויות שאפשר לעשות בבית. כדאי גם לשתף את הילדים בתוכניות ובלבטים, כך הם ירגישו ביטחון ויהיו מוכנים יותר לכל פעילות. כדאי ליצור טבלת לוח זמנים לחופשה ובה לציין בכתב ובסמלים מה מתוכנן לכל יום.
2. לטיול יצאנו: שתפו את הילדים בתוכנית הטיול, באופי המסלול ובדברים שאתם צפויים לראות בדרך. ארזו יחד את הציוד והתייעצו איתם מה ירצו לקחת לדרך.
3. נקיון וסדר: אם עדיין לא סיימתם הכל, הזמינו את הילדים להשתתף בארגון וסידור הבית, מיון חפצים, בדיקת ארונות הבגדים, הכנת רשימת מצרכים ועזרה בניקיון של אזורים בבית שלא מגיעים אליהם כל יום.
כתבו עוד:
רביטל ויטלזון יעקבס: "טיולים ואני לא הולכים ביחד"
יש דבר כזה ילדים שמסדרים את הבית
4. שיהיה סדר בליל הסדר: ארוחת ליל הסדר מתחילה לרוב בשעה מאוחרת, לעיתים כי מחכים לאורחים שמתעכבים או שנוסעים מרחקים ארוכים להתארח.
גם קריאת ההגדה מאריכה את הישיבה לשולחן לפני הארוחה ולכן כדאי לדאוג להכין את הילדים מראש ולדאוג שינוחו ויאכלו בזמן שהם רגילים לאכול, וכן לדאוג להם לפעילויות במקרה שהם משתעממים או מאבדים סבלנות. חשוב גם לגלות הבנה כשהערב אינו מצליח כפי שציפיתם והם נרדמים.
למה צריך כל כך הרבה ימי חופש? צפו:
5. האינדיבידואל מול הכלל: ליל הסדר מזמן לילדים כמה הזדמנויות למלא תפקיד ראשי או להיות כוכב לרגע. שירת הקושיות, המיוחסת לרוב לצעיר שבחבורה, עלולה להביך חלק מהילדים או לגרום להם להסתגר. מומלץ לשיר יחד או להצטרף אליהם בפזמון.
לפני ליל הסדר אפשר לעשות חזרות בקריאת ההגדה. חיפוש אחר האפיקומן עלול לגרום לתחרות בין הילדים ולעיתים למריבות. מומלץ להכין את הילדים לכך ובמידת הצורך אפשר להפוך את החיפוש למשותף ולתת מתנה שכמה ילדים יכולים לחלוק במקום פרס אישי.
6. מה קרה? לא נורא: הילד התעייף מיל הסדר, משועמם, זז ללא הרף ומרעיש? אל תכעסו עליו. תנו לו לקום, לעזור, להסתובב או לפעול (לצייר, לצבוע, ליצור). היו גמישים עם מקומות הישיבה, זה לא באמת משנה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
7. אין כמו בבית: אם כל בני המשפחה בחופשה במהלך החג, תכננו יחד את הזמן ונצלו אותו להנאות משותפות, למשחקי חברה ולצפייה משותפת בסרטים.
8. מה מתבשל פה? תנו לילדים להיות שותפים בבישול ובאפייה. שתפו אותם בביצוע פעולות בהתאם לגילם ולניסיונם ואפשרו להם להגביר את תחושת המסוגלות. חזקו אותם ותנו להם להשוויץ ולספר לחברים כשיפגשו אותם.
זכרו שבסוף החופשה והחג חוזרים לשגרה, לכן כדאי להישאר רגועים והשתדל כמה שיותר ליהנות. יומיים לפני תום החופשה כדאי להתחיל לחזור בהדרגה לשגרה, לשעות שינה מקובלות, לבדיקת המטלות ולאריזת התיקים לבית הספר.
ד"ר ענת בן שבת היא מדריכה פדגוגית בחינוך לגיל הרך במכללת לוינסקי לחינוך